BMW X1: care-i treaba cu mașina asta?
X1 este prima dală pe care o găsești imediat ce ai pășit înspre portofoliul SUV-urilor BMW (sau SAV-urilor, ca să folosesc un termen preferat de marca germană). E intrarea în gama SUV, atât la nivel de dimensiuni, cât și în ceea ce privește prețul.
X1 e pregătit să atragă din publicul care fie se pregătește să facă primul pas spre un model BMW, fie vrea să treacă, să zicem, de la un hatchback/break compact la un SUV cu dimensiuni comparabile. În cazul exemplarului testat, punctul principal de atracție, cel puțin în viziunea mea, îl reprezintă sistemul de propulsie plug-in hybrid.
Ca o mică paranteză, în ultimii ani, BMW a plusat binișor pe ideea „câte ceva pentru fiecare”. Iar plecând de aici s-au născut versiuni de motorizări ale modelelor cu tradiție care să cuprindă mai toate formele de sisteme de propulsie: benzină, benzină mild-hybrid, diesel, diesel mild-hybrid, plug-in hybrid și electric. Iar X1 e unul dintre modelele cu o ofertă foarte variată în acest sector.

De ce se lansează acum?
Nu se lansează chiar acum. A treia generația a fost prezentată oficial la jumătatea anului 2022, însă pe parcursul carierei a tot adunat motorizări, versiunea testată X1 xDrive30e fiind una dintre ele. În plus, așa cum a tot obișnuit BMW, de două ori pe an au loc o serie de îmbunătățiri, iar X1 a tot făcut parte din aceste sesiuni.
Ca să închei: cu noua generație X2 lansată relativ recent și cu aproape 3 ani de prezență pe piață, actualul X1 e tot mai aproape de un LCI (Life Cycle Impulse, termenul folosit de BMW pentru facelift). O confirmare oficială pe această temă n-am găsit, dar ținând cont de modul de operare pe care îl știm, nu cred că am greșit anticipând acest update consistent într-un viitor nu foarte îndelungat.
Lucruri de reținut față de generația anterioară/modelul dinainte de facelift?
Probabil că o să spui că mă repet, dar unul dintre lucrurile de reținut vizavi de a treia generație X1 ar fi gama mult mai variată de motorizări. Apoi, tot aici aș adăuga atât partea de design, cât mai ales transformarea de la interior, o modificare care a plecat în gamă (ca nivel de concept, nu neapărat ca mimetism) odată cu lansarea lui iX.

Cu ce alte modele împarte platforma tehnică și de ce iese în evidență BMW X1 în familie?
BMW X1 folosește platforma UKL2, iar dintre „frații de sânge” i-aș menționa pe BMW X2 și pe Mini Countryman. Cât despre partea a doua a întrebării, cea cu ieșitul în evidență, pe X1 îl văd ca pe varianta sigură – din toate punctele de vedere – pe care o poți alege în gama compactă a mărcii.
Care sunt ceilalți rivali direcți de pe piață?
Cum subiectul principal de astăzi este X1 în versiunea xDrive30e, adică un plug-in hybrid cu 326 de cai-putere, zic să mergem fix pe configurații apropiate. Prin urmare, SUV-uri compacte din segmentul premium care pot fi comandate în versiuni PHEV.
Primul care îmi vine în minte – o să te surprindă lucrul ăsta – este Volvo XC40, doar că suedezul nu mai poate fi comandat în variantă plug-in hybrid. Nu-i nimic, îl șterg de pe lista asta restrânsă, dar tu poți să-l ai în vedere în caz că îți surde o benzină mild-hybrid.
Și-acum să trec la rivalii din Germania. Mercedes-Benz GLA e disponibil într-o variantă plug-in hybrid. Îl găsești sub numele comercial GLA 250e cu tehnologie EQ Hybrid (știu, nici eu nu sunt neapărat un fan al acestei nomenclaturi), dar aici aș puncta următoarea idee: spre deosebire de X1 xDrive30e, GLA-ul plug-in hybrid n-are sistem de tracțiune integrală și nici cei 218 cai-putere nu sunt pe măsura ansamblului propus de BMW.
M-am uitat, bineînțeles, și pe lista motorizărilor lui Audi Q3, însă varianta plug-in hybrid a dispărut din configurator.
N-am uitat nici de Lexus, unde UX e cel mai apropiat concurent pentru X1. Dar cum japonezii sunt mult mai bine axați pe hibrizi clasici, fără încărcare la priză, UX nu face notă discordantă de la regulă. Deci n-ai un PHEV din care să alegi.
Cum X1 xDrive30e pare că defilează prin vârful acestui mini-segment de piață, am decis să caut și prin alte locuri care să se apropie ca statut de ideea de premium. Spre exemplu, Alfa Romeo Tonale, unde plug-in hybridul disponibil are și tracțiune integrală și 280 de cai-putere. Deci o configurație ceva mai apropiată de versiunea testată.
N-am uitat nici de Mazda, însă CX-5 n-are PHEV în ofertă, dar în schimb am găsit un posibil rival pentru modelul german sub forma unui Cupra Formentor VZ e-hybrid (272 de cai-putere, dar fără integrală).
Prin urmare, segmentul ăsta nu-i foarte populat, ceea ce înseamnă că X1 nu-i deloc deranjat de ce se întâmplă sub cifrele pe care le propune.

