Mitsubishi Outlander PHEV: care-i treaba cu mașina asta?
Avem în față a patra generație a unui SUV cu nume rezonant: Outlander. Născut în 2001 și comercializat mai întâi în Japonia sub numele Airtrek, SUV-ul a devenit unul global începând cu 2003. Prima generație nu a avut un impact semnificativ în țara noastră, dar a doua generație, lansată în 2005, avea să îi cucerească pe clienții români. Modelul, derivat ulterior și sub forma SUV-urilor Peugeot 4007 și Citroen C-Crosser în urma unul parteneriat cu grupul PSA, avea să fie foarte popular în Europa și, implicit, pe piața autohtonă.
A treia generație a venit în 2012 și a adus și varianta plug-in hybrid. Încă de la prima variantă, Mitsubishi a avut ceva în plus la acest capitol: încărcarea rapidă la stații DC, o dotare rar întâlnită în zona mașinilor PHEV. A treia generație a trecut prin trei facelift-uri, ultimul schimbând complet aspectul SUV-ului din Japonia. Avea să iasă din producție în 2021, iar a patra (și actuala) generație s-a lăsat așteptată.

De ce se lansează acum?
Actualul Mitsubishi Outlander a fost prezentat în februarie 2021, dar Europa avea să fie lăsată să suspine (metaforic vorbind), japonezii fiind cumva confuzi în aceea perioadă dacă mai vor să continue operațiunile pe Bătrânul Continent. A existat chiar și un comunicat de presă în care Mitsubishi anunța că se retrage din Europa, dar după o perioadă de reflecție, s-a revenit asupra deciziei. Asta a însemnat că Mitsubishi s-a decis să profite de alianța din care făcea parte și a pus pe piață o serie de mașini bazate pe modele Renault. Doar că nu aceeași strategie avea să fie folosită și în cazul lui Outlander, iar cea mai recentă versiune a lui fusese gândită, inițial, doar pentru piața din SUA.
Dar Mitsubishi nu a uitat de publicul european și a dezvoltat o variantă specifică pentru clienții ceva mai pretențioși de pe partea estică a Atlanticului. Practic, un facelift important pentru modelul comercializat în America. Cu o serie de modificări estetice, o baterie mai mare și o suspensie reglată pentru gustul european, astăzi avem în față a patra generație Mitsubishi Outlander. Disponibilă exclusiv în variantă plug-in hybrid.

Lucruri de reținut față de generația anterioară?
Noul Outlander e mai mare la toate capitolele. Avem acum un SUV care a migrat din zona compactă spre segmentul D al pieței. Dimensiunile noului model sunt: 4719 mm lungime, 1862 mm lățime, 1750 mm înălțime, 2704 mm ampatament.
Mitsubishi a dezvoltat acest model pe platforma CMF-CD din cadrul alianței în colaborare cu Nissan. Fiecare dintre cei doi constructori și-a dezvoltat propriul tren de rulare și motorizări specifice, noul Outlander fiind înrudit cu Nissan X-Trail și Nissan Rogue (model comercializat pe piața din SUA).

Cu ce alte modele împarte platforma tehnică și de ce iese în evidență Mitsubishi Outlander PHEV în familie?
De data aceasta nu avem de-a face cu o clonă a unor modele Renault, ci cu un model dezvoltat de Mitsubishi pe o platformă din cadrul alianței Renault-Nissan-Mitsubishi. Există butoane și elemente Nissan la interior pe care doar un ochi experimentat le va remarca. Butoanele fizice de sub ecranul central, comenzile sistemului de climatizare, selectorul cutiei automate de viteze și manetele pentru semnalizare și ștergătoare sunt preluate din gama Nissan. Însă Mitsubishi și-a pus amprenta specifică cu o serie de elemente foarte atent studiate, ca de exemplu selectorul rotativ pentru modurile de condus. Sculptural și finisat cu o suprafață metalica, acesta este foarte plăcut la utilizare, fiind intuitiv în operare.
Pentru Europa, cele două modele au motorizări diferite. În timp ce Nissan mizează pe motorul 1.5 litri cu trei cilindri și sistemul E-Power, Mitsubishi și-a prefecționat sistemul plug-in hybrid alcătuit din propulsorul de 2.4 litri cu patru cilindri și două motoare electrice (unul pentru fiecare punte). Astfel, Outlander PHEV beneficiază de tracțiune integrală S-AWD (Super-All Wheel Control).

