Mazda CX-80: Pretendentul

Este Mazda CX-80 confirmarea că producătorul nipon a făcut pasul spre segmentul premium? Dezbatem subiectul și răspundem la întrebare.

Istoria ne confirmă că soarta marilor imperii este întotdeauna aceeași. Nu o să fac un pomelnic al celor apuși sau care se află la amurg, dar cert este că în industria auto, ultimii ani ne-au făcut să contemplăm cum lumea începe să se închine la zei noi.

Puțin context

Mazda este un producător care a rămas între ape. Produsele sale i-au asigurat o bază constantă de clienți, fie că vorbim despre clienți fidelizați, sau adoptați pe traseu. Din 1974 și până în 2015, Mazda a avut un parteneriat cu Ford. Să zicem că Mazda s-a simțit în parteneriatul acesta ca prințesa a cărei mână a fost promisă de tătâne-său unuia pentru a fi pace în regat. A fost pace, dar prințesa privea lung pe fereastră cu gândul la alte zări.

După 2015 am văzut cum Mazda renaște. La început a fost emoția designului – KODO Design – Sufletul Mișcării. O poveste cu puternice rădăcini în estetica niponă. Apoi Mazda a adus eleganța de la exterior în interior. Iar primul model în care am descoperit această poveste a fost ultima generație Mazda3. Sunt de părere că unii producători premium ar trebui să petreacă câteva ore într-o Mazda3.

În tot acest timp nu a fost neglijată nici partea tehnică, iar Mazda a reușit să-și atașeze discret și imaginea unui inovator tehnic, nu doar unul încăpățânat care nu vrea să renunțe la Wankel. Iar din acest punct de vedere, printre ultimele isprăvi notez și lansarea unei platforme RWD, una care nativ este o tracțiune spate – propulsie.

Producătorul nipon emana de ceva vreme un aer premium, dar nu a ieșit niciodată în piață să țipe într-o portavoce acest lucru. Totuși, din perspectiva de jurnalist, când iei parte la un preview de CX-80, iar modelul îți este prezentat comparativ cu exemplare similare de la producători premium, este destul de clară poziționarea.

În loc de arbore genealogic

Pe meleagurile noastre este ușor mai greu de acceptat un astfel de pas făcut de constructorul nipon, în special când o parte din notorietatea brandului vine datorită compactelor 323 importate de la doamne în etate din Germania pe la mijlocul anilor ’90.

Dacă mă întrebi pe mine, un iubitor al automobilului, în mod cert voi reacționa pavlovian și prima asociere a brandului Mazda va fi cu roadsterul MX-5 și epopeea sportivelor RX-7.

Totuși, Mazda a cochetat de-a lungul istoriei sale cu rafinamentul, eleganța și chiar luxul.

Perioada de boom economic din Japonia de la finele anilor ’80 i-a determinat pe greii industriei auto nipone să atașeze portofoliului un brand de lux. Cei de la Honda au fost deschizători de drum cu Acura, marcă fondată în 1986, iar Infiniti și Lexus s-au născut în 1989.

Mazda era și ea pe val, iar în 1991, anul în care triumfa în cursa de 24 de ore de la Le Mans, anunța înființarea brandului de lux Amati. Un demers care a eșuat, în ciuda unor primi pași promițători. Primul model anunțat, Amati 1000 s-a speculat că va utiliza un motor cu arhitectură W12, agregat expus de Mazda în 1989 la Salonul Auto de la Tokyo. Dar lipsa banilor pentru dezvoltarea unui model de lux s-a simțit. La acea vreme, Lexus a investit 1 miliard de dolari în dezvoltarea modelului LS.

Totul s-a redus la o chestie de sincronizare: Japonia a intrat în recesiune economică, lipsa resurselor pentru dezvoltare a condus la închiderea proiectului și, evident, îngroparea mărcii.

Totuși, Mazda, pe firul său epic are câteva modele legendare când vine vorba de modul în care și-a alintat proprietarii. Iar modelul Cosmo, cu ale sale patru generații, poate fi o justificare suficientă pentru pasul făcut cu CX-60, și pentru cel care marchează subiectul acestui material, noul CX-80.

Doar imaginați-vă că sunteți în anul 1990, iar mașina dumneavoastră are tablou de bord format dintr-un display LCD color cu o grafică care simulează cadranele clasice, aveți sistem de navigație GPS cu display color și touch-screen – primul model din lume care a avut această opțiune. Despre faptul că avea telefon mobil integrat și recepție TV amintesc la și altele.

Față în față.

Aproape acum două luni pășeam în curtea Mazda European Research & Development Centre, un loc care mi-a trezit ușoare amintiri, fiind punctul în care m-am intersectat prima dată cu a doua generație Mazda2. Undeva prin 2007-2008.

