Test Drive: Audi e-tron GT 60 quattro

Audi are un nou vârf de gamă electric. Se numește e-tron GT și vine direct din filmele cu supereroi de la Hollywood.

Cine este și ce vrea Audi e-tron GT de la noi?

De câțiva ani buni, Audi și-a asociat imaginea cu filmele cu supereroi aduse în cinematografe de Marvel. O parte dintre mașinile făcute celebre de Hollywood au ajuns acum pe străzi, iar cel mai impresionat model dintre toate se numește e-tron GT.

E 100% electric, e nou și arată bine. Tony Stark, personaj intepretat de Robert Downey Jr., l-a făcut celebru în ultima serie The Avengers, iar acest lucru e un plus. Cel puțin la nivel de imagine.

Dar să trecem la lucrurile alea serioase și să lăsăm supereroii în cărțile cu benzi desenate sau pe ecranele cinematografelor. Audi e-tron GT este al cincilea model electric de serie lansat de constructorul german după SUV-urile e-tron, e-tron Sportback, Q4 e-tron și Q4 Sportback e-tron.

Dacă ar fi să-i atribui un corespondent deja existent în gama Audi, atunci e-tron GT ar putea fi considerat fratele electric al lui A7 Sportback. Doar că e-tron GT e mai mult de atât.

Trei lucruri noi importante față de generația anterioară/modelul dinainte de facelift?

Nu prea am cum să-l compar cu ceva ce n-a existat până acum, dar mie îmi plac lucrurile complicate, așa că nu epuizez aiurea răspunsul la întrebare. Pe e-tron GT pot să-l pun în paralel cu restul modelelor electrice pe care Audi le are acum în gamă.

În primul rând, e-tron GT are o arhitectură la 800V, platforma J1 fiind dezvoltată în colaborare cu Porsche. De cealaltă parte, SUV-urile e-tron și e-tron Sportback sunt produse pe platforma MQB a grupului Volkswagen, o arhitectură veche, gândită pentru mașini cu motoare cu ardere internă, nicidecum pentru electrice. Cât despre Q4 e-tron și Q4 Sportback e-tron, acestea folosesc noua MEB, platforma pe care grupul Volkswagen a introdus-o recent și care va sta la baza noului portofoliu de mașini electrice. Până acum, Volkswagen ID.3, ID.4, Škoda Enyaq și Cupra Born sunt modelele dezvoltate pornind de la MEB.

O altă noutate o reprezintă apariția versiunii de performanță RS, semn că Audi poate să treacă la mobilitatea electrică cu tot arsenalul din dotare. Primul preview l-am văzut acum câteva luni, când SUV-urile e-tron și e-tron Sportback au fost lansate în versiune S.

Cu cine se bate pe piața din România?

Răspunsul este simplu: Porsche Taycan. Nu există un alt concurent direct pentru Audi e-tron GT. Iar faptul că ambele modele electrice sunt fabricate pornind de la aceeași structură, alegerea devine și mai complicată.

Ce motorizare ai testat și ce versiune îmi recomanzi?

În acest moment, Audi e-tron GT este disponibil în două versiuni: 60 quattro și RS. Am mers cu varianta mai blândă ale cărei motoare electrice, pentru că are câte unul pe fiecare punte, dezvoltă 476 de cai putere și 630 Nm. Asta până să intre în rol funcția boost care duce resursele până la 530 CP și 640 Nm.

Vârful de gamă, RS e-tron GT are tot două motoare electrice, doar că acestea sunt gata să te cucerească cu 598 CP și 830 Nm. Și aici există o funcție boost care crește puterea motoarelor până la 646 de cai putere.

În moment de față, ți-aș recomanda, fără să stau pe gânduri, versiunea 60 quattro. Resursele disponibile sunt mult peste ce ai avea nevoie în orice situație din trafic, chiar și în condițiile în care masa totală a mașinii trece de 2.3 tone. Din punctul meu de vedere, RS e-tron GT e acolo pentru show, pentru ideea pe care o poate transmite și pentru certitudinea unor viitoare modele de performanță lansate în era electrică.