Care sunt ceilalți rivali direcți de pe piață?
Evident, Nissan X-Trail, modelul cu care împarte platforma tehnică, este unul dintre SUV-urile rivale. Apoi, orice alt SUV plug-in hybrid din segmentul D: Hyundai Santa Fe, Kia Sorento, Mazda CX-60, Renault Rafale, Toyota RAV4, Suzuki Across.

Cât costă? Cum stă la preț versus principalii concurenți?
Pentru a pune noul Outlander în lumină și a atrage atenția clienților, importatorul din România anunță că acesta beneficiază de o garanție de 8 ani sau 160.000 kilometri. Doar motorizarea plug-in hybrid este disponibilă, dar putem alege dintre cinci niveluri de echipare numite: Inform, Invite, Intense, Instyle și Instyle Ultimate. Prețurile de listă încep de la 47.990 euro (Inform) și ajung la 61.190 euro (Instyle Ultimate). Modelul dispune și de o ofertă de lansare, un discount ce poate varia între 400 și 4320 de euro din prețul de listă în funcție de nivelul de echipare. La aceste prețuri se poate aplica și voucherul disponibil prin programul Rabla Plus (2600 euro pentru modelele PHEV).
Dacă aruncăm o privire în ograda Nissan, prețurile unui X-Trail variază între 41.290 euro și 53.390 euro, dacă ne uităm doar la variantele e-Power (sistem de propulsie hybrid). Trebuie specificat că X-Trail este oferit și în variantă mild-hybrid cu motor de 1.5 litri și 161 CP.
În cazul rivalilor din Coreea, Hyundai Santa Fe are prețuri între 57.026 și 59.809 euro, iar Kia Sorento PHEV se poziționează între 59.947 și 67.974 euro.
Mazda CX-60 plug-in hybrid cu motor de 2.5 litri are un preț cuprins între 51.990 și 63.990 euro.
Francezii de la Renault propun și ei o soluție plug-in hybrid pe noul Rafale. Prețurile încep de la 48.400 euro și ajung până la 52.900 euro. Suzuki oferă modelul Across plug-in hybrid (practic o Toyota RAV4 cu sigle schimbate) la prețul de 55.920 euro. Iar Toyota RAV4 PHEV poate fi parcată în fața casei contra unei sume de cel puțin 52.000 euro.

Ce motorizare ai testat și ce versiune îmi recomanzi?
Așa cum am spus până acum, noul Outlander vine cu o singură motorizare: un sistem plug-in hybrid format din motorul de 2360 cmc cu patru cilindri (136 CP și 203 Nm) asociat cu două motoare electrice (116 CP/255 Nm pe puntea față și 136 CP/ 195 Nm pe puntea spate). Puterea totală este de 306 CP ceea ce permite o accelerație de la 0 la 100 km/h efectuată în 7,9 secunde și o viteză maximă de 170 km/oră.
Pentru a alimenta partea electrică, Mitsubishi folosește o baterie de 22,7 kWh (mai mare față de cea folosită până acum de modelul comercializat în SUA), ceea ce asigură o autonomie electrică de 85 km. Suficientă pentru naveta zilnică a majorității, spun oficialii Mitsubishi. La fel ca la generația anterioară, constructorul nipon oferă posibilitatea încărcării la un wallbox AC printr-un conector Type 2 sau la o stație rapidă DC, prin conector ChaDeMo. Am întrebat dacă un conector Combo CCS nu ar fi fost mai potrivit pentru Europa și am aflat că acest lucru este luat în calcul pentru un eventual facelift.

Cum ți se pare designul exterior?
Impunător. Mitsubishi a reușit să creeze un SUV atrăgător folosind o parte frontală ce evidențiază elementul Dynamic Shield. Există trimiteri la modelele Pajero și Eclipse Cross prin elemente de design, iar aspectul total e unul bine închegat. În față, Mitsubishi a păstrat luminile de zi în partea de sus, în elemente separate de blocurile optice principale amplasate mai jos pe calandru. Outlander poate beneficia și de o serie de personalizări, inclusiv denumirea modelului scrisă pe capota motorului, într-un stil similar cu ce regăsim la modelele Land Rover.

