Cars & Roads: Locuri pe care trebuie să le vizitezi

Cars & Roads by Michelin nu este doar un drive test pe un traseu de peste 2.000 de kilometri. Este și un ghid turistic al României, întrucât în acest road trip am descoperit restaurante cu preparate culinare locale, hoteluri în decoruri superbe cu servicii inedite și câteva drumuri spectaculoase.

Cars & Roads by Michelin este un test real cu 7 SUV-uri hibride pe un traseu național de 2.000 de kilometri. Acesta este scopul principal al proiectului, cum ar veni. Doar că, vezi tu, pe parcursul unui astfel de road trip ajungi inevitabil și în locuri cu adevărat speciale. 

De exemplu, ajungi la restaurante cu preparate culinare locale amplasate în mijlocul naturii sau, de ce nu, chiar în mijlocul unui oraș de provincie, dar și la hoteluri care ne oferă un mix perfect între priveliști superbe și servicii inedite. Iar în toate aceste locuri am ajuns inclusiv pe câteva drumuri de poveste – da, exista și drumuri bune în România – pe care merită să le încerci măcar o dată. Cât e asfaltul bun.  

Restaurante descoperite în Cars and Roads

Pentru început, iată o selecție a celor mai interesante restaurante descoperite în această ediție a road tripului.

Punct Gastronimic Local Scăriţa Belioara

Scăriţa Belioara este o rezervație geo-botanică în care găsești, printre altele, un melaj fascinant de plante, animale și fluturi. Traseul durează undeva la 6 ore, dar după un astfel de efort ai ocazia să te relaxezi la poalele muntelui la Punctul Gastronimic Local Scăriţa Belioara

Un Punct Gastronomic Local este un fel de restaurant turistic în care meniul este format din preparate alimentare specifice zonei geografice respective. În cazul nostru, Punctul Gastronomic Local Scăriţa Belioara a fost inaugurat de Lucia și Bogdan Ștezar în 2019, iar în scurta noastră vizită din Cars & Roads gazdele ne-au întâmpinat cu bunătăți locale precum ceapă verde, ridichi, zacuscă, brânză de capră, pastramă de porc, șuncă fiartă sau o serie de mezeluri de casă, toate așezate elegant pe un pat de salată verde. Ne-a plăcut și carnea de pasăre, iar mulți dintre noi nu am rezistat tentației și am strigat “bis” după paharele cu sirop de soc, brad sau zmeură. 

Szikra – Sfântul Gheorghe

Ce poate fi spectaculos la un brunch servit în centrul unui orășel cu 50.000 de locuitori? Depinde. Dacă orașul se numește Sfântu Gheorghe, iar localul îl găsești sub numele Szikra, atunci aproape totul este spectaculos. 

A trecut ceva timp de la vizită, dar încă mă gândesc la cele patru antreuri pe care le-am gustat acolo. Uite meniul complet: cremă de pește afumat novac cu jeleu de oțet infuzat cu conuri de brad și pudră de leuștean, ficat de pui cu caramel de borș și budincă de pâine cu chimen și plante aromatice, icre vegane de amaranth cu maioneză vegană, pate de creier de porc cu chutney de gutui și mere și pateu de verdețuri de primăvară: leurdă, spanac, urzici.

Desigur, îi zice brunch pentru că include și ceva specific prânzului. În cazul nostru a fost vorba despre mușchiuleț de porc cu gratin de cartofi și varză, pentru ca cireașa de pe tort să vină, de fapt, sub forma unui desert specific locului: șomloi Szikra. 

Preparatele poartă semnătura Chef Mădălina Santa, care cu ocazia vizitei ne-a anunțat că, începând din luna iunie, Szikra se mută într-o casă nouă, mult mai potrivită conceptului: în cadrul Isabella Boutique Hotel de pe strada Oltului numărul 5. Tot în centrul orașului, ceea ce înseamnă că acel “aproape totul” menționat mai sus rămâne valabil. Aproape totul pentru că traficul din centrul orașului este infernal!

Meșendorf 65

La Punctul Gastronomic Local Meșendorf 65 am ajuns și într-un road trip de anul trecut, iar experiența de acum a fost practic similară cu cea de atunci. Adrian și Oana Udrea ne-au întâmpinat la fel de bucuroși cu un excelent suc de soc, iar prânzul din șura “ornată” cu biciclete a fost format din bunătățuri locale precum curcan în sos de hribi și smântână, bulgur cu unt, ridichi coapte cu sos pesto gătit din frunzele lor – da, ale ridichiilor! – sau plăcinta cu verdețuri. Crumble-ul de la desert a fost, cu adevărat, cireașa de pe tort. 

Nu te agita însă să reții toate detaliile astea, pentru că meniul se schimbă zilnic și, teoretic, ajungi acolo după ce îți faci programare fără să știi exact ce vei mânca. Ah, și reține că Meșendorf 65 nu are reclame luminoase la intrare. Noroc că există Google Maps și localnici binevoitori, că altfel sigur l-ai rata. 