Totuși, n-ar fi rău ca Audi să aducă în ofertă și o variantă ceva mai docilă. Cu un motor electric amplasat doar pe puntea spate. Fix cum a făcut Porsche cu Taycan.

Cât consumă pe bune și ce autonomie are?

Viitorul e ELECTRIC! Încarcă-te cu energie de la MOL Plugee, simplu și rapid, chiar și în 30 de minute. Detalii aici

Indiferent de versiunea aleasă, e-tron GT va fi disponibil cu o singură baterie. Are 83.7 kWh și asigură o autonomie în regim mixt de până la 479 de kilometri. Cel puțin asta anunță constructorul german. Consumul mediu mixt comunicat de producător este de 18.8 kWh/100 de kilometri.

Pe parcursul testului, am rulat atât în oraș, cât și în afara lui, pe drumuri naționale și autostrăzi. Stilul de condus a fost unul normal, însă n-am putut rezista, și am pus ceva mai multă forță în accelerație pe anumite viraje. La final, computerul de bord a afișat o medie a consumului de 21.7 kWh/100 de kilometri, care s-a tradus printr-o autonomie de aproape 400 de kilometri. Trebuie menționat și faptul că temperatura exterioară a fost una potrivită pentru o mașină electrică: 20-22 de grade Celsius. Totodată, n-am abuzat nici de modurile de rulare Eco sau Sport, iar conforul termic de la interior a fost pus pe primul plan. .

În afara orașului, consumul scade până undeva la 16-17 kWh/100 de kilometri, în timp ce la viteze de autostradă valoarea ajunge până la 22 kWh/100 de kilometri. În oraș, în funcție de trafic și de distanța pe care o ai de parcurs, poți citi chiar și valori de 28 kWh/100 de kilometri.

Cu funcția Eco activă sunt convins că aș fi putut obține valori mai bune, dar acesta n-a fost un test de consum.

Cât de repede se încarcă la prize AC și DC?

La fel ca în cazul modelelor Porsche Taycan și Taycan Cross Turismo, prezența platformei la 800V face ca încărcarea bateriilor să poată avea loc la puteri foarte mari.

Mai precis, Audi e-tron GT poate fi încărcat cu 270 kW, iar în România sunt doar câteva prize care pot să livreze atâta putere. La o astfel de stație ultra-rapidă, e-tron GT se poate încărca de la 5 la 80% în doar 23 de minute. Practic, în timpul în care mergi să comanzi o cafea și s-o bei, modelul german este gata de un nou drum lung.

În acest moment, la prize AC, e-tron GT se poate încărca cu 11 kW, iar timpul necesar pentru un “plin” al bateriei va fi de 9 ore. Deh, putere mică, baterie mare, atunci și timpul de așteptare e lung. Ulterior, producătorul german spune că va introduce pe e-tron GT și un charger la 22 kW pentru prizele AC. Fix cum s-a întâmplat și în cazul lui Taycan. Și dacă tot m-am întors la comparațiile cu modelul din Stuttgart, trebuie să menționez și faptul că porturile de încărcare ale lui e-tron GT sunt poziționate pe aripile față, la fel ca în cazul lui Taycan. Totuși, Audi nu oferă un sistem automat de acces cum se întâmplă în cazul vărului din Stuttgart.

Cum se simte la drum lung? Dar în oraș?

Din nume e simplu să-ți dai seama ce reprezintă modelul german. E un Grand Tourer. E făcut pentru drumuri lungi pe care să le termini fără dureri de spate și frunte încordată. Îi place mult în afara orașului, acolo unde are loc suficient să se desfășoare și să-și etaleze liniile. Pe viraje, e-tron GT încearcă să-și mascheze propria masă prin diverse artificii. O punte spate directoare, suspensii pneumatice și alte gimmick-uri software la pachet cu resurse disponibile instantaneu. Totuși, e greu să nu observi că nu-i totul atât de natural în mișcarea lui, iar comportamentul e cauzat de cele peste 2.3 tone.

