Potrivit raportului Global Market Outlook For Solar Power 2023 – 2027, la sfârșitul anului 2022 capacitatea totală instalată a parcurilor fotovoltaice din întreaga lume a ajuns la 1,2 TW, în creștere cu 25% comparativ cu finalul anului 2021, ca urmare a unor proiecte de 239 GW realizate în domeniu pe parcursul anului trecut pe fondul creșterii puternice a prețurilor la energie electrică.
Într-un alt raport pentru anul 2022, Agenția Internațională pentru Energie (International Energy Agency – IEA) a scos în evidență că sistemele de panouri fotovoltaice din întreaga lume au produs o cantitate 1.300 TWh de energie electrică, cu 26% mai multă decât în anul anterior.
Agenția nota că producția de energie electrică din panouri fotovoltaice va continua să crească și în anii următori în special datorită sprijinul acordat de state sau entități precum China, Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană și India. Nicio vorbă despre Emiratele Arabe Unite și, în ansamblu, despre regiunea cunoscută sub numele de MENA (Middle East and North Africa – Orientul Mijlociu și Africa de Nord).
Și totuși, potrivit datelor prelucrate de Solargis în intervalul 1999-2018, Emiratele Arabe Unite reprezintă unele dintre cele mai bune locuri din lume în care să instalezi un parc fotovoltaic. Astfel, în această regiune, cu un parc fotovoltaic cu o putere instalată de 1 kW poți obține peste 1.800 kWh de energie electrică pe an, comparativ cu circa 1.500 kWh în Spania și unele zone din Italia și Grecia și comparativ cu numai 1.300 kWh în regiunile sudice ale României. De altfel, la nivel global, Europa este continentul cu cel mai scăzut potențial pentru energia solară.
Pe silențios dar de neoprit, electrificarea a luat pe sus lumea mobilității, cu avantaje evidente: o mașină electrică nu poluează, poate fi încărcată acum cu ușurință, presupune costuri reduse de întreținere și facilități fiscale. Misiunea PPC Blue este de accelera tranziția energetică în transport și construiește infrastructura de mobilitate în toată lumea.
Descoperă aici stațiile de încărcare potrivite pentru tine și mașina ta, acasă, la birou sau în tranzit.
Emiratele Arabe Unite au ignorat însă o lungă perioadă de timp potențialul energiei solare, în special ca urmare a rezervelor semnificative de petrol disponibile în această regiune, care au permis statului să obțină fonduri generoase pe care apoi să le direcționeze în numeroase sectoare economice, inclusiv în turism.
Cu toate acestea, în ultimii ani, Emiratele Arabe Unite au început să acorde o atenție sporită surselor regenerabile de energie electrică, pe fondul tendințelor globale de reducere a utilizării carburanților fosili. De altfel, Emiratele Arabe Unite au conceput propriul program UAE Net Zero 2050 prin care își propun să devină primul stat neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon din regiunea EMEA până în anul 2050. Strategia este în concordanță cu Acordul Climatic de la Paris, care prevede atingerea unui obiectiv similar.
Așa se face că, într-un interval de numai 14 ani, Emiratele Arabe Unite au progresat semnificativ de la primul parc de panouri fotovoltaice montat în anul 2009, care avea o capacitate de numai 10 MW, până la punerea în funcțiune în noiembrie 2023 a celui mai mare parc de panouri fotovoltaice din lume.
Parcul fotovoltaic Al Dhafra în cifre
Emiratele Arabe Unite reprezintă un stat format din șapte emirate, iar cele mai cunoscute sunt Dubai și Abu Dhabi. Abu Dhabi este cel mai mare emirat, ocupă 87% din suprafața totală a țării și, în același timp, este al doilea emirat ca număr de locuitori, în timp ce orașul Abu Dhabi este capitala emiratului Abu Dhabi și, de altfel, capitala țării.
Cu toate acestea, doar o mică parte din emiratul Abu Dhabi este în prezent dezvoltat. De exemplu, regiunea Al Dhafra ocupă 71% din suprafața emiratului Abu Dhabi, însă are cea mai mică densitate de populație din emirat.
Pe o suprafață de 20 de kilometri pătrați din această regiune, la circa 35 de kilometri de orașul Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite au construit un parc de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 2 GW, în condițiile în care anul trecut s-au construit parcuri fotovoltaice de 8 GW la nivelul întregii regiuni MENA.
Cu această ocazie, parcul fotovoltaic Al Dhafra a devenit cel mai mare din întreaga lume. A fost construit într-o singură fază pe parcursul a circa 7 luni, iar în cadrul proiectului au fost angajați până la 4.500 de muncitori în perioadele de vârf.
Parcul fotovoltaic include aproape 4 milioane de panouri fotovoltaice, iar una dintre particularitățile proiectului este că toate panourile sunt bi-faciale, adică expun celulele solare pe ambele părți și permit astfel captarea energiei electrice atât pe partea îndreptată spre Soare, cât și pe partea din “spate”.
Panourile bi-faciale există de mult timp, însă acestea sunt folosite în prezent destul de rar, întrucât trebuie montate pe o suprafață cât mai reflectivă pentru a avea o eficiență decentă. De exemplu, producătorii recomandă montarea unor astfel de panouri pe acoperișurile caselor care au o membrană albă de poliolefină termoplastică sau pe o suprafață de teren placată cu pietre de culoare deschisă.
Instalate în astfel de condiții, panourile fotovoltaice pot aduce o eficiență cu până la 30% mai mare decât panourile fotovoltaice tradiționale, însă nici acest procent nu poate fi garantat. În parcul Al Dhafra, panourile fotovoltaice bi-faciale au fost instalate direct pe nisipul din deșert, astfel că cel mai probabil eficiența reală va fi mai scăzută decât cea obținută în condițiile ideale.
Reprezentanții proiectului afirmă că noul parc fotovoltaic Al Dhafra va asigura energie electrică pentru până la 200.000 de locuințe și va permite reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 2,4 milioane de tone în fiecare an.
Pe parcursul anilor următori, eficiența reală a parcului de panouri fotovoltaice poate fi influențată și de schimbările climatice. Chiar dacă poate părea contra-intuitiv, panourile fotovoltaice au un randament ideal până la temperaturi de circa 25 grade Celsius, la fel ca și bateriile Li-Ion din mașinile electrice. Căldura excesivă reduce voltajul panourilor fotovoltaice și, implicit, cantitatea de energie electrică pe care acestea o pot livra în rețeaua națională.
De altfel, datele despre potențialul energiei solare sunt calculate pe baza numărului de zile însorite pe an din fiecare regiune și nu iau în calcul perioadele cu temperaturi excesive. Cel mai probabil, acesta este și motivul pentru care reprezentanții noului parc fotovoltaic nu au menționat cantitatea de energie electrică pe care o pot produce anual, ci numai numărul maxim de locