Ford Mustang Mach-E GT cu pachet Rally: care-i treaba cu mașina asta?
Pentru unii, și aici mă număr și eu, poate fi acel fel de mâncare la care bucătarul a potrivit aproape perfect condimentele. Bine, poate exagerez puțin, dar în mod cert contează și plating-ul. Sau îl putem considera o declinare firească a unui model electric care a devenit o prezență firească în realitatea noastră. Și mai consider că este unul din rarele modele care pot contribui semnificativ la evaporarea gradului de scepticism pe care o anumită categorie de clienți o au vizavi de vehiculele electrice. Dom’le, dacă au încredere să lanseze un model electric pregătit de tăvăleală, știu ei ce știu.

De ce se lansează acum?
Nu este un model nou, nu este nici măcar o versiune nouă, este un Mustang Mach-E GT cu un pachet opțional care se numește Rally. Puțin ciudată decizia de a ascunde această infuzie uriașă de carismă doar într-un pachet opțional, gata de bifat abia undeva spre capătul configuratorului.
De ce acum? Sunt traversat de ușoara tentație de a rosti niște mici răutăți – prea multă perfuzie Volkswagen ID în sigla Ford – dar nu o voi face. De la debutul din 2021 a trecut deja ceva vreme, iar cei de la Ford au inventat un motiv frumos de a mai ține în prime-time Mustang Mach-E.

Lucruri de reținut față de generația anterioară/modelul dinainte de facelift?
Pentru că nu este model nou, nici vorba de vreun facelift, propun să privim acest pachet ca pe o opțiune în viața reală similară celei dintr-un simulator virtual, unde poți instala un kit de performanță. Diferența este că acest kit vine direct de la un producător. Un producător a cărui tradiție îl obligă. Adică investiția înseamnă și tradiție, motorsport, performanță, estetică – acea sumă de valori pe care le găsești la un constructor care a înființat prima divizie dedicată motorsportului. Se întâmpla în 1901. Altfel, poți merge în târg și lăsa eul să vocifereze.

Cu ce alte modele împarte platforma tehnică și de ce iese în evidență Ford Mustang Mach-E GT cu pachet Rally în familie?
Ford Mustang Mach-E a fost un fel de sesiune „Mister Olympia”. Constructorul american s-a încordat puțin pentru a arăta de ce este capabil. A inclus în mojar toate ingredientele specifice unui blockbuster de la Hollywood. Din punctul meu de vedere, Mustang electric era la același nivel de incompatibilitate cu Clasa G electric, și uite că astăzi există amândouă, iar pământul nu a deviat de la traiectorie. Este construit pe o platformă dedicată care se numește GE1, aceasta fiind o versiune puternic modificată a popularei platforme C2 dedicată gamei compacte, cea care găzduiește Ford Focus.