Cât costă? Cum stă la preț versus principalii concurenți?
În primul rând vorbim despre un model al unui constructor premium. Prin urmare, discuțiile încep de la câteva zeci de mii bune de euro. Ca punct de reper îți dau limita de jos: 42.200 de euro pentru entry levelul X1 sDrive18i. Dacă sari direct la X1 xDrive30e, atunci calculele pornesc de la 51.646 de euro. În cazul versiunii testate, echipamentele suplimentare (deloc puține) au dus prețul final la 67.277 de euro.
Aș mai vrea să menționez ceva aici: X1 plug-in hybrid este disponibil și într-o versiune mai lejeră, să-i zic. Se numește X1 xDrive25e, iar configurația motor termic + motor electric a fost pregătită să livreze 245 de cai-putere, o valoare mult mai apropiată de ce găsești pe la restul rivalilor. Prețul de pornire al acestei versiuni este de 49.266 de euro
Un Mercedes-Benz GLA plug-in hybrid are un preț de pornire de 47.870 de euro. Nu cu mult mai mic decât rivalul bavarez, dar cu mențiunea că nu-i la fel de bine poziționat din punct de vedere al sistemului de propulsie (nivel de putere plus lipsa sistemului de tracțiune integrală).
Cel mai accesibil Alfa Romeo Tonale PHEV pleacă de la 54.500 de euro. Diferența e măricică, însă aici o să specific și faptul că în acest moment, SUV-ul italian în variantă plug-in hybrid e disponibil doar în versiunile de top Edizione Speciale și Veloce.
Cât despre Cupra Formentor VZ e-hybrid, calculele încep de la 48.632 de euro.

Ce motorizare ai testat și ce versiune îmi recomanzi?
Știu că am mai spus până acum, dar acum a venit momentul să și detaliez nomenclatura folosită de BMW. Am testat un X1 xDrive30e. xDrive e simplu, știe toată lumea că e denumirea sistemului de tracțiune integrală folosit de BMW. 30e se traduce printr-un motor pe benzină de 1,5 litri cu trei cilindri (150 CP și 230 Nm) la care se adaugă un motor electric care completează cu încă 177 CP și 247 Nm. Resursele sunt coordonate de o transmisie automată cu 7 trepte.
Recomandarea mea se bazează pe răspunsurile fiecăruia la două întrebări. Prima: ai unde să încarci acasă/la birou? A doua: unde vei conduce în marea majoritate a timpului? Recomandarea ar fi să ai un loc unde să poți pune mașina la încărcat fără să depinzi de rețeaua publică de încărcare. Cât despre cele mai dese drumuri, acestea ar trebui să fie preponderent urbane/navetă zilnică la/de la periferie. Pentru că fix ăsta e scenariul ideal în care un plug-in hybrid merită achiziționat. Să transformi drumurile zilnice în trasee parcurse complet/aproape complet electric.
În rest, pot doar să mai adaug că X1 e disponibil și în versiuni cu motoare pe benzină, diesel sau electric. Deci ai de unde alege în caz că un PHEV nu-i pe gustul sau pe nevoile tale.