Senzațiile variază în funcție de modul de rulare pe care îl alegi. În Eco și Normal, cei 476 de cai putere parcă nu sunt atât de zglobii pe cât te-ai aștepta. Nu te gândi că mașina se transformă în ceva cvadricilu pentru adolescenți, doar că toată coregrafia e orchestrată în piano. Dacă nu stai foarte bine cu circulația, nu-ți recomand să faci o plecare de pe loc în modul Dynamic. Pentru că riști un blackout de câteva milisecunde. Și nu-i ceva ce recomandă doctorul într-o mașină care accelerează de la 0 la 100 km/h în 4.1 secunde.

În oraș, totul se schimbă. Pentru că e-tron GT e fix, să-mi scuzați clișeul, ca un elefant în magazinul cu porțelanuri. Cel puțin asta e senzația când îl conduci prin traficul din București. Adio, străduțe înguste în care inevitabil găsești două-trei mașini parcate mai în mijlocul drumului. Adio, parcări construite doar de dragul de a exista în planurile primăriilor. Noroc cu sistemul fabulos de camere la 360 de grade care te scoate din probleme atunci când ai impresia că locul de parcare a intrat la apă sau că ieșirea în intersecție nu se vede de capotă.

Suspensiile sunt mai degrabă confortabile sau mai degrabă sportive?

Indiferent că am avut de trecut peste șine de tramvai, denivelări sau gropi, e-tron GT m-a făcut să mă simt aproape ca într-o limuzină. Și asta pentru că reglajul suspensiilor pe modul Comfort este gândit excelent. Mașina nu se transformă nicicum într-o bărcuță incontrolabilă doar ca tu să plutești peste asfalt, ci filtrează plăcut neregularitățile drumului. Setarea Dynamic a suspensiei pneumatice transformă complet ecuația, iar e-tron GT devine o sportivă gata să înfulece cu lăcomie viraj după viraj.

Scaunele față sport sunt bine profilate și te îmbrățișează strâns, ori de câte ori abordezi virajele într-un ritm alert.

Cum ți se pare designul exterior?

Chiar dacă nu îți place marca Audi sau brand-ul german nu te-a impresionat niciodată cu designul folosit, consider că sunt șanse mici să spui că e-tron GT nu e o mașină frumoasă. M-a cucerit din prima, și asta în condițiile în care, prin cercul de prieteni sunt cunoscut ca fiind foarte cumpătat cu vorbele plăcute atunci când îmi plac anumite lucruri sau mă simt bine în diferite circumstanțe. Și ca să fiu sincer până la capăt, mi se pare că e-tron GT este puțin mai atrăgător decât Porsche Taycan.

Partea frontală a lui e-tron GT iese în evidență datorită farurilor Matrix LED Laser Lights (costă extra aproape 3.300 de euro, dar merită fiecare cent). În plus, grila frontală specifică modelelor Audi, a fost reinterpretată, iar acest detaliu n-ai cum să-l ratezi. Plafonul arcuit și stopurile unite creionează tabloul general. Peste toate acestea, trebuie să menționez și elementele negre de la nivelul spoilerelor care generează un contrast plăcut cu caroseria vopsită în nuanța Gri Kemora.

Cum sunt materialele la interior?

Audi este unul dintre producătorii care și-a obișnuit clienții cu interioare bine executate. Iar e-tron GT, vârful de gamă electric al mărcii, nu avea cum să iasă din această normă.

Indiferent de locul în care pipăi interiorul lui e-tron GT, găsești materiale bine finisate și atent integrate. Planșa de bord face ca postul de conducere să semene foarte mult cu un cockpit, iar instrumentarul digital de bord amplasat perfect pe verticală și poziția joasă la volan subliniază acest aspect.

Nappa și microfirbă Dinamica sunt cele două materiale pe care le vei întâlni pe plafon, pe portiere, pe planșa de bord și pe cotieră.

Câți pasageri încap pe bune în mașina asta?

Șoferul plus alți trei pasageri. N-aș înghesui pe nimeni pe al treilea loc aflat pe mijlocul banchetei din spate. Și încă ceva: datorită plafonului arcuit atât de puternic, pasagerii care stau în spate s-ar putea să aibă probleme cu spațiul pentru cap. Asta dacă au peste 1.8 metri. Totuși, nu vei avea niciun moment senzația de claustrofobie, plafonul vitrat fiind unul dintre cele mai generoase din industrie.

Cât de sigură este? A testat-o Euro NCAP?