Care sunt ceilalți rivali direcți de pe piață?
Extrem de dificilă sarcina de a identifica rivalii direcți. Dacă ar fi să mă raportez la Mustang Mach-E GT, lucrurile ar fi ceva mai simple, dar pachetul Rally aduce un acel plus greu cuantificabil. Și nu mă refer doar la modele electrice, întrucât în istoria automobilului, această mică deviație în structura ADN-ului a fost rară, și de regulă a născut modele memorabile. Dacă este și acum cazul, vom vedea, dar până la detalii vreau să menționez că nominalizările mele nu vor ține cont de preț și nici de segmente.
Porsche Taycan 4 Cross Turismo este primul model la care mă gândesc. Există și în versiunea mai cuminte Sport Turismo care are un preț de pornire de 109.722 euro. Dar cum eu am pus ochii pe versiunea 4 Cross Turismo, ar trebui să ai prin cont cel puțin 120.834 euro. Restul discuției este la nivelul Porsche. O vopsea opțională pleacă de la 1.210 euro și ajunge la 10.143 euro dacă apelați la Porsche Manufaktur, sau chiar 23.168 euro pentru Colour to Sample.
Hyundai Ioniq 5 N este ca un desen animat din seria Manga. Dar în același timp este cât se poate de real. Avem același scenariu, cu o declinare civilă în persoana unui Ioniq 5 care are un preț de bază de 39.763 euro, dar pentru 650 CP și tracțiune integrală ai de plătit 68.901 euro, în versiunea N.
Alpine A290 nu este disponibil în România, iar menționarea lui este doar un gest de cultură auto. Liber la alergat spre showroom-urile Renault pentru a achiziționa un Renault 5, versiunea civilă a acestui hot hatch electric. 5-ul E-Tech are un preț de bază de 26.890 euro în România. Acum, sper la un semn de normalitate din partea grupului francez, adică să aducă marca Alpine și în România, să pot menționa și eu un preț pentru A290.
Cât costă? Cum stă la preț versus principalii concurenți?
Ford Mustang Mach-E are un preț de listă, pentru echiparea de bază, de 53.500 euro. De reținut că nu am luat în calcul eventuale reduceri generate de programe guvernamentale sau campanii ale producătorilor. În banii aceștia primești o propulsie cu 268 CP, o baterie cu o capacitate utilă de 72.6 kWh care ar trebui să-și asigure o autonomie de 470 km.
Următorul nivel de echipare – Premium – îți aduce 329 CP și tracțiune integrală pentru 59.500 euro.
Și ajungem la nivelul de echipare GT, baza versiunii testate de noi. Putere mai multă, baterie mai mare, performanțe mai bune pentru 74.200 euro. O vopsea opțională pleacă de la 850 euro, iar pachetul Rally Edition costă 3.000 euro.

Ce motorizare ai testat și ce versiune îmi recomanzi?
Ford Mustang Mach-E GT este versiunea aflată în vârful lanțului trofic în configuratorul acestui model. Nivelul de echipare GT este sinonim cu o baterie cu o capacitate netă de 91 kWh. Inițial, bateria avea o capacitate utilă de 88 kWh, dar Ford a mărit valoarea în urma unui update. Cele două motoare livrează un total de 487 CP și 950 Nm.
Discuția este complicată vizavi de ce aș recomanda. Mustang Mach-E nu pot spune că are nativ un procent semnificativ de carismă. Iar când vine vorba de alegerea unui model electric civil, intrăm într-o zonă unde trebuie să avem licență pentru a folosi la adevăratul potențial un program precum Excel. Dar pachetul Rally îi dă acel „je ne sais quoi” care te face să-l râvnești.
Cum ți se pare designul exterior?
Cum am spus, acest Mustang nu-mi produce stări de reverie. Și totuși. După ce l-am degustat în modul Rally, după ludicul oferit, evaluez altfel linia exterioară. Dar să detaliez.
Pachetul Rally aduce niște evoluții estetice la exterior, acestea fiind: bară față cu design Rally, grilă superioara – negru mat, ornamente aripi – Carbonized Grey, eleron spate, plafon negru, jante din aliaj de 19 inch – design Rally – de culoare albă și grafică Rally Edition – lateral, capotă și hayon.
Eleronul e suficient de extrovertit pentru a te duce cu gândul la o probă specială și jantele sunt ingrediente care mă fac să reevaluez pozitiv acest Mustang Mach-E.

