De-a lungul ultimilor 5 ani, Mercedes-Benz a experimentat în zona mașinilor electrice pe mai multe axe. Startul a fost dat de EQC, un SUV de clasă medie dezvoltat – dacă e să mă întrebați pe mine – pe repede înainte, cât să nu piardă startul electrificării în segmentul premium. De altfel, rezultatele s-au văzut în documentele contabile, vânzările luI EQC fiind departe de ce și-au imaginat și dorit oamenii de prin conducere.
Apoi, în universul casei din Stuttgart au luat naștere perechile EQS – EQS SUV și EQE – EQE SUV, modele din vârful lanțului trofic poziționate pe aceleași ramuri ale arborelui genealogic lângă Clasa E – GLE, respectiv Clasa S – GLS. Practic, alter egouri electrice ale unor modele cu tradiție (mă refer, cu precădere, la cele două pe care nu le poți încadra în segmentul SUV).
De curând, în portofoliul mărcii germane și-a făcut loc și un Clasa G electric (G-Class cu tehnologie EQ, aceasta fiind noua nomenclatură pe care Mercedes-Benz o va utiliza pentru electricele din gamă). Practic, aproape tot ce înseamnă vârf de gamă Mercedes-Benz a ajuns să aibă versiuni cu baterii.
Desigur, gama de electrice compacte n-a pierdut ritmul, iar în configuratorul Mercedes-Benz dai ochii cu EQA și EQB, SUV-uri care ar fi trebuit, în principiu, să aducă clienți noi în rândul mărcii din Stuttgart.
Și totuși, din peisaj parcă lipsește ceva: un model de clasă compactă-ish pe care să nu-l poți descrie drept SUV, care să-i apropie de brand pe cei care ar vrea să facă trecerea la un Mercedes-Benz electric, dar pentru care EQE și EQS sunt mult prea sus ca buget, iar EQA și EQB nu prezintă interes. Ei bine, de-acum există: noul Mercedes-Benz CLA.

Miza pe 800V
La doar câțiva kilometri de locul în care mă aflam, Salonul Auto de la Paris renăștea. Era 2022, iar pandemia bătea ușor în retragere. Și totuși, contextul de atunci i-a determinat pe unii constructori să spună pas evenimentului major din capitala franceză și să organizeze întâlniri cu public restrâns pentru a-și prezenta noutățile. Mercedes-Benz a fost unul dintre ei, iar în centrul atenției se afla noul (pe atunci) EQE SUV.
De cealaltă parte a mesei l-am avut pe Markus Schäfer, directorul departamentului de tehnologie din cadrul Mercedes-Benz. Întrebarea mea a venit prompt: de ce Mercedes-Benz încă nu are o platformă la 800V?
Ce contează nu e faptul că mașina pe care o cumperi are platformă la 800V, ci timpul de încărcare. Dacă te uiți la curba de încărcare și la cantitatea de energie acumulată raportată la timp o să observi valori foarte bune. Dacă vrei să faci un test și să-l compari cu alte modele o să vezi că mașinile noastre încarcă o cantitate mare de energie într-un timp scurt chiar și cu platforma la 400V. Și asta pentru că putem avea o rată de încărcare mare pe un timp îndelungat datorită managementului termic și al software-ului instalat. Adoptarea încărcării la 800V în ceea ce privește chargerele este în creștere la nivel global, și sperăm ca acest lucru să se întâmple, iar atunci vom trece la nivelul următor și vom oferi platforme la 800V. Cel puțin acesta este planul, dar o să vedem cum evoluează lucrurile.
Markus Schäfer, într-un interviu acordat Autocritica.ro la lansarea lui EQE SUV din octombrie 2022.
Și se pare că lucrurile au evoluat, iar planul a fost pus în aplicare.
Pentru că noul Mercedes-Benz CLA este primul model al mărcii care folosește o arhitectură la 800V. Detaliez imediat ce și cum.
Noua generație CLA, a treia la număr, pornește de la o platformă nouă. Se numește MMA (Mercedes Modular Architecture) și va sta la bază unui întreg portofoliu de modele. Fundația noului CLA, a celui electric (pentru că va fi disponibil și într-o versiune hibridă pe care o detaliez la momentul oportun) pleacă de la know-how-ul pe care constructorul german l-a acumulat din dezvoltarea conceptului Vision EQXX. Pentru cei care nu și-l amintesc, las mai jos un link către un material în detaliu vizavi de prototipul electric.
Ce e atât de important la o arhitectură la 800V? În principiu, faptul că poate suporta o putere de încărcare ridicată. Spre exemplu, în cazul lui CLA electric (care se va numi CLA cu tehnologie EQ) puterea maximă de încărcare va fi de 320 kW. Pentru cine a deschis mai târziu internetul, treaba asta înseamnă că se încarcă foarte rapid la stații care permit puteri de genul celei amintite mai sus. Ce alți producători mai au astfel de platforme în gamă? Porsche, Audi, Hyundai, Kia sunt dintre cei care oferă electrice cu arhitecturi la 800V.
Și-acum să merg pe firul epic și să detaliez noul CLA electric. În primă fază, Mercedes-Benz va oferi un pachet de baterii cu capacitate de 85 kWh și chimie NMC (Litiu-Nichel-Mangan-Cobalt). Ulterior, în gamă va fi introdusă și o baterie mai mică, un entry-level ca să-i spun așa, a cărei capacitate va fi de 58 kWh (chimie LFP; Litiu-Fier-Fosfat).
Mă întorc puțin la platforma MMA. În cazul electricelor construite pornind de la această arhitectură, vorbim despre o configurație nativă cu propulsie (roți motrice spate). Primul reprezentant al ei va fi CLA 250+ cu tehnologie EQ. Până la apariția altor variante, el va avea rol de entry-level.
Motorul electric livrează 200 kW (echivalentul a 272 CP), iar resursele sunt gestionate de o transmisie cu două trepte. Fix cum știm deja de la Porsche sau Audi. Prima treaptă (cu raport de demultiplicare 11:1) e cuplată în momentul în care e nevoie de accelerare (inclusiv plecare de pe loc), în vreme ce treapta a doua (cu raport de demultiplicare 5:1) se activează când se rulează cu viteză constantă.