Biniște și Cai

Nu e niciun typo mai sus, întrucât numele localului provine dintr-un joc de cuvinte: Bine, liniște și cai. E ușor să ajungi aici pentru că este chiar lângă Salina Turda, dar, așa cum ți-ai dat deja seama, nu este vorba (doar) despre sărea din mâncare, ci mai ales despre cai. 

Asta pentru că Biniște și cai este un complex care se învârte în jurul echitației și se laudă cu circa 30 de cai și ponei proprii,  iar aici ai ocazia să faci câteva sesiuni de inițiere în călărie cu cai special antrenați pentru această provocare. 

Desigur, aici găsești și servicii de cazare în căsuțe premium și bungalow-uri. Nu lipsesc serviciile clasice de wellness, așa cum nu lipsește nici restaurantul cu preparate tradiționale. 

Lacul Verde Resort

Uite o destinație interesantă și dacă nu vrei să călătorești prea mult în afara Bucureștiului: Lacul Verde Resort. Îl găsești pe DN1A, cu câțiva kilometri înainte să ajungi în Ploiești. Inaugurat în 2016, Lacul Verde Resort propune… un lac înconjurat de zone de verdeață asezonat cu cascade și chiar lebede. Aici poți să te plimbi sau să vii cu copiii în locurile special amenajate în acest sens. 

Noi ne-am oprit doar pentru un prânz la restaurantul acestui complex, prânz despre care îți pot spune că a inclus o excelentă salată cu vită crocantă. 

PUB 13 – Alba Iulia

Dacă ajungi la Cetatea Albă Iulia fără să ai vreun plan anume pentru prânz sau cină, PUB 13 este una dintre cele mai bune opțiuni. Și asta nu doar pentru că se află poziționat strategic sau pentru că are un meniu de calitate, ci mai ales datorită încărcăturii istorice

Prin acest loc a fost primit Mihai Viteazul în 1599, după victoria de la Șelimbăr care l-a transformat în guvernator al Transilvaniei, eveniment prin care a reușit practic să realizeze o uniune politică intre Transilvania, Moldova și Țara Româneasca. 

Mai târziu, acest loc a devenit un depozit de armament și o cramă, iar forma actuală de pub a primit-o în 2013, după șapte luni de restaurare a spațiului. 

Beciul Domnesc

În Vrancea, în apropiere de Focșani, este patria Beciul Domnesc. Pe Dealul Dălhăuți există numeroase podgorii, iar în Cârligele am vizitat un centru de vinificație unde am aflat concret întregul lanț de producție de la bobul de strugure la vin. 

Mândria companiei este însă Crama Beciul Domnesc, monument istoric care datează de pe vremea lui Ștefan cel Mare și care a fost restaurat de compania Beciul Domnesc. Aici se odihnesc peste 104.000 de sticle de vin, dintre care cele mai vechi sunt din 1949.

Unele dintre vinurile de aici sunt comercializate sub brandul Vinoteca, în timp ce altele sunt păstrate pentru generațiile următoare. Crama poate fi vizitată cu o programare prealabilă, iar în curând aici se vor putea face și degustări de vin. 

default

Hoteluri descoperite în Cars and Roads

În Cars & Roads am înnoptat în câteva hoteluri speciale din locuri speciale. Și o să înțelegi imediat de ce nu am folosit excesiv cuvântul special. 

Hotel Panoramic Colibița

Undeva la 40 de kilometri de Bistrița, pe malul Lacului Colibita, Ionuț Gîvan a construit în numai 9 luni Hotel Panoramic Colibița. Numele nu este ales întâmplător, pentru că aici există o piscină exterioară încălzită care îți oferă o panoramă spectaculoasă asupra Lacului Colibița și a munților din zonă. 

Iar dacă asta nu te impresionează, gazdele vin cu câteva activități extra-curriculare inedite: o sală de jocuri pentru copii echipată cu două PlayStation-uri, o masă de fotbal (foosball) și o masă de hochei electronic, zone de relaxare pentru citit sau jocuri de societate precum Remy, table sau alte jocuri cu cărți.

Ba chiar mai mult: ai un patinoar, un cinematograf cu 42 de locuri și, dacă îți plac cu adevărat aventurile, poți să încerci un zbor privat cu elicopterul sau o plimbare cu velierul pe Lacul Colibita. 

Și să nu uit, probabil, de ce este cel mai important: hotelul are 15 apartamente și 3 camere cu o capacitate totală de cazare de 70 de persoane. 

Theodora Golf Club

E greu să descriu în numai câteva cuvinte ce înseamnă Theodora Golf Club, dar voi încerca. Situat în apropiere de Alba Iulia, complexul oferă cazare pentru turiști în 13 vile, fiecare cu câte 6 camere atât de spațioase încât te simți că aproape ca într-un apartament. Pentru serile petrecute alături de prieteni există și un living generos la parterul fiecare vile. 

Piesa de rezistență a complexului este, desigur, terenul de golf care acoperă 56 de hectare și oferă 18 parcursuri cu o lungime totală de peste 6500 metri. Nu vreau să exagerez cu numerele, așa că ți mai spun unul singur: lacul din cadrul complexului are o suprafață de 5 hectare. 