Cât consumă pe bune (și ce autonomie are)?
Rezervorul de carburant are 53 litri, ceea ce înseamnă că autonomia totală cu bateria încărcată și plinul făcut poate ajunge la 834 kilometri.
Să vorbim și despre cifrele de consum. Ca în cazul oricărui plug-in hybrid, contează enorm dacă ai unde încărca bateria peste noapte, sau peste zi când ești la birou. Daca dă, atunci rularea zilnică se poate face aproape exclusiv electric. Am spus exclusiv, întrucât motorul termic va interveni pe autostradă (dacă treci de 135 km/oră), sau în cazul unui kick-down. Oficial, consumul mediu pentru noul Mitsubishi Outlander PHEV este de 0,8 litri/100 km.
Pe traseul de test din Portugalia am avut de parcurs străzile din Lisabona, segmente de autostradă și drumuri naționale. Pe prima parte a traseului, de aproximativ 60 de kilometri, am rulat aproape exclusiv electric, computerul indicând un consum de 1,8 litri/100 km. După încă un segment de drum și 140 km parcurși, cu bateria epuizată, am ajuns la coffee stop-ul de la jumătatea zile cu cu un consum de 4,8 litri/100 km. Consumul electric a fost de 20 kWh/100 km.
La finalul zilei, după 244 kilometri, consumul mediu a fost de 6.8 litri/100 km și 21.2 kWh/100 km.


Cât de repede se încarcă la stațiile AC și DC?
În ceea ce privește viteza de încărcare, la AC încărcătorul poate trage 3,5 kW (aici Mitsubishi a promis că va îmbunătăți viteza de încărcare, dar fără să anunțe un ordin de timp), iar la DC cu 40 kW. Pentru încărcările la o stație rapidă, Outlander PHEV dispune de un conector ChaDeMo.

Cum sunt materialele și calitatea asamblării la interior?
Am putut testa noul Mitsubishi Outlander PHEV în varianta de top Instyle, iar interiorul are un aer premium încă de la primul contact. Exemplarul de test a fost echipat cu tapițerie din piele albă, iar cusăturile specifice adaugă un plus de stil. Pielea se regăsește și pe o parte a portierelor și pe bord. Există și plastic de tip piano black, dar în cantități mai reduse.
Per total, Mitsubishi a reușit să facă un interior foarte plăcut pentru noul său SUV, cu o adevărată tentă premium. Constructorul spune că habitaclul este definit de filosofia niponă Omotenashi, ce pune accent pe atenția la detalii și ospitalitate.

Spațiu interior: câți pasageri încap pe bune în mașină și cum stă la spațiile de depozitare?
Outlander impresionează prin spațiul oferit la interior, atât în față, cât și pentru pasagerii de pe banchetă. Are un portbagaj ce se poate accesa printr-un hayon acționat electric ce oferă un volum de încărcare de 495 litri. Dacă ai nevoie de mai mult spațiu, spătarul banchetei se poate rabata 40:20:40, volumul crescând la 1422 litri.

Sistemul multimedia și infotainment: lucruri bune, lucruri proaste?
De data aceasta vorbim despre un sistem de infotainment clasic și nu unul bazat pe Android Automotive cum regăsim pe alte modele din gama Mitsubishi. Outlander folosește două ecrane de 12,3 inchi, unul în fața șoferului care oferă o grafică excelentă și posibilități de personalizare, și al doilea amplasat central. Grafica celui de-al doilea ecran aduce aminte de ce întâlneam în modelele Mitsubishi de acum câțiva ani și ar putea fi îmbunătățită, dar pe de altă parte sistemul se mișcă rapid, are o navigație TomTom eficientă și suportă Apple CarPlay sau Android Auto wireless. De remarcat și sistemul head-up display modern cu proiecție pe parbriz, foarte clar și bine structurat.
Avem, apoi, un sistem audio premium pus la punct de specialiști de la Yamaha. Pe modelele de bază sistemul are 8 difuzoare, iar pe cele de top are 12 incinte acustice. Are diverse moduri de redare și posibilități de reglare a sunetului pentru o audiție de înaltă calitate.