Ca să dau o imagine de ansamblu ar trebui să mai specific un lucru: concomitent cu noul CLA electric, Mercedes-Benz lansează a doua generație de Electric Drive Unit (un modul compact care unifică motorul electric și transmisia – cele despre care v-am vorbit sus – dar și unitatea de control a transmisiei și un invertor). Dezvoltarea acestui EDU s-a făcut in-house.
Să recapitulăm: un motor electric cu 272 CP cuplat la o transmisie cu două trepte și o baterie de 85 kWh care poate fi încărcată cu puteri de 320 kW. Rezultatul? Autonomie maximă WLTP cuprinsă între 694 și 792 de kilometri, un consum mediu mixt situat între 12,2 și 14 kWh/100 km și 325 de kilometri autonomie înmagazinați în 10 minute la o stație DC care să livreze puterea maximă de încărcare a lui CLA. Nu sună rău deloc.
Ca să ne convingă de treaba cu reîncărcarea rapidă, Mercedes-Benz spune că a făcut și un fel de test de anduranță (nu știu cum altfel să-l numesc): în 24 de ore petrecute pe circuitul de teste de la Nardo, Italia, un CLA a parcurs 3.717 kilometri. În tot acest timp, modelul german a “alimentat” de 40 de ori, fiecare oprire având 10 minute.

A doua motorizare anunțată în acest moment de Mercedes-Benz se numește CLA 350 4Matic cu tehnologie EQ. Probabil intuiești din denumire că această variantă va avea două motoare electrice: cel de pe spate plus încă unul pe față. Motorul secundar – dacă ar fi să-i dau un rol în sistemul de propulsie dezvoltat de Mercedes-Benz – va livra 80 kW (echivalentul a 109 CP) și va avea rol de suport. Cum adică? În condiții normale, în majoritatea timpului, mașina va fi propulsată doar de motorul de pe puntea spate, cel de pe față intervenind doar atunci când e nevoie de un boost suplimentar sau când sistemele mașinii consideră că e nevoie de un plus de tracțiune. În total, CLA 350 4Matic electric va avea 353 CP, iar autonomia maximă WLTP oferită de aceeași baterie de 85 kWh va fi cuprinsă între 670 și 770 de kilometri.
Pentru iubitorii cifrelor, amintesc și următoarele: accelerația de la 0 la 100 km/h este realizată în 4,9 secunde (6,7 secunde în cazul lui CLA 250+), iar viteza de top este limitată electronic la 210 km/h (indiferent de motorizare). În plus, încărcarea la stații AC se întâmplă cu 11 kW. Not great, not terrible.

Bine de știut
Pentru a putea atinge valorile de autonomie amintite câteva paragrafe mai sus, designerii Mercedes-Benz au lucrat mult pe partea de aerodinamică. Rezultatul final? Noul CLA are un coeficient aerodinamic de 0.21 (valoare foarte bună).
Totodată, eficiența va fi asigurată și de pompa de căldură care funcționează în paralel cu trei surse de energie: căldura reziduală de la sistemul de propulsie, cea de la baterie și cea a mediului înconjurător. Pompa de căldură va fi dotare standard.
Nu în ultimul rând, pe CLA a fost introdus și un sistem de frânare OneBox cu tehnologie brake-by-wire.
Din tot acest pachet nu lipsesc tehnologiile Vehicle-to-Home (V2H) și Vehicle-to-Grid (V2G).
În regie proprie
Noul CLA este primul model al mărcii germane care va avea un sistem de operare (Mercedes-Benz Operating System; MB.OS) dezvoltat în totalitate în regie proprie. Nemții spun că au folosit arhitectura chip-to-cloud, iar noul sistem de operare va controla patru zone importante: infotainment, sisteme de conducere și siguranță, confort, conducere și încărcare. Odată cu această tehnologie, sistemele mașinii nu vor mai trimite informații prin intermediul mai multor elemente hardware intermediare, ci va exista un singur server central Mercedes-Benz Intelligent Cloud care va îndeplini acest rol.
Odată cu acest sistem, Mercedes-Benz spune că noul CLA nu va primi actualizări over-the-air care țin exclusiv de infotainment, ci va putea livra update-uri chiar și pentru sistemele de siguranță (treabă pe care am văzut-o în ultima perioadă pe modelele Tesla). De asemenea, nemții colaborează cu Google și Microsoft (inclusiv pe partea de Inteligență Artificială), astfel încât integrarea aplicațiilor third-party să se realizeze într-un mod cât mai natural.