Ah, să nu uit, totuși, ce era mai important: restaurantul din cadrul complexului oferă, probabil, cel mai frumos apus din lume, cu o priveliște deosebită asupra lacului și terenului de golf. Nu există cuvinte care să descrie mai bine treaba asta decât o fac imaginile de mai jos: 

Hotel Castel Daniel

Undeva în județul Covasna, în apropiere de Baraolt, te așteaptă cu brațele deschise gazdele de la Hotel Castel Daniel. Vorbim despre un castel construit în 1680 abandonat pentru o lungă perioadă de timp care a fost însă redeschis și integrat în circuitul turistic în 2016 după 5 ani de renovare și restaurare. 

Hotel Castel Daniel are 20 de camere cu propria personalitate, dintre care cea care iese cel mai mult în evidență este camera Constantinopole, care găzduiește trei picturi murale din anul construcției. Tot aici găsești însă și o zonă de SPA modernă cu remedii tradiționale pentru problemele de zi cu zi, iar un foc de tabără înainte de cină completează tabloul perfect al locului. 

Genul de loc din care nu ai cum să pleci fără să fii măcar un pic pasionat de istorie. 

Castelnor

Păltiniș este stațiunea montană din România aflată la cea mai mare altitudine: 1440 de metri. Printre opțiunile de cazare din zona se numără și Castelnor, un hotel situat pe culmea Vălari-Cioara care îți oferă o priveliște panoramică asupra platoului transilvănean. 

Pe lângă priveliștea care face toți banii, aici există 28 de camere pentru turiști, plus saună, piscină, jacuzzi și centru de tratament. Totuși, dacă mă întrebi pe mine, mai bine profiți de ocazie și faci un traseu cu bicicleta. 

Noi am fost la Castelnor doar în vizită, pentru un prânz copios care a avut ca element central un preparat local: gălbiori cu mămăliguță. 

Drumuri descoperite în Cars & Roads

Pentru a ajunge la restaurantele și hoteluri despre care ți-am povestit am parcurs, printre altele, și câteva drumuri spectaculoase. Poate deloc surprinzător, toate sunt în Transilvania. 

Brașov – Sighișoara – Tg Mureș

După ce scapi de infamul DN1 și ajungi la Brașov, drumul spre Târgu Mureș te poartă prin câteva locuri speciale. De exemplu, ca pas intermediar spre cetatea medievală Sighișoara poți face o oprire scurtă la Cetatea Rupea, care a fost reabilitată în 2013. 

Iar dacă nu ești presat de timp, poți chiar să faci un mic ocol pentru a ajunge la Meșendorf 65 înainte de a-ți relua drumul spre Târgu Mureș. 

Pasul Bucin, zona Praid – Gheorgheni

Dacă vrei să înțelegi un pic ce înseamnă să fii pilot de raliuri te poți aventura pe Pasul Bucin, în zona localităților Praid și Gheorgheni. Pasul Bucin este spectaculos datorită numeroaselor viraje strânse cu schimbări bruște de direcție, dar mai ales prin prisma decorului reprezentat de pădure. Și garantat priveliștea este spectaculoasă în special toamna. 

Cu secole în urmă, acest traseu a fost folosit de căruțașii care transportau sare de la Salina Praid în localitățile din împrejurimi. În prezent, drumul reprezintă una dintre probele speciale ale Raliului Harghitei din Campionatul Național de Raliuri, o dovadă în plus, dacă mai era nevoie, că vorbim despre un drum pe care trebuie să-l încerci măcar o dată în viață.

Brad – Sălciua

A fost, probabil, bucata de traseu pe care am întâlnit cel mai mic număr de mașini. Spre inima Apusenilor, drumul este din nou șerpuitor, iar peisajul idilic: de-o parte sunt dealuri, de partea cealaltă sunt ape curgătoare. Treptat, ajungi la Cărpiniș, o localitate care poate nu-ți spune nimic, dar care reprezintă, de fapt, un preambul spre regiunea Roșia Montană, fapt semnalat inclusiv printr-o poartă masivă care apare brusc pe drum. 

Drumul continuă în acest ritm până spre Sălciua și trece pe sub viaductul Poșaga, cu linii drepte care nu depășesc mai mult de 300 de metri și cu zone atât de înguste încât cu greu încap două mașini în paralel. 

Târgu Secuiesc – Lepșa – Focșani

Pasul Bucin nu este singurul în care îți poți exersa – în limitele legislației rutiere – abilitățile de condus sportiv. De exemplu, Pasul Ojdula-Greșu-Lepșa oferă o experiență asemănătoare și îl găsești între Târgu Secuiesc și Focșani. Vorbim, practic, de DN 2D, care leagă Transilvania de Moldova. 

Sigur, în funcție de posibilitățile mașinii tale, este posibil ca unele urcări abrupte de pe acest pas să fie destul de solicitante, dar chiar și așa privește partea cea mai bună a traseului: asfaltul este într-o stare excelentă.


Green Partner: BT Leasing

Alimentat de: MOL România
Tehnologizat de: Server Config

Experiențele turistice din Cars & Roads pot fi gustate cu o mașină hibridă din flota Autonom Rent-A-Car