OMV eMOTION ȘI RENOVATIO E-CHARGE: CEL MAI MARE ECOSISTEM DE MOBILITATE ELECTRICĂ ÎN ROMÂNIA

OMV Petrom este cel mai mare furnizor de servicii de mobilitate electrică în România și își propune să ajungă la peste 5.000 de puncte de încărcare în 2030 prin rețelele OMV eMotion, Renovatio e-charge și Petrom Electric.

Road tripul EUROCHARGE, care va lega Bucureștiul de Lisabona în perioada 1-16 octombrie, reprezintă o oportunitate pentru a descoperi, printre multe altele, rolul mașinilor electrice în 2024 în industria auto la nivel european, inclusiv din perspectiva infrastructurii de încărcare. 

Și, așa cum atunci când călătorești în străinătate operatorul tău de telefonie se bazează pe un partener de roaming pentru a-ți furniza serivicii similare cu cele de acasă, tot așa există servicii de e-roaming pentru serviciile de încărcare pentru mașini electrice. 

EUROCHARGE este încărcat by OMV eMotion și Renovatio e-charge. Ambele branduri îți sunt probabil deja cunoscute dacă ai o oarecare tangență cu mașinile electrice, iar din acest an lucrurile au devenit cu adevărat serioase. 

OMV Petrom a cumpărat rețeaua Renovatio e-charge

OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, a finalizat în acest an achiziționarea Renovatio e-charge, cea mai mare rețea de stații de încărcare pentru mașini electrice din România. Astfel, cele peste 500 de puncte de încărcare Renovatio e-charge se alătură celor circa 300 de puncte de încărcare disponibile deja în rețelele OMV și Petrom sub brandurile OMV eMotion și Petrom Electric

Cu alte cuvinte, în urma acestei tranzacții, OMV Petrom a devenit cel mai mare jucător în domeniul mobilității electrice din România. Iar planurile de viitor sunt cel puțin la fel de ambițioase: compania își propune să ajungă la 1.000 de puncte de încărcare în România, Bulgaria, Serbia și Moldova până la sfârșitul anului 2024 și la peste 5.000 de puncte de încărcare până la sfârșitul anului 2030. 

Ambiția noastră este ca până la sfârșitul acestui an să avem instalate 1.000 de puncte de încărcare în România, Bulgaria, Serbia și Moldova. Ne dorim sa rămânem prima opțiune pentru clienții noștri si sa ne consolidam poziția de lider in Romania pe segmentul de mobilitate.

Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom

Rețeaua de stații OMV eMotion: încărcare cu până la 300 kW

În rețeaua de stații de alimentare OMV există stații de încărcare rapidă OMV eMotion cu putere de până la 300 kW, în funcție de hardware-ul disponibil la amplasamentul respectiv. 

O caracteristică mai puțin întâlnită este că energia electrică de la stațiile OMV emotion provine integral din surse regenerabile, astfel că ai garanția că vei conduce mașina fără niciun fel de emisii de dioxid de carbon, nici măcar indirecte. Este modul în care OMV eDrive își asumă angajamentul față de programele de sustenabilitate. 

Noua aplicație OMV eMotion

Metodele de plată disponibile în cadrul rețelei OMV eDrive sunt variate.

Astfel, poți plăti direct la stație prin POS cu orice card bancar, caz în care prețul este 2,99 lei / kWh, iar după aprobarea plății bonul fiscal este eliberat instant. 

O soluție mai eficientă este însă să folosești noua aplicație mobilă OMV eMotion, disponibilă pentru telefoanele iPhone și cele cu sistem de operare Android. În acest caz poți să plătești direct din aplicație la un tarif de 2,79 lei / kWh, tot prin intermediul unui card bancar. În acest caz nu primești bon fiscal, ci factură disponibilă instant în aplicație și trimisă simultan și pe adresa de e-mail asociată contului tău. Astfel, vei avea în aplicație un istoric complet cu toate facturile asociate sesiunilor de încărcare. 

Cea mai bună variantă este însă să optezi pentru plata unui abonament de 11,98 lei pe lună, pentru că în acest caz primești un tarif preferențial de 2,59 lei / kWh. Matematic, acest abonament este mai rentabil financiar pentru tine dacă încarci cel puțin 59,9 kWh de energie electrică pe lună, în condițiile în care cele mai multe mașini electrice disponibile în prezent pe piață au baterii de 50 kWh – 70 kWh. Cu alte cuvinte, dacă încarci mașina electrică de cel puțin două ori pe lună, atunci abonamentul reprezintă cea mai eficientă opțiune pentru eficientizarea costurilor de încărcare. 

Aplicația OMV eMotion este disponibilă în prezent pentru tranzacții cu carduri locale în Ungaria, Austria și Slovacia și, începând de la sfârșitul lunii septembrie 2024, și în România.

Ce alte avantaje oferă OMV eMotion

Stațiile OMV eMotion sunt disponibile în cadrul stațiilor clasice de alimentare cu carburanți OMV, iar acest lucru vine cu o serie de avantaje importante. 

În primul rând, stațiile de încărcare sunt monitorizate în permanență pentru a funcționa în mod corespunzător. În plus, în cazul în care întâmpini orice fel de problemă la utilizarea punctului de încărcare poți apela imediat la personalul specializat din cadrul stației, care îți va oferi asistență 24 de ore din 24 pentru ca sesiunea de încărcare să decurgă cât mai ușor. 

De asemenea, la orice stație OMV eMotion există un restautant VIVA unde îți poți încărca propriile baterii pentru drum în timp ce mașina ta se încarcă cu energie electrică. Printre multe altele, în restaurantele VIVA poți savura o cafea VIVA Single Origin sau VIVA Classic Selection alături de sandwich-ul VIVA preferat. 

Cum folosești OMV eMotion în străinătate

Road tripul EUROCHARGE din acest an înseamnă o călătorie până la Lisabona și înapoi la București, iar aici profităm din plin de parteneriatele de e-roaming pe care le are OMV eMotion pentru a încărca cele opt mașini electrice din caravană. 

În prezent, partenerul de e-roaming pentru OMV eMotion este Chargepoint, iar prin intermediul acestuia avem acces facil la peste 700.000 de puncte de încărcare disponibile în toată Europa, implicit în cele mai mari și rapide rețele europene: Ionity, FastNed, Ewiwa sau EnBW.

Totul pentru ca noi să fim cât mai eficienți și mai rapizi atunci când trebuie să încărcăm mașinile.