Cum ți se pare designul exterior?
Când vine vorba de mașinile constructorilor premium am tot zis că lucrurile interesante se nasc din configurații făcute cu bun gust. Din punctul meu de vedere, un X1 în varianta de bază nu-i deloc un SUV atractiv. Iată că am zis-o. Dar odată ce începi să alegi o culoare potrivită (recunosc, mi-a plăcut acest albastru metalizat) și un set de jante care să meargă la fix cu ornamentele argintii de pe ramele geamurilor (parte a pachetului xLine, opțional pentru 1.980 de euro), lucrurile încep să se schimbe în bine.
În rest, tot din punctul meu de vedere, X1 rămâne un SUV, n-aș spune șters (că-i puțin cam dur), dar despre care cred că nu iese cu ceva anume în evidență. Nu la fel de mult cum o face, de exemplu, X2.

Cât consumă pe bune (și ce autonomie are)?
Aici am avut în cap trei scenarii.
Primul: cât de mult merge electric. Fișa tehnică spune o autonomie electrică maximă de 79 de kilometri. În condițiile date (10-14 grade Celsius și anvelope de iarnă) era clar că n-o să ajung la ce comunică BMW. Și totuși, pe un traseu care a inclus drumuri aglomerate de oraș (București, vineri, după ora prânzului), drumuri naționale și autostradă, bateria și-a terminat suflul după 52 de kilometri. În condițiile date, decent spre foarte bine aș spune. Ca mențiune aici, pentru a vedea corect cât de mult poate merge SUV-ul doar cu energia din bateria am blocat modul electric de condus. Pentru restul scenariilor am lăsat software-ul mașinii să comute între sursele de propulsie după cum consideră mai eficient.
Al doilea scenariu: cât consumă pe prima sută de kilometri când bateria e încărcată. Tot în condițiile de mai sus, dar cu un procent generos de autostradă și drumuri naționale, după 100 de kilometri parcurși în al doilea scenariu am avut un consum de 3,5 litri/100 de kilometri. La treaba asta se adaugă, evident, și energia din bateria de 14,2 kWh.
Al treilea scenariu: cât consumă pe o sută de kilometri dacă nu încarci bateria (cel mai rău mod de a utiliza un PHEV). În condiții de temperatură ceva mai mici 6-9 grade Celsius, cu trafic lejer și un traseu format din autostradă și drumuri naționale și județene, consumul afișat de X1 xDrive30e a fost de 6,6 litri/100 de kilometri.
Care a fost consumul mediu final la predarea mașinii? 5,6 litri/100 de kilometri, la care se adaugă plinul bateriei (plus ce a recuperat sistemul în timpul decelerărilor și frânărilor).
Cu bateria încărcată și cu un plin de rezervor (47 de litri), X1 xDrive30e poate să te ducă fără opriri pentru realimentare undeva în jurul a 800 de kilometri.


