Porsche 911 GTS T-Hybrid: Electro-evoluție

Când Porsche oferă modele electrificate, puteți băga mâna-n foc că ele urmăresc performanța în detrimentul consumului redus. E și cazul primului Porsche 911 hibrid.

Există un clip mai vechi pe internet, vi-l las aici, e foarte bun și pe post de motivație dacă n-aveți chef de sală sau de ieșit la alergat azi. E despre autodepășire, despre cum singurul tău rival ești chiar tu, nimeni altcineva, iar aici e calea prin care devii mai bun. De dragul ilustrației, în clip apar Muhammad Ali, Maria Sharapova și Magnus Carlsen, în confruntări împotriva propriilor persoane – în ringul de box, pe terenul de tenis și pe tabla de șah.

Ideea autodepășirii e apoi transpusă pe automobile, mai exact pe Porsche 911 (generația 991.5, cu facelift), prin mesajul de final: „Introducing the new Porsche 911. The only car that can beat the 911.” Nu cred că mai are rost o traducere.

De la clipul video și până azi, Porsche 911 a ajuns, la momentul redactării, la generația 992 (a opta în șirul genealogic), care a și primit un facelift în vara lui 2024. Deci putem vorbi de 992.2, reîmprospătare prin care Porsche 911 intră în era sa electrificată, la 60 de ani de la debutul primei generații.

Să începem cu începutul

Primul 911 a venit să înlocuiască un alt monstru sacru: 356. Era finalul anilor ’50, iar pentru noul model, existau deja cerințe clare. Pe de o parte, Ferry Porsche dorea un 2+2 confortabil, în care puteai intra și din care puteai ieși cu ușurință.

Prototipul Porsche 754. Foto: Porsche

De cealaltă parte a baricadei, departamentul de vânzări își dorea ca noul model să păstreze liniile lui 356 și caracterul sportiv sub forma unei evoluții. Motorul boxer amplasat în spate trebuia păstrat, dar în conceptul unui șasiu modern.

Elementele de mai sus au fost înglobate în așa-numitul prototip Porsche 754, terminat în 1960. Rafinarea acestuia a durat ceva, fiindcă ceea ce se numea Porsche 901, practic primul prototip funcțional pre-serie, vede lumina zilei abia pe 9 noiembrie 1962, deci doi ani mai târziu.

Schița primului Porsche 911. Foto: Porsche

Peste încă un an, în 1963, Porsche 901 debuta la Frankfurt. A urmat apoi litigiul cu Peugeot pentru denumirea 901. După încă un an, combinația de cifre pe care o știm în prezent a fost oficializată atunci când Ferry Porsche decidea, după sfătuiri cu echipa de marketing, că noua sa mașina se va numi Porsche 911. Era 22 octombrie 1964 și putem spune că restul e istorie.

Istorie care ar încăpea pe foarte multe pagini. De la prima sa iterație, cu motor boxer de 2 litri, 130 de cai-putere și 210 km/h viteză maximă, Porsche 911 a mers din bun în mai bun fără să schimbe rețeta motor spate, roți motrice spate.

Porsche 911 930, primul 911 Turbo. Foto: Porsche

Da, între timp au apărut și versiuni 911 cu tracțiune integrală, dar ele sunt un răspuns la dorința pieței, o adaptare care, în ochii unor clienți, îl face pe 91 1 mai bun. Cum era normal, a crescut și cilindreea, întâi la 2,7 litri, apoi la 3 litri, apoi la 3,2 litri, la 3,6, 3,7 și 3,8 litri. Așa cum s-a trecut de la motoare răcite cu aer la motoare răcite cu apă.

Porsche 911 964 în versiune coupé, targa și cabriolet. Foto: Porsche

Indiferent de stadiul evoluției, 911 a ajuns să fie sinonim cu Porsche. Relația dintre marcă și model a fost de simbioză, dar nu doar la nivelul de „noi îți dăm viață, te trimitem la clienți, iar apoi numărăm profitul”. 911 a devenit cel mai iubit copil din familia Porsche (deși nu e cel mai bine vândut) pe măsură ce compania devenea tot mai puternică în motorsport.