Am pășit cu ușoară evlavie într-un studio unde era ascunsă mașina. Oamenii știu să regizeze un prim contact astfel încât să optimizeze la superlativ impactul asupra oaspeților – număr redus de jurnaliști și un slot dedicat în care am fost singur cu mașina.

Mi-am putut permite luxul de a contempla mașina preț de câteva minute, fără să fac vreo poză, cu libertatea de a face acei doi-trei pași în spate pentru a admira mai bine liniile. Rar mă pronunț categoric, și mai ales în cazul unui SUV cu 7 locuri, dar CX-80 este o mașină frumoasă.

Graceful Toughness

Niponii știu să pună în mojar cuvintele, la fel de bine cum știu să mângâie metalul pentru a-i da formă. Designul noului model este rezumat sub sloganul Graceful Toughness. Și da, caroseria este un mariaj de grație și robustețe.

Robustețea a moștenit-o de la fratele mai mic, Mazda CX-60, de la care preia designul părții frontale. Dacă e să fim sinceri, CX-80 este identică cu fratele mai mic până la finalul portierei față. De aici lucrurile evoluează.

Portiera spate este uriașă, iar dezvoltarea pe orizontală a permis designerilor să abandoneze tensiunea liniilor de la CX-60, acel aer de felină încordată, arcuită înainte de atac, și să compună caroseria din linii aproape orizontale. A apărut un element nou, pe plafonul mașinii au fost montate șine metalice fixe, tot pentru un plus vizual. Și pentru că tensiunea s-a evaporat, au putut fi adoptate linii noi, și chiar dacă nu am studii de design, am trăit o senzație de deja-vu: să fi văzut la nivelul celui de al treilea geam lateral celebra curbă Hofmeister? Și ceva îmi spune că la acest nivel, astfel de ”momente” nu sunt întâmplătoare.

Poziționare

Mazda începe să aibă o voce tot mai puternică când vine vorba de liga în care joacă, dar când vine vorba de a arăta cu degetul spre modelele concurente pentru acest nou CX-80, vorbește în șoaptă.

Așa că încerc să fac puțină muncă de detectiv. CX-80 este un SUV de 5 metri, bine, dacă e să fiu sincer are o lungime de 4.995 mm. Dar trec cu vederea 5 mm. Dacă arunc o privire la trioul german, găsesc un Audi Q7 care are o lungime de 5.072 mm și un ampatament de 2.999 mm, un BMW X5 care are o lungime de 4.935 mm și un ampatament de 2.975 mm și un Mercedes-Benz GLE cu o lungime de 4.924 mm și un ampatament de 2.995 mm. La prima vedere noul CX-80 cam pe aici își va face veacul. Dar, cu un ampatament de 3.120 mm, noul model intră pe teritoriul unui X7 care are un ampatament de 3.105 mm, și nu este departe nici de Mercedes-Benz GLS care se laudă cu 3.135 mm la nivelul ampatamentului.

Cu alte cuvinte, nu am fost atât de nebun la momentul întâlnirii când am simțit că acest model poate fura din potențialii clienți ai unor mărci cu picioarele adânc înfipte în acest segment.

Unde câștigă acest model? Dintr-un detaliu interesant și puțin neobișnuit pentru acest segment. CX-80 are o înălțime de 1.710 mm, cu tot cu șinele metalice. Și faptul că pot trece cu privirea peste mașină, că nu este o bucată masivă care obturează câmpul, îți induce vizual impresia unui break mai masiv, a unui Shooting SUV (cum a spus colegul Petre Barac). Și pentru a mai aduce un argument în favoarea afirmațiilor de mai sus (am și eu mici rezerve în ceea ce mă privește când spun despre un SUV că este elegant) mai spun și că CX-80 are o gardă la sol de 165 de mm.

Ambianță interioară

Nu voi irosi spațiul cu o descriere repetitivă a planșei de bord, a ceea ce găsim dacă ne așezăm pe scaunele din față, totul este identic cu ceea ce deja poate fi găsit în showroom-urile Mazda într-un CX-60.

Să îmi fac curaj și să deschid portierele spate pentru dumneavoastră. Partea bună este că aceste portiere sunt uriașe, se deschid la 90 de grade – dacă mi-au scăpat vreo două grade să fiu iertat. Parte care poate ridica mici probleme ergonomice? Aceste portiere au nevoie și de spațiu pentru a se manifesta în toată splendoarea.