Cât de repede se încarcă la stațiile AC și DC?
La stații DC nu se încarcă, în condițiile în care există pe piață și alte modele care suportă fast charging. Iar treaba asta mai știrbește din caracterul practic, mai ales dacă posesorul nu are o priză/un wallbox fie acasă, fie la birou, și mizează pe infrastructura publică de încărcare.
La AC, exemplarul testat s-a încărcat cu 7,4 kW, însă odată cu luna martie, BMW a venit cu un update pentru X1 care crește puterea de încărcare la 11 kW. Ca să ai și un reper, 2 ore și jumătate sunt necesare pentru un plin complet la o stație care poate livra 7,4 kW.
Cum sunt materialele și calitatea asamblării la interior?
Atât materialele, cât și calitatea asamblării sunt două puncte forte ale acestui X1. Trecerea de la generația trecută e vizibilă, iar aici nu mă refer la formă, ci la fond. Prin toate locurile pe unde mi-au umblat degetele am simțit materiale plăcute la atingere. O mică mențiune personală: nu sunt neapărat un fan al acelor ornamente interioare din lemn de eucalipt. Recunosc, arată bine, dar senzația nu mi se pare deloc potrivită pentru întreg ecosistemul gândit la interior. Aș fi preferat, de exemplu, ceva aluminiu. Parcă i-ar fi stat mai bine. Dar încă o dată, asta ține de percepția mea. Poate altora li se va părea un element potrivit.
Sigur, mai există și ceva plastic tare, abraziv, prin jumătatea inferioară a habitaclului, doar că rolul lui nu e să dea bine, ci să fie cât mai trainic.

Spațiu interior: câți pasageri încap pe bune în mașină și cum stă la spațiile de depozitare?
Locurile din față sunt bine proporționate, iar un lucru pe care l-am observat rapid a fost poziția înaltă de conducere (lucru care, în mod normal, mai știrbește din spațiul disponibil la cap; dar n-a fost cazul). Totodată, forma geometrică a mânerelor pentru deschiderea/închiderea portierelor mi-a plăcut la nebunie, doar că în cazul unei persoane proporționată ceva mai bine (am 1,83 de metri înălțime și 60 de kilograme) cred că ar putea exista ceva intoleranțe. Revenind. Spațiile de depozitare din față mi s-au părut suficiente, atât în portiere, cât și pe tunelul median (zona aproape orizontală dedicată încărcării telefonului, spațiul de sub consola „plutitoare” și cele două suporturi pentru sticle/pahare). Totuși, n-ar fi stricat ceva mai mult loc în cotieră.
În spate, văd trei pasageri la un drum scurt spre mediu. Nu de alta, dar locul central mai fură din confort. Nu ajută nici tunelul median și nici forma spătarelor scaunelor din față. Cel puțin asta am simțit eu. Dacă alegi să călătorești în 4 (configurație 1+3), atunci locul central al banchetei poți să-l folosești pe post de cotieră, acesta fiind dotat și cu suporturi pentru pahare.
O mică mențiune. Bateria lui X1 plug-in hybrid este amplasată în podea, iar asta înseamnă că spațiul disponibil în portbagaj nu mai este viciat la fel de mult ca în cazul altor hibrizi care merg pe o configurație diferită a poziției bateriei. În cazul de față, volumul portbagajului este de 490 de litri, cu 10 de litri mai puțin față de restul motorizărilor cu ardere internă și tracțiune integrală. Prin rabatarea banchetei, volumul portbagajului crește la 1495 de litri.

Sistemul multimedia și infotainment: lucruri bune, lucruri proaste?
Sper ca memoria să nu joace jocuri mârșave, dar cred că X1 este primul BMW care a renunțat la celebrul controller rotativ. Iar asta s-ar putea să-i debusoleze pe cei care erau învățați să umble prin meniuri și submeniuri doar din rotița centrală. Ei bine, de-acum lucrurile se fac cu mâna pe ecran sau (în anumite cazuri) prin comenzi vocale. Totuși, pe tunelul central au rămas butoanele pentru My Modes, un shortcut pentru sistemele de asistență și ceva elemente configurabile, plus comenzile transmisiei (într-un format fizic nou la nivel de selector) și butonul pentru pornirea motorului. Pe scurt, tunelul central s-a transformat considerabil, iar lucrul ăsta, cum am spus și mai sus, s-ar putea să-i sperie pe cei obișnuiți cu marca.
Planșa de bord e acum dominată de panoul curbat format din două ecrane: un instrumentar digital de bord (cu un afișaj excelent, aș adăuga) și un display central care se transformă în intermediar între tine, cel de la volan, și sistemul de infotainment. Acesta din urmă funcționează fluid și, deși la prima vedere pare puțin complicată interfața gândită de BMW, te obișnuiești repejor cu găsitul comenzilor.
Un mic minus l-aș trece la conexiunea wireless Apple CarPlay cu telefonul mobil. În primele încercări s-a dovedit a fi de neînduplecat.
La plusuri aș trece și fluiditatea cu care funcționează sistemul multimedia. N-a sughițat în niciun fel de fiecare dată când mi-am lăsat amprentele pe ecran.