Cât consumă pe bune (și ce autonomie are)?
Cum am spus și câteva paragrafe mai sus, bateria are o capacitate utilă de 91 kWh. Ford comunică o valoare de 21,3 kWh/ 100 km rulați pentru consumul mediu, adică o autonomie teoretică de 510 km. Interacțiunile anterioare cu Mustang Mach-E mi-au demonstrat că este un model eficient, că se poate apropia ușor de valorile comunicate în condiții optime de temperatură și utilizare. Dar m-au bucurat (de dragul experimentelor) ultima ninsoare din an și temperaturile negative pentru că am putut fi martorul celeilalte fețe, cea când mașina ajunge în zonele maxime de consum.
Sistemul de infotainment îți afișează consumul mediu, dar partea interesantă este că îți oferă și o defalcare procentuală pe consumatori. Ca notă de subsol, pe cei 2.100 km pe care îi avea mașina, consumul mediu a fost de 32 kWh/100 km. 64% din energie a fost folosită pentru propulsie, 19% pentru climatizare, 7% pentru accesorii și 10% pentru managementul termic. Traseele scurte urbane, în special în sezonul rece, sunt cele care afectează autonomia/consumul. Spre exemplu, pe un traseu de 10 kilometri am înregistrat un consum mediu de 35 kWh. Repartiția a fost interesantă: 54% pentru propulsie, 26% pentru climatizare, 9% accesorii și 11% management termic.
Ca să închei: iarna poți miza pe o autonomie de cel puțin 300 kilometri, iar în această valoare eu zic că intră și libertatea să iei în calcul și mici sesiuni de distracție cu mașina. În rest poți miza pe o autonomie de cel puțin 400 kilometri.


Cât de repede se încarcă la stațiile AC și DC?
La acest capitol Mustang Mach-E își trădează vârsta. La stații AC poate trage cu maxim 11 kW, iar o încărcare completă 0-100% durează puțin peste 10 ore. La stații DC poate trage cu maxim 150 kW. Mașina are nevoie de 36 minute pentru a ajunge de la 10% la 80% la o astfel de stație. Poate ți-ai fi dorit ceva mai multă performanță la acest capitol, când prețul de listă pentru această versiune cu pachet Rally pleacă de 77.000 euro.

Cum sunt materialele și calitatea asamblării la interior?
Ford a investit mult în acest model și nu a dorit să compromită acest travaliu creativ cu un interior tratat superficial. Dacă urci pentru prima dată într-un Mach-E și nu sesizezi nicio siglă, sunt șanse să ai impresia că ești într-un model produs de un producător premium. Materialelor și asamblării nu am ce să le reproșez, excelentă calitatea ambelor. Pe lângă faptul că asamblarea este sănătoasă, ai parte de un plus la capitolul percepție al acestui detaliu prin faptul că desenul planșei de bord și ceea ce găsești pe tunelul median sunt în stil minimalist. Iar eu sunt unul dintre cei care apreciază și textilul folosit la interior. Oferă o notă de cald.
Spațiu interior: câți pasageri încap pe bune în mașină și cum stă la spațiile de depozitare?
Dacă ai vreo apucătură pavloviană și începi să dezvolți o senzație de claustrofobie când auzi pronunțat numele Mustang, în cazul de față ești în eroare. Ai mult spațiu, indiferent că alegi locurile față sau spate. Iar pe bancheta spate poți găzdui liniștit trei persoane. Podeaua plată favorizează accesul, dar totuși trebuie să recunosc faptul că persoana care va sta în mijloc nu va beneficia de același desen al șezutului și spătarului – prin urmare, aș zice că amabilitatea locului este redusă cu 20%.