Puține modele Porsche au primit, de-a lungul timpului, mai multă tehnologie dezvoltată după curse grele, epuizante. În aceeași manieră, când Porsche și-a întins tentaculele în multiple discipline din vasta categorie întreceri cu automobile, 911 a fost mai mereu vârf de lance. Ce se dezvolta pentru competiții ajungea pe șosea, iar la rândul său, 911 devenea tot mai bun cu fiecare generație. Sau, în cazul de față, cu fiecare facelift.

Un hibrid atipic

Scurt pe doi, versiunea hibridă disponibilă după facelift pentru 911 GTS are zero intenții de a salva planeta. Știm deja asta de la hibrizii plug-in lansați de Porsche la rampă, calibrați doar pentru mai multă performanță și atât.

Ba mai mult, chiar Porsche numește noul sistem „efficient performance hybrid”. A, și în caz că interesează pe cineva, consumul mixt teoretic e de 10,5 l/100 km. Faceți ce vreți cu această informație.

Trebuie subliniat de la bun început că în cazul lui 911 GTS, sistemul pe care Porsche îl numește T-Hybrid (unde T-ul vine de la turbo) nu este unul de tipul plug-in hybrid, deci nu se încarcă de la priză și nici nu poate rula pur electric. De ce?

Porsche 911 GTS T-Hybrid. Foto: Porsche

În primul rând, un sistem PHEV ar fi pus țesut adipos pe șoldurile mașinii – cam 150 de kilograme, din estimările inginerilor Porsche. Apropo, 911 GTS T-Hybrid cântărește 1.595 de kilograme cu totul.

În al doilea rând, bateria de 1,9 kWh și 27 de kilograme nu poate susține o deplasare pur electrică. În al treilea rând, deși există două motoare electrice în ecuație, niciunul nu are conexiune cu roțile. Pentru că: unul din motoare, cel cu 54 de cai-putere și 150 Newtoni-metru, este integrat în transmisia PDK, în vreme ce al doilea, cu 15 cai-putere, e atașat turbinei. Motorul din transmisie are și rol de generator pentru baterie.

Una din modificările notabile aduse motorului termic la facelift e renunțarea la configurația cu două turbine în favoarea unei singure turbine, mai mare, asistată de motorul electric cel mic. Cealaltă modificare importantă e creșterea capacității cilindrice, de la 3 litri la 3,6 litri.

Revenind la oile noastre, turbina nouă, pusă în rotație foarte devreme de motorul electric cu 15 cai-putere, e mai eficientă decât cele două neasistate, în sensul că efectul de turbo lag este înlăturat, iar răspunsul pedalei de accelerație devine mai acut.

Porsche 911 GTS T-Hybrid. Foto: Porsche

Pe românește: mașina este (și se și simte) mai rapidă, lucru menționat și de literatura Porsche, care spune că din momentul unui kickdown și până în când nivelul maxim de cuplu ajunge la roți trece doar o jumătate de secundă.

Apropo de cuplu și alte resurse: 911 GTS T-Hybrid are la dispoziție, în total, 541 de cai-putere și 610 Newtoni-metru (disponibil sub pragul de 2.000 rot/min).

Față de GTS-ul pre-facelift, creșterea e de 61 de cai-putere, în condițiile în care masa a crescut cu numai 50 de kilograme. Cu Launch Control, 911 GTS T-Hybrid ajunge la 100 km/h cu plecare de pe loc în 3 secunde fix, spre o viteză maximă de 312 km/h.

Meniurile specifice regăsite pe 911 GTS T-Hybrid. Foto: Porsche

Porsche 911 Carrera GTS T-Hybrid poate fi deja comandat în România. Cine vrea unul, va fi nevoit să scoată din contul bancar cel puțin 177.950 de euro – preț pentru piața din România. Livrările încep în ultima parte a anului 2024.