Accesul în mașină este lejer, cel puțin pe bancheta spate, sau locurile individuale spate. Mazda CX-80 poate fi comandată în configurație cu 6 sau 7 locuri. Dacă optezi pentru versiunea cu 7 locuri mai rămâi cu 258 litri în portbagaj, volum la care am adăugat și spațiul disponibil sub planșeu. Accesul la locurile de pe al treilea rând, în configurația cu banchetă, este bun pentru persoane zvelte până în 1.70-1.75 metri înălțime. La 1.88 înălțime și vreo 95 de kg, m-am strecurat, dar nu aș mai încerca. Spațiul pe locurile de pe al treilea rând e amabil cu aceeași categorie mai sus numită, dar nu și pentru cei precum subsemnatul.

Dacă renunți la ultimele locuri, obții un portbagaj care pornește de la 566 litri și ajunge la 687 litri. Asta pentru că bancheta spate poate culisa pe o distanță de 120 mm. Spațiul este generos la nivelul picioarelor, iar la nivelul capului nu pot spune că mi-am simțit șapca amenințată. Spătarul banchetei poate fi și el reglat între 15 și 33 grade față de verticală.

Dacă îți comanzi CX-80 în configurația cu 6 locuri, există opțiunea ca între cele două scaune individuale din mijloc să lași loc liber, practic oferi astfel un acces extrem de bun spre locurile spate, sau poți comanda o consolă similară cu cea montată între cele două locuri față. Scaunele individuale spate pot fi comandate cu încălzire și ventilație. Trebuie să recunosc, mi-a plăcut spațiul și confortul oferite de locurile individuale de pe rândul din mijloc în configurația cu acea consolă. Se evaporă senzația că ești la bordul unui microbuz.

Dacă vrei să transporți una alta, CX-80 îți oferă un portbagaj de 1.221 litri până la nivelul geamurilor dacă pliezi scaunele din rândurile doi și trei, volum care până la plafon ajunge la 1.971 litri. Important este că poți încărca în această configurație obiecte cu o lungime de 2.038 mm.

Ce aduce nou CX-80?

Comparativ cu CX-60 sunt câteva mici detalii care debutează pe acest model. O poți avea pe Alexa la bord, asistentul personal de la Amazon. Tot ei îi poți cere să facă diverse chestii în locul tău, de la reglarea temperaturii interioare la controlul sistemului audio al navigației sau a unor aplicații dezvoltate de terți și aprobate de Mazda pentru a fi rulate de sistemul infotainment. Apropo de sistemul de climatizare, el este capabil să creeze trei zone distincte. La capitolul sisteme de asistență, modelul este blindat.

Ce mi-a atras atenția este un sistem care poate ajuta șoferul în cazul unei manevre de evitare. Dacă mașina detectează că șoferul a virat prea mult pentru a evita un obstacol apărut în cale, iar acel unghi al roților față, asociat cu viteza mașinii, va conduce la subvirare, prin urmare la eșecul manevrei de evitare, mașina intervine și va permite virarea roților față până la gradul care permite efectuarea manevrei în siguranță.

Mazda CX-80 va fi disponibilă în coinci niveluri de echipare – Exclusiv Line, Takumi, Homura, Takumi Plus și Homura Plus.

Știți vopseaua aia frumoasă de la Mazda – Soul Red Crystal? Este disponibilă, dar pentru acest model niponii au creat două nuanțe noi, poate mai plăcute – Artisan Red și Melting Copper.

Motorizări și prețuri

Pentru început vor fi disponibile două motorizări, un plug-in hybrid și un mild hybrid.

Ambele motorizări sunt, desigur, disponibile și pe Mazda CX-60.

2.5 e-Skyactiv PHEV

Un plug-in hybrid cu un propulsor termic Skyactiv-G de 2.5 litri care dezvoltă 191 CP la 6.000 rpm și un cuplu motor de 261 Nm la 4.000 rpm. Un motor electric integrat în cutia de viteze care dezvoltă 175 CP și 270 Nm care se hrănește dintr-o baterie cu o capacitate totală de 17.8 kWh. Bateria are o masă de 177.5 kg. Se poate încărca la prize/ stații AC de până la 7,2 kW. Puterea totală a sistemului hibrid este de 327 CP și 500 Nm.

3.3 e-Skyactiv D

Un mild hybrid a cărui inimă este un motor diesel cu șase cilindri în linie și o cilindree de 3.3 litri. Termicul dezvoltă 254 CP la 3.750 rpm și un cuplu motor de 550 Nm între 1.500 și 2.400 rpm. Electricul vine cu o susținere de 17 CP și 153 Nm, și se hrănește cu energie recuperată și agonisită într-o baterie de 0.33 kWh care cântărește 15 kg.

Pe piața din România, Mazda CX-80 are un preț de pornire de 55.990 de euro pentru versiunea plug-in hybrid, respectiv 56.990 de euro pentru varianta diesel.