Locurile față sunt de invidiat din punct de vedere al spațiilor de depozitare. Ai o punte în zona tunelului median pe care se pot odihni telefoanele mobile – două – în timp ce se încarcă wireless. Mai ai un spațiu de depozitare sub această punte, unul sub cotiera centrală și acces lejer la suporturile de băuturi. Și buzunarele din portiere sunt generoase. La locurile spate am observat o generozitate privind deschiderile care permit ventilarea spațiului. Mă refer aici la cele dispuse la baza consolei centrale care permit o foarte bună dispersie a aerului la nivelul picioarelor pasagerilor spate.
Portbagajul are un volum de 402 litri, și ajunge la 1.420 litri prin rabatarea banchetei spate. Și mai ai un spațiu de depozitare de 100 litri în față, loc perfect pentru transportul cablurilor de încărcare.
Sistemul multimedia și infotainment: lucruri bune, lucruri proaste?
Ford merge pe drumul său cu sistemul de operare SYNC 4A, cel puțin în cazul acestui model. Și bine face. Display-ul central de 15.5 inch este dispus portret și îți poți configura informațiile care sunt afișate. Apple CarPlay sau Android Auto ocupă o parte din ecran, restul pixelilor disponibili putând afișa alte informații. Sistemul de operare poate gestiona două telefoane conectate, ceea ce este un detaliu rar. Mai sus am menționat faptul că softul îți poate afișa detaliat cum a fost consumată energia – alt detaliu nu atât de comun în peisajul auto. Unității centrale nu am ce să-i reproșez, chiar dacă sistemul de operare are deja niște ani. Poate mi-aș fi dorit posibilitatea de a configura informațiile afișate pe display-ul de 10.2 inch care joacă rolul de instrumentar de bord. Dar interacțiunea cu sistemul infotainment este una pozitivă.

Cum se simte la drum lung? Dar în oraș?
Înainte de a dezvolta acest capitol, cred că trebuie să termin de enumerat ce mai aduce în plus acest pachet Rally. Și după ce termin enumerarea, cei 3.000 euro, cât valorează acest pachet, s-ar putea să pară o afacere extrem de bună.
Mașina mai primește suspensie MagneRide, bară stabilizatoare față (Monotub), bară stabilizatoare spate (Performance), amortizoare spate Performance și scut motor.
Suspensia oferă o gardă la sol mai mare cu 20 mm față de un Mach-E GT, mașina fiind echipată cu arcuri noi și amortizoare controlate electronic. Ford mai spune că gestiunea electronică a celor două motoare electrice care oferă 487 CP și 950 Nm este puțin diferită comparativ cu ceea din echiparea unui Mach-E GT, lucru firesc când ne gândim ce secțiuni poate ataca acest Rally.

Într-o utilizare cotidiană nu pot spune că am sesizat mari diferențe față de un Mustang Mach-E normal. Dacă ești proprietar, să zicem că poți observa cei 2 cm suplimentari ai gărzii la sol – în funcție de locurile pe care le frecventezi. Dar în mod cert vei remarca faptul că mașina are un comportament nu la fel de riguros, asta pentru că vine în echiparea de serie cu anvelope Michelin CrossClimate 2, anvelope care plusează cu un flanc întărit pentru a îndura eventuala tortură din off-road. De ținut minte că și distanța de frânare crește puțin în cazul acestei versiuni comparativ cu ce oferă Mach-E GT echipat cu anvelope Pirelli P Zero PZ4. Dar e firesc, vorbim de anvelope all season vs. anvelope sport de vară.
În modurile de rulare Whisper și Active nimic special, vorbim despre același Mustang Mach-E. Odată ce selectezi modul Untamed vei remarca un plus de nervozitate în zona punții spate, dar iarăși nu ai motive de îngrijorare, pentru că sistemele electronice ale acestui Mustang electric sunt mai vigilente ca paza de la Fortnox. În modurile civile de utilizare, dacă bruschezi mașina se simte ceva mai multă mișcare în caroserie, nu ceva semnificativ, dar am zis să raportez și acest detaliu.
Până ajungi pe o probă de rally-raid sau un circuit precum cel de la TCS Racing Park, unde am invocat puțin copilăria, ai impresia că cei 3000 euro au fost aruncați pe fereastră.

