Îmi aduc și acum aminte de prima mea experiență cu un calculator personal de parcă s-ar fi întâmplat ieri, deși au trecut vreo 20 de ani de atunci. Pentru mine s-a întâmplat destul de târziu comparativ cu alți copii de vârsta mea, undeva prin anul 2001, când am găsit pe birou o unitate centrală și un monitor CRT.
Nu am uitat nici tresăririle de teamă pe care le aveam la început la fiecare pop-up cu un mesaj de eroare livrat de Windows împreună cu un sunet scurt, dar strident. Deși AMD Duron la 800 MHz nu era tocmai vreun procesor puternic nici măcar pentru vremea aia, primul calculator a avut meritul de a-mi deschide ochii spre o nouă lume.
Nu mă interesau performanțele. Mă interesa doar să meargă. Și mergea. Mergea fără probleme să joc FIFA 99 și Need Ford Speed 2 câteva ore pe zi. Se conecta și la internet cu niște coduri scrise pe carduri de la PC Net. Desigur, se conecta doar după câteva zeci de minute de așteptare pe linia dial-up, seara după 22:00, când era mai ieftin.
Anii au trecut, iar pretențiile au crescut. Treptat, am înlocuit monitoarele CRT cu monitoare LCD cu ecran plat, iar între timp bătrâna unitate centrală a făcut loc unui laptop mult mai compact, dar și mai puternic ca performanțe.
Cât de puternic? Ei, nici chiar atât de puternic. Deși la vremea achiziției a costat undeva la 900 de euro, ultrabook-ul Asus pe care îl folosesc în prezent nu are placă video dedicată. Merge un F1 2014 cumpărat cu 30 de lei în plină pandemie, dar jocurile moderne sunt, practic, interzise. În caz contrar, ventilatorul ultrabook-ului protestează zgomotos mai ceva ca unitatea CET Grozăvești la ora 6:00 dimineața.
Produse refurbished: performanțe similare la preț mai mic
Bun. În astfel de condiții, am stat strâmb și am judecat drept: ce soluții aș avea la dispoziție dacă mi-ar trebui, de exemplu, un calculator sau laptop cu adevărat performant, dar nu aș avea bugetul necesar pentru o astfel de achiziție?
Una dintre opțiuni este să cumpăr un produs refurbished. În esență, produsele refurbished au un grad de uzură foarte mic, de cele mai multe ori insesizabil, și un aspect estetic plăcut. Sunt produse care aparțin de regulă unor branduri renumite și care funcționează excelent.
“Alegi un produs refurbished în locul unuia nou în primul rând din raționamente de costuri. Un produs refurbished poate fi considerabil mai ieftin decât unul nou, dar în același timp are același nivel de performanță”, îmi explică Radu Moți, General Manager la Server Config, prietenii noștri care susțin, printre altele, și podcast-ul Autocritica.
Bine, bine, dar aici intervine o altă dilemă pentru mine. Societatea ne-a obișnuit să ne înlocuim produsele electronice o dată la doi ani sau, în cel mai rău caz, o dată la trei ani. În special când vine vorba despre telefoane, dar din ce în ce mai frecvent și în cazul calculatoarelor sau laptopurilor, inclusiv în cazul segmentelor de top.
În acest context, mă pun în pielea unei persoane care folosește produse IT în scop profesional și care, din rațiuni elementare de costuri, nu își permite să le înlocuiască într-un interval de timp atât de scurt.
Radu este însă aici să-mi explice cum stau de fapt lucrurile. “Este important de făcut o diferență între produsele IT din gama consumer și cele profesionale, deoarece acestea din urmă sunt concepute pentru sarcini de lucru intense și de durată. Prin urmare, un produs IT profesional refurbished poate avea o durată de viață mult mai lungă decât unul nou din gama consumer, cu o configurație asemănătoare”.
Cine este și cu ce se ocupă Server Config
Ok. Lucrurile sunt ceva mai clare acum, mai ales că explicațiile vin din partea unei persoane cu experiență în domeniu. L-am întrebat pe Radu care este concret rolul Server Config în acest domeniu, pentru că vorbim de unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața de produse IT profesionale refurbished.
“De mai bine de 10 ani, livrăm soluții IT pentru profesioniști sub formă de stații grafice profesionale, servere și laptopuri high-end. Clienții noștri vin din cele mai variate industrii, de la artiști și birouri individuale de arhitectură la corporații și producători industriali”, îmi spune Radu.
În regulă, dar Server Config nu este singurul jucător de pe această piață. Iar într-un mediu concurențial sănătos este obligatoriu să ai cel puțin un element care să te diferențieze de rivali cu care lupți pentru o “felie” cât mai mare din acest segment.