Cum se simte la drum lung? Dar în oraș?
Noul Outlander dispune de suspensie independentă, iar ținuta de drum este exemplară. Nu este un SUV cu tendințe sportive, deși la nevoie te poate băga în scaune (dacă alegi modul Power). Este un SUV confortabil, gândit pentru drumuri lungi, excelent pe autostradă și drumuri naționale. Interiorul este foarte bine antifonat și lipsit cu desăvârșire de vibrații. Chiar când motorul termic se trezește la viață este aproape imposibil să sesizezi acest lucru fără a privi spre indicatorul din bord. Singurul lucru care necesită o îmbunătățire este feedbackul direcției. Mi-ar fi plăcut ca volanul să fie mai comunicativ mai ales la mersul pe autostradă.
Având sistem S-AWD cu moduri dedicate de rulare pentru drumuri de macadam, noroi sau zăpadă, Outlander PHEV poate fi folosit cu încredere și în zone de soft-road. Cu roțile de 20 de inchi prezente pe varianta Instyle, șocurile din gropile unui drum neasfaltat sunt transmise la interior ceea ce face neplăcută experiența. Pentru aventuri în afara carosabilului aș recomanda jantele de 18 inchi.

Cât de sigură este? A testat-o Euro NCAP?
Încă nu. Fiind un model proaspăt pe piețele europene, Outlander PHEV nu a ajuns la testele EuroNCAP. În trecut, Outlander a obținut mereu note mari la testele de siguranță: spre exemplu, la lansarea primei generații PHEV, în 2013, Outlander obținea cinci stele la testele de impact.
Sisteme, pachete tehnologice sau soluții inteligente care ți-au rămas în minte după test?
Rămâi cu multe în cap după primele ore la volanul unui Outlander PHEV. Feelingul general premium, pe care nu îl așteptai de la Mitsubishi, sistemul audio Yamaha, head-up displayul impecabil, selectoarele metalice sculptate cu o mare atenție, sau scaunele față cu încălzire, ventilație și masaj (disponibil pe Instyle Ultimate). Dar sistemul plug-in hybrid este poate cel mai impresionant. Perfect reglat, trecerea între sursele de putere se face fără ca cel de la volan să sesizeze acest lucru, nu există șocuri, vibrații sau ezitări. Același lucru este valabil și pentru transmisie.
Încă ceva. Mitusbishi Outlander PHEV oferă acum și două prize casnice de 220V (una amplasată în portbagaj, cealaltă în habitaclu) care trag energie din bateria de tracțiune pentru a alimenta diverse aparate electrice atunci când suntem în natură.



Ce-i lipsește?
O grafică mai modernă pentru sistemul de infotainment. Și o putere de încărcare mai mare.
Un lucru care face ca mașina asta să fie unică și să iasă în evidență?
Sistemul de încărcare a bateriei la stații rapide DC prin intermediul unui conector ChaDeMo. Chiar dacă mai există modele PHEV care oferă încărcare rapidă, acestea sunt în segmentul premium al pieței.
Al doilea lucru prin care iese în evidență este garanția de 8 ani sau 160.000 kilometri oferită.
Liber la criticat: ai mână liberă să îmbunătățești un lucru. Ce schimbi?
Sistemul care scanează fața șoferului pentru neatenție. Este mult prea sensibil, orice privire mai lungă aruncată ceasurilor din bord atrăgând o mustrare din partea mașinii. Devine frustrant la un moment dat. Iar senzorul acestui sistem, amplasat pe coloana volanului, chiar în fața planșei de bord este mare și intruziv, afectând vizibilitatea către ecranul din bord.

Completează spațiile punctate: cumpără-ți mașina asta dacă…
…vrei un SUV confortabil și bine făcut, cu autonomie electrică mare și posibilitate de încărcare la stații rapide.
Completează spațiile punctate: nu-ți cumpăra mașina asta dacă…
…preferi mașinile germane.
Completează spațiile punctate: mașina asta va fi un succes dacă…
…dacă Mitsubishi corectează rapid cele câteva elemente: încărcarea lentă pe AC și avertizarea enervantă de oboseală care se activează la fiecare privire în planșa de bord.

Peste 10 ani vom vorbi despre mașina asta ca despre modelul care…
… a readus filosofia Mitsubishi în Europa într-o gamă formată din derivate Renault.
La final, descrie-mi mașina asta în maximum 10 cuvinte.
Un SUV plug-in hybrid competent și calitativ la standarde nipone pentru tine și familia ta.
Fișa tehnică a mașinii























