Urmează câteva etape, pe care ar fi bine să le parcurgi în această ordine. Prima dată selectezi modul de rulare Untamed. Apoi, îți sugerez să te obișnuiești cu modul în care mașina accelerează (950 Nm sunt violenți când ajung instantaneu la roți) și frânează. Nu uita nici de cele 2.343 de kilograme care presupun ceva mai multă anticipare și distanță de frânare, mai ales pe suprafețe cu aderență scăzută. Următorul pas este să activezi opțiunea RallySport. Ar fi bine ca simultan să activezi și setările tale de circuit. Prima apăsare a accelerației și spatele mașinii a plecat violent în lateral, iar de aici s-au continuat cu câteva treceri pe traseul circuitului de rally cross. După o porție bună de joacă, mi-am scos carnețelul și am mai notat câteva lucruri.
Modul RallySport decuplează parțial asistența electronică, dar poți renunța și total la aportul ei prin acționarea unui buton amplasat pe panoul din stânga volanului. Și totuși, ai parte de exprimare liberă până la un punct. Acest punct, din ce am reușit să descifrez, este activat de direcție. Dacă mașina sesizează că rămâi bracat maxim pentru o perioadă – fie că vrei să rezolvi o subvirare sau să controlezi o supravirare – va activa parțial controlul stabilității. Este un detaliu ușor confuz, pentru că trebuie să-ți ajustezi input-ul dinamic, să încarci altă mapare de comandă și control al mașinii, și asta în mijlocul unui derapaj.

De asemenea, trebuie să ții cont și de desenul benzii de rulare a anvelopelor CrossClimate 2. Tracțiune senzațională, dar ceva mai mult joc lateral, ceea ce poate să îți lase impresia că mașina are reacții poate o idee mai violente atunci când o provoci, când cauți un derapaj. Dacă îți vine să dansezi cu ea, grijă la presiunea din pneuri. Și grijă la cât de determinat ești cu pedala de accelerație. Dacă ridici piciorul din „gaz” și puntea spate recapătă aderența, acest lucru vine și cu o solicitare mai intensă la nivelul talonului. Când ai peste 2 tone care se sprijină în talonul unei anvelope, poți dejanta. Sfat? Adu-ți aminte ce a spus Colin Mcrae – “when in doubt, flat out – și nu ridica piciorul din accelerație.
Dacă vrei să dansezi cu Mach-E Rally, joacă-te cu masele, provoacă mașina. Doar simpla apăsare a pedalei de accelerație nu va rezolva mare lucru, asta pentru că în momentele în care mașina este stabilă are o poftă senzațională de a trimite puterea la sol în mod eficient. Odată început dansul, învață arta de a controla mașina fără a fi nevoie de multe corecturi de direcție. Dar pe toate astea le recomand doar într-un mediu sigur.
Ford Mustang Mach-E GT Rally m-a surprins atât de plăcut încât mi-a oferit acel gram de combustibil care mă poate hrăni preț de minim jumătate de an. Am găsit rebeliunea asta și în Renault 5 E-Tech, iar cu Ioniq 5 N încă nu am avut ocazia – dar pare plămădit din același aluat, lucru valabil și pentru Taycan Cross Turismo.
Cât de sigură este? A testat-o Euro NCAP?
În Mustang Mach-E Rally nu vei găsi un roll cage, dar nici nu este nevoie. Euro NCAP a testat modelul în 2021 și i-a oferit 5 stele. Dar să detaliem, pentru că rezultatul este foarte bun:
· Pentru protecția adulților în caz de impact, modelul a primit 35.2 puncte dintr-un maxim de 38 puncte. Un grad de protecție de 92%. Mașina își protejează foarte bine ocupanții, decelerațiile înregistrate de manechine fiind în zona de siguranță, cu șanse minime de a produce leziuni, indiferent de tipul impactului.
· Ocupanții minori au un grad de protecție evaluat la 86%. Mustang Mach-E a primit 42.5 puncte dintr-un maxim de 49, depunctarea fiind generată de lipsa sistemelor de fixare a scaunelor pentru minori atât pe locul dreapta față cât și pe cel din mijloc spate. Modelul a primit punctaj maxim pentru protecția oferită la impact în cazul în care minorii sunt plasați în scaune dedicate pe locurile spate.
· Pentru protecția participanților vulnerabili la trafic în caz de accident – pietoni, bicicliști, motocicliști – au fost primite 37.3 puncte dintr-un maxim de 72 puncte. Un procent de 69%. Au fost pierdute puncte multe la curtoazia vizavi de pietoni la impact. Partea frontală – linia înaltă de la nivelul farurilor – este dură și oferă o protecție redusă.
· Nivelul la care sistemele de asistență activă își fac treaba a fost evaluat la 82%. Modelul a primit 13.2 puncte dintr-un maxim de 16 puncte. Au fost pierdute puncte pentru lipsa senzorilor care depistează prezența șoferului și a ocupanților locurilor spate.
Sisteme, pachete tehnologice sau soluții inteligente care ți-au rămas în minte după test?
Sistemul de operare SYNC mi-a plăcut de la debut, și-l regăsesc la fel de proaspăt. Dacă ești la prima interacțiune cu el poate ai nevoie de un timp de acomodare cu navigarea prin sub-meniuri, dar în timp îl vei aprecia. Îmi mai place simplitatea layout-ului planșei de bord și accesul lejer la multe spații de depozitare. Extrem de prietenoasă cabina – aici mă refer la locurile față – în utilizarea cotidiană.