Cum se simte la drum lung? Dar în oraș?
Dacă ai suficientă energie în baterie, X1 poate parcurge Bucureștiul de la nord la sud sau de la est la vest fără să pornească motorul termic. Așa că, dacă ai în plan să-ți iei un plug-in hybrid (indiferent că-i acest X1 sau nu) mi-ar plăcea să nu uiți partea cu încărcatul bateriei. În primul rând, confortul general crește: nu mai ai vibrațiile și zgomotul generate de motorul termic. Iar treaba asta eu o consider un plus. În cazul de față, cei 3 cilindri ai motorului termic nu sunt deloc intruzivi în momentul în care sistemul mașinii consideră că ai nevoie de aport generat prin arderea benzinei. Senzațiile care îl dau de gol sunt șterse. Iar ăsta e un lucru bun. Desigur, dacă vrei să pui la treabă toate resursele într-un timp scurt, atunci motorul termic cere tribut și șterge din liniștea de la interior. Dar chiar și la o utilizare cu bateria goală (dar neapărat într-un mod liniștit) sistemul mașinii știe să gestioneze energia pe care o recuperează în așa fel încât termicul să rămână oprit pentru cât mai mult timp și fără să-l agite cu prea multe rotații pe minut.
În ceea ce privește orientarea în spațiu, cu X1 lucrurile sunt simple. Am apreciat poziția înaltă la volan, dar mai ales oglinzile bine proporționate. Pe lângă asta, sistemele de asistență n-ar trebui să te pună în dificultate atunci când ai de navigat pe străduțe înguste sau prin locuri înghesuite.
Direcția mi s-a părut potrivit de fermă și bine ancorată în realitate (ce se întâmplă la nivelul asfaltului vs ce simți tu de la volan). Iar treaba asta e valabilă atât la viteze de oraș, cât și la viteze mai mari.
Suspensia e un mix între rigiditate și confort, cu un mic plus adăugat primului atribut. N-aș vrea să o vezi ca pe ceva dur care să-ți pună în gardă mușchii la fiecare trecere peste denivelări, dar nici nu-i o configurație care să te sperie în caz că abordezi virajele cu un pic prea multă încredere. Nu m-am dus foarte mult spre partea sportivă, din simplul motiv că anvelopele de iarnă și temperaturile de peste 8 grade Celsius ar fi știrbit din caracteristica corectă a întregului ansamblu.
La drum lung e destul de liniște. Zgomot de vânt se aude de pe la 110 km/h în sus, iar în ceea ce privește sunetul termicului, n-ai de ce să-ți faci probleme (până la vitezele legale din țară). Cum am mai spus, software-ul mașinii e bine pus la punct și face un mix între motorul cu ardere internă și cel electric în așa fel încât eficiența să fie pusă pe primul lor. În modul de rulare Sport, sunetul e amplificat la nivelul habitaclului, însă n-aș acorda puncte bonus pentru acest gimmick. Sigur, sunt convins că un șase în linie ar fi gâdilat mai multe orgolii, dar aici discutăm despre concepte total diferite.
Cât despre modul în care se simt cei 326 de cai-putere, lucrurile sunt simple. Impulsul electricului îl simți imediat. Chiar dacă are de mutat ceva mai multe kilograme decât o face un X1 echipat doar cu motor termic, cuplul motor se simte imediat și ascute binișor reacțiile. Sigur, nu-i la fel de fâșneț ca o electrică pur-sânge, dar senzațiile resimțite se apropie. În rest, când chiar ai nevoie de toată puterea, X1 xDrive30e nu-i o mașină lentă deloc. Și o spun atât din starea percepută, cât și din ce comunică BMW: 5,9 secunde pentru 0-100 km/h.