“Principalul factor diferențiator pentru Server Config este versatilitatea. Pe scurt, putem să livrăm din stoc, în doar 24 de ore, câteva mii de configurații pentru produsele pe care le oferim. Iar de aici rezultă al doilea avantaj pe care-l avem în fața concurenților noștri: deschiderea față de clienți. Garantarea calității produselor comercializate și a serviciilor conexe: consultanță pentru potențiali clienți, împachetarea și livrarea produselor și rezolvarea garanțiilor în cazul unor eventuale defecțiuni.
Server Config oferă până la 5 ani garanție pentru produsele comercializate, iar eventualele defecțiuni tehnice sunt rezolvate în timp record. Pentru a preîntâmpina astfel de probleme, echipamentele pe care le comercializăm trec printr-un proces riguros de verificare și testare înainte să fie livrate către client”, afirmă Radu.
Servicii extra: consultanță și închiriere
În plus, Server Config nu este doar un magazin online specializat pe produse IT. În spate există o echipă care, la cerere, este capabilă să ofere consultanță în alegerea celui mai potrivit produs, în funcție de nevoile sale specifice și de domeniul în care activează. “Scopul pentru care încercăm să identificăm cât mai bine nevoia specifică a fiecărui client care ne cere consultanță este de a recomanda produse care pe de o parte sunt îndeajuns de performante pentru fluxul de lucru în care vor fi folosite, dar pe de altă parte nu sunt nejustificat de puternice și scumpe”, îmi spune Radu.
Și totuși, chiar dacă apelezi la produse refurbished și la o echipă de consultanță care te ajută să faci cea mai bună alegere, echipamentele IT profesionale au costuri de achiziție destul de ridicate, ca urmare a performanțelor foarte bune.
Imaginează-ți, de exemplu, o firmă mică de arhitectură, aflată la început de drum, care are nevoie de achiziționarea unor echipamente profesionale pentru realizarea unor proiecte de arhitectură cu software specializat. Până la consolidarea poziției pe piață, firma respectivă se bazează în faza inițială de dezvoltare pe clienți sporadici care vor deveni ulterior clienți fideli. Totuși, până să ajungă la un portofoliu decent de clienți fideli, firma respectivă nu își poate permite să plătească “din prima” o sumă foarte mare de bani doar pe echipamente profesionale.
Radu îmi spune însă că Server Config are o soluție și pentru acest caz frecvent întâlnit. “Suntem conștienți de faptul că un echipament IT profesional este o investiție destul de mare și că pentru unele categorii de clienți este mult mai potrivit ca echipamentul să fie tratat ca un cost operațional și nu ca o cheltuială de capital. Din acest motiv, prin parteneriatul nostru cu Grenke (n.r – furnizor german de servicii de leasing), oferim posibilitatea de finanțare a echipamentelor pentru persoanele juridice, astfel că achiziția se realizează contra unui cost lunar care poate fi gestionat mult mai ușor decât plata integrală”.
Pe de altă parte, există și situații în care ai nevoie de un produs profesional performant pentru o perioadă limitată de timp. În acest caz, achiziționarea unui astfel de produs nu se justifică, chiar dacă vorbim despre un echipament refurbished în rate lunare. Tocmai de aceea, Server Config îți oferă și opțiunea de a închiria echipamentul pe perioadă determinată. “În ceea ce privește proiectele punctuale pentru care nu se justifică achiziția unui echipament, am venit în sprijinul clienților cu posibilitatea de a închiria echipamente pe perioadă determinată. Închirierea se face în urma analizei financiare a companiei clientului”, mai spune Radu.
Server Config în Cars & Roads
Cum spuneam și în prima parte a articolului, Autocritica Podcast este susținut cu mândrie de Server Config. În plus, compania este alături de noi și în Cars & Roads, road trip-ul prin care descoperim cele mai frumoase locuri din România la volanul a 7 SUV-uri recent lansate pe piața de la noi.
La prima vedere, nu este nicio legătură între un furnizor de echipamente IT și mașini. Totuși, totul ține de modul în care privești lucrurile. “Acest road trip adună în același loc mașini puternice, profesioniști din domeniul media și profesioniști din domeniul foto și video. Iar acest mix are nevoie de suport profesional la nivelul echipamentelor de procesare. Așa că apariția Server Config este una cât se poate de naturală și de integrată, întrucât compania noastră oferă soluții portabile de înaltă calitate care să fluidizeze munca celor care aduc în fața publicului imaginile spectaculoase generate de evenimentele de acest tip”, încheie Radu.
Acum este rândul nostru să prestăm servicii de calitate.