Ce-i lipsește?
Libertatea totală. Această libertate totală (deși e greșit spus) o găsești și o poți folosi, dar între anumite limite. După ce depășești anumite intervale, electronica intervine pentru a te corecta/ajuta să obții ce dorești.
Un lucru care face ca mașina asta să fie unică și să iasă în evidență?
Curajul celor de la Ford de a oferi atâtea grade de libertate la volanul lui Mach-E GT Rally. Iar această libertate o găsești astăzi tot mai rar, cu atât mai puțin într-un vehicul electric. În faza de dezvoltare, un prototip Mach-E GT Rally a parcurs un traseu de 800 km care a simulat o competiție de rally-raid.
Și să nu uit de superbele jante de 19 inch și de eleronul masiv.
Liber la criticat: ai mână liberă să îmbunătățești un lucru. Ce schimbi?
Comanda de deschidere a ușilor. Ai un mic buton discret camuflat în rama portierei, valabil pentru fiecare portieră, care trebuie apăsat, iar mai apoi aștepți o comandă electrică care va deschide ușa. Dacă ai niște zăpadă înghețată pe mașină sau ceva ploaie care îngheață vei întâmpina ceva mici probleme în a deschide din exterior portierele. De minusculele mânere de pe portiere nu mai comentez. O problemă ceva mai agasantă apare atunci când nu ai închis bine portiera și vrei să o deschizi pentru a o închide corect. Nu poți. Odată început procesul electric de blocare a portierei trebuie să aștepți finalizarea lui, apoi să apeși iar pe buton.
Completează spațiile punctate: cumpără-ți mașina asta dacă…
… ai îmbrățișat electrificarea, dar copilul din tine simte că a început să îmbrace haine mult prea sobre.
Completează spațiile punctate: nu-ți cumpăra mașina asta dacă…
… ai auzit la știri că Lewis Hamilton a luat startul într-o etapă de raliuri desfășurată la Melbourne și nu te-ai revoltat.
Completează spațiile punctate: mașina asta va fi un succes dacă…
… am da timpul înapoi, iar Ford ar fi continuat coerent politica de electrificare. În cazul dat, totul a căpătat un parfum de experiment prin singularitatea în gamă, ceea ce poate nu a dat încredere clienților în produs. Abia în ultimul an, colaborarea cu Volkswagen a adus mai multă electrificare în gama Ford. Poate o soartă nedreaptă, Mustang Mach-E fiind un model fain.
Peste 10 ani vom vorbi despre mașina asta ca despre modelul care…
… a generat pentru Mustang o realitate paralelă celei pe combustie.
La final, descrie-mi mașina asta în maximum 10 cuvinte.
Puțin combustibil pentru copiii ascunși prin adulți.
Fișa tehnică a mașinii


