Cât de sigură este? A testat-o Euro NCAP?
Sigur că a trecut și pe-acolo. Chiar în anul debutului comercial, adică 2022. Testele organizate de Euro NCAP au fost trecute cu 5 stele de modelul german. Defalcat, punctajul primit a fost 86% pentru protecția ocupanților adulți, 89% pentru cea a copiilor, 76% pentru protecția participanților vulnerabili la trafic (pietoni, bicicliști, scuteriști, trotinetiști și motocicliști) și 92% pentru sistemele de siguranță activă sau pasivă.
Sisteme, pachete tehnologice sau soluții inteligente care ți-au rămas în minte după test?
Am două lucruri de bifat aici. Primul ar fi eficiența sistemului de propulsie (dar treaba asta e valabilă doar dacă și clientul urmează pașii corecți în exploatare; știți deja, faza cu încărcatul bateriei).
Al doilea lucru ar fi transformarea importantă de la interior. Pe care o consider validă și pentru alte modele din gamă. Pentru un constructor precum BMW – ale cărui greșeli/încercări/modificări au tot fost aspru sancționate de așa-zișii puriști – să renunți la elemente de identitate atât de importante (cum ar fi controllerul rotativ) mi se pare un semn de maturitate și luciditate. Practic s-au adaptat la schimbările din jur, un lucru important într-o perioadă în care totul se schimbă zilnic.
Ce-i lipsește?
O să plec aici de la o idee complexă. Ai un plug-in hybrid în gamă, dar atuurile native ale acestuia nu prea se adresează tuturor (mă refer, în special la cei care n-au unde să încarce bateria). Cum faci să lărgești aria de acoperire? Eu aș zice posibilitatea încărcării bateriei la stații DC. Asta-i lipește acum lui X1 xDrive30e.
Un lucru care face ca mașina asta să fie unică și să iasă în evidență?
O să merg tot pe partea de plug-in hybrid și o să spun că iese în evidență datorită faptului că are un sistem de propulsie polivalent.

Liber la criticat: ai mână liberă să îmbunătățești un lucru. Ce schimbi?
N-o să repet partea cu încărcarea DC și nici n-o să spun că un motor mai mare ar fi fost ce trebuie. Sunt convins că există ingineri foarte buni care au luat în calcul și alte variante de termice atunci când s-a dezvoltat sistemul plug-in hybrid. În schimb, mi-ar fi plăcut ca transmisia cu padele să fie disponibilă pe absolut toate liniile de echipare, fără să fie nevoie să bifezi pachetul M Sport.
Completează spațiile punctate: cumpără-ți mașina asta dacă…
…bifezi cel puțin două lucruri din următoarele: ai unde s-o încarci fără ca opțiunile tale să vizeze rețeaua publică de stații, drumurile tale zilnice sunt preponderent urbane, vrei să vezi care e treaba cu mersul electric, dar încă nu ești pregătit să faci trecerea la o mașină cu baterii, ai suficient de mulți bani în cont încât crezi că poți s-o configurezi în așa fel încât să nu arate banal.
Completează spațiile punctate: nu-ți cumpăra mașina asta dacă…
…ai de gând să-ți recuperezi investiția prin bonusurile pe care le primești de pe la administrațiile locale (parcare gratuită, impozit mai mic).
Completează spațiile punctate: mașina asta va fi un succes dacă…
…BMW continuă cu ideea unui portofoliu larg de sisteme de propulsie (aici mă refer la X1 în general, nu la X1 xDrive30e în particular).
Peste 10 ani vom vorbi despre mașina asta ca despre modelul care…
…poate detrona Volvo XC60, actualul lider din segmentul PHEV în Europa.
La final, descrie-mi mașina asta în maximum 10 cuvinte.
Un plug-in hybrid bine calibrat.
Fișa tehnică a mașinii





