Planșa de bord va fi dominată de MBUX Superscreen: două ecrane unite sub același element din sticlă. Instrumentarul de bord măsoară 10,25 inchi, iar displayul central are o diagonală de 14 inchi. Ulterior, după lansarea pe piață, clienții vor putea comanda un display (14 inchi) și pentru pasagerul din dreapta. Conform oficialilor mărcii, noua versiune a sistemului de infotainment va fi una mult mai bine realizată pe axa user-experience.
Alte lucruri de reținut
Noul Mercedes-Benz CLA are dimensiuni mai mari comparativ cu generația pe care o înlocuiește. 4.723 de mm lungime (+35 de mm), 1.855 de mm lățime (+25 de mm), înălțime de 1.458 de mm (+29 de mm) și un ampatament de 2.790 de mm (+61 de mm). Volumul portbagajului a scăzut de la 460 la 405 litri, dar compensează cu un frunk de 101 litri.

Am menționat pe parcursul articolului despre versiuni cu motoare termice. Mai precis, variante cu motoare termice care vor folosi un sistem mild-hybrid la 48V. M 252 e codul noului sistem hibrid la 48 de volți și se traduce printr-o serie de părți componente. Prima e un motor termic de 1,5 litri (1.496 centimetri cubi), cu patru cilindri, alimentat cu benzină și asistat de o turbină. Motorul face parte din familia FAME (Family of Modular Engines), funcționează în ciclul Miller și va fi montat transversal. A doua e un motor electric cu 27 CP integrat în transmisie. A treia parte e chiar transmisia: 8F-eDCT. Iar ultimul element component e reprezentat de o baterie de 1,3 kWh. Cu energie din această baterie, modelele echipate cu acest sistem hibrid vor putea rula pur electric la viteze tipice mediului urban. Inițial, sistemul M 252 va fi disponibil în trei versiuni de putere și în configurație cu roți motrice față sau tracțiune integrală. Toate detaliile tehnice vor fi oferite în cursul acestui an, o dată exactă pentru debut nefiind încă anunțată.




MB.Drive este noul nume folosit de Mercedes-Benz pentru a descrie pachetul de sisteme de siguranță și asistare. În versiunea de top, acesta folosește opt camere video, 17 senzori și un supercomputer.

Noul CLA va avea, în premieră în segmentul său, un airbag central disponibil pe toate variantele. Tot standard va fi oferit și plafonul panoramic.
Odată cu lansarea lui CLA, Mercedes-Benz introduce și un volan nou, despre care oficialii mărcii spun că oferă îmbunătățiri la nivelul comenzilor și al ergonomiei.

Clienții vor putea comanda un sistem audio Burmester 3D Surround Sound System. Acesta dispune de 16 difuzoare și de un amplificator de 850 de wați.
Odată cu lansarea noii generații CLA, Mercedes-Benz introduce în ofertă și două nuanțe noi de caroserie: aqua mint și clear blue.
Pentru început, uzina din Rastatt va fi cea care se va ocupa de producția lui CLA. Ulterior, nemții vor demara procesul de asamblare și în cadrul Beijing Benz Automotive (unde vor fi produse versiunile pentru piața din China). Pentru moment, Mercedes-Benz nu a anunțat data lansării comerciale a noului CLA.
Și-acum e momentul să las și cei doi cenți ai mei să lovească podeaua. E bine că Mercedes-Benz a înțeles – deși un pic cam târziu dacă e să fiu sincer până la capăt – că platforma la 800V și încărcările rapide reprezintă un plus mai mare decât o autonomie care să treacă (cel puțin teoretic) de pragul celor 800 de kilometri (Salut, EQS.) și pe care s-o scoată în față departamentele de marketing ori de câte ori e nevoie.
Totodată, încă nu mi-am găsit cuvintele vizavi de strategia denumirilor modelelor electric. Mercedes-Benz nu-i singurul constructor care încă se chinuie să devină coerent în era electrificării. A se vedea, de exemplu, decizia recentă a celor aflați în conducerea Audi. Știu că poate părea un lucru banal de care să mă agăț, dar când tu (producător) nu prea poți da o continuitate produselor tale, clientul ce mai înțelege din ce oferi tu acolo? Ba e EQ-something [inserează o literă aici], ba e with EQ Technology.
Iar până nu văd lista de prețuri, îmi rezerv dreptul de a nu-l cataloga pe noul CLA drept Tesla Model 3 killer – așa cum am tot văzut recent pe internetul mare.