Organizația Euro NCAP încă nu a testat noul e-tron GT. Dar pe lista specialiștilor a intrat deja fratele de platformă Porsche Taycan. Neamțul din Stuttgart a bifat un rezultat general de 5 stele. 85% din punctajul maxim posibil a fost acordat capitolului dedicat protecției pasagerilor adulți. Protecția copiilor a fost notată cu 83%, iar pentru protecția bicicliștilor, a motocicliștilor și a pietonilor, Taycan a primit 70%. Sistemele de siguranță moderne implementate de nemți au fost notate cu 73% din punctajul posibil.

Și Audi e-tron GT oferă un pachet avansat de sisteme de siguranță și asistare, iar viitoarele rezultate ale neamțului nu ar trebui să difere cu mult față de cele ale lui Taycan.

Top 3 sisteme, pachete tehnologice sau soluții inteligente care ți-au rămas în minte după test?

O să încep cu un lucru pe care s-ar putea să-l găsești bizar, și anume faptul că pe e-tron GT, Audi nu a renunțat complet la butoanele fizice de la interior. Dacă pe alte modele din gamă, nemții au introdus un ecran tactil care controlează funcțiile climatizării, în e-tron GT găsești butoane fizice. Iar mie îmi place această abordare.

Ergonomia întregului post de conducere. Imediat ce urci în e-tron GT găsești fără mari bătăi de cap orice funcție. Comenzile sunt acolo unde creierul îți spune că ar trebui să fie, iar acest lucru e important. Mai ales când vrei să te concentrezi la condus, și nu la bâjbâit prin meniuri ca să setezi, spre exemplu, un alt mod de rulare.

Am păstrat pentru final comportamentul sistemului de propulsie. Uneorie, te sperie cu câtă lejeritate, o mașină de peste 2.3 tone poate accelera de la 80 la 130 km/h. Totul se întâmplă rapid. Și ce e și mai interesant: din spatele volanului, câmpul vizual parcă nu se îngustează atât de iute.

Îi lipsește ceva la capitolul tehnologie?

E greu de dat un răspuns aici. N-aș fi zis nu unui sistem de tip one-pedal specific mașinilor electrice. Dar știu deja că Audi și-a dorit ca senzațiile oferite de e-tron GT să rămână cât mai apropiate de cele ale unei mașini cu motoare cu ardere internă. Și inginerilor le-a reușit, motiv pentru care nu am cum să mă supăr pe cel care a luat decizia ca modelul electric să nu primească un astfel de sistem.

Cât mă costă toată afacerea?

Sper că nu ți-ai imaginat că e-tron GT este un model accesibil. În primul rând ai în față o electrică echipată cu o tehnologie la 800V (doar alte 3 mașini de serie mai folosesc așa ceva). Totodată, discutăm despre un model produs de Audi, unul dintre cei trei mari producători premium ai Germaniei. Nu în ultimul rând, consider că e-tron GT este un vector de imagine al brand-ului din Ingolstadt. Iar toate aceste caracteristici se traduc printr-un preț mai puțin accesibil.

Versiunea e-tron GT 60 quattro are un preț de pornire de 103.000 de euro. Dar dacă începi să adaugi diverse opționale, prețul final crește binișor. Spre exemplu, modelul testat a costat 140.714 euro.

Și s-au bifat pagini serioase de echipamente opționale. N-o să le enumăr pe toate, dar o să le menționez pe cele pe care le-aș fi comandat și eu. Cu siguranță aș fi ales pachetul exterior Black Plus (1.800 de euro) cu elemente de caroserie vospite în negru, grila singleframe în culoarea caroseriei (400 de euro) și farurile Matrix LED Laser Light (aproape 3.300 de euro).

Pachetul Dynamic Plus costă 5.555 de euro și include un diferențial autoblocant cu funcție e-torque vectoring plus, sistemul de direcție integrală, suspensia pneumatică activă și sunetul specific e-tron Sport. Nu l-aș fi uitat nici pe acesta din configurația mea.

Cu ce vine în echiparea standard și care sunt nivelurile de echipare?

Pentru Audi e-tron GT, nemții nu au pregătit niveluri de echipare. În schimb, așa cum menționam două paragrafe mai sus, găsești o mulțime de echipamente suplimentare pe care le poți comanda. Și ar fi păcat să-ți cumperi un e-tron GT pe care să nu-l croiești după chipul și asemănarea ta.

Și ca să ai o idee de unde pornești cu lista de opționale, îți las aici o parte dintre echipamentele disponibile standard. Farurile cu LED, jantele de 19 inch Aero și grila single frame în nuanța Hekla Grey vin în echiparea de bază. Pentru ca atmosfera de avion de vânătoare să fie prezentă din start, Audi oferă standard scaunele sport (încălzite și cu reglaj electric), instrumentarul digital de bord, ecranul central și ornamentele negre cu inserții de aluminiu.

Pentru cabluri sau încărcătoare nu trebuie să-ți faci griji. Standard sunt disponibile 3 tipuri de cabluri de încărcare și cele două chargere pentru prize AC și DC. Sistemul de climatizare pe 3 zone, suspensia sport cu amortizoare adaptive și sistemul cruise control cu limitator de viteză sunt și ele oferite în echiparea de bază.

Dacă ar fi să alegi un singur lucru pentru care merită cumpărată mașina asta, care-i acela?

Confortul oferit și lejeritatea cu care cele 2.3 tone se mișcă la o simplă apăsare a accelerației.

Cea mai mare critică pe care i-o poți aduce?

E greu să cauți nod în ițele croite de Audi. Pe tot parcursul testului am fost deranjat de un singur lucru: faptul că prin sistemul Apple CarPlay, muzica din playlist se oprea și pornea din nou fără ca eu să-i cer asta. Motivul, nu îl știu, dar sigur un astfel de bug (dacă este ceva general și nu doar o problemă unică între mașina testată și telefonul meu) se poate rezolva cu un simplu update software.

Ai mână liberă să îmbunătățești un element al mașinii. Ce faci?

Probabil că aș introduce o nouă versiune de bază echipată cu un singur motor electric.

Completează spațiile punctate: cumpără-ți mașina asta dacă…

…vrei un Audi electric care preia atât din calitățile lui A7 Sportback, cât și din atuurile lui A8.

Completează spațiile punctate: nu-ți cumpăra mașina asta dacă…

…vrei ca mașina ta sport să aibă în continuare motoare cu ardere interă.

Tu ți-ai cumpăra-o?

Da. Și e un da la fel de sincer ca cele pe care le auzi la starea civilă.

La final, descrie-mi mașina asta în maximum 10 cuvinte.

Vectorul de imagine Audi la începutul erei electrice.

Fișa tehnică a mașinii

Logo Audi

Audi e-tron GT

BEV 105KWH S QUATTRO

de la 128.700 €
Sistem de propulsie
Tip sistem de propulsie
Electric (BEV)
Sursă principală energie
Electric
Sursă secundară energie
Putere maximă sistem
592 CP
Cuplu maxim sistem
640 Nm
Transmisie
Tip transmisie
automata
Număr trepte
2
Tracțiune
4×4
Motor termic
Configurație / nr cilindri
Capacitate cilindrică
Putere maximă
Cuplu maxim
Nr. sisteme supraalimentare
Motor electric
Număr motoare electrice
2
Putere maximă electric
592 CP
Cuplu maxim electric
640 Nm
Baterie
Capacitate brută
105.00 kWh
Putere maximă încărcare AC
11.0 kW
Performanțe
Accelerație 0-100 km/h
3.4 s
Viteză maximă
245 km/h
Consum Oficial
Consum carburant (NEDC) Mixt
Consum carburant (WLTP) Mixt
Consum energie electrică (WLTP) Mixt
18,2 kWh/100 km
Autonomie mod electric (NEDC) Mixt
Autonomie mod electric (WLTP) Mixt
605 km
Dimensiuni și mase
Lungime
5001 mm
Lățime (fără / cu oglinzi laterale)
1964 mm
Înălțime
1386 mm
Ampatament
2901 mm
Volum portbagaj
490 litri
Volum portbagaj cu rând 2 rabatat
Masa proprie
2389 kg
Siguranță
Rezultat
Netestat
Preț
Preț de pornire model
128.700
Preț mașină testată
140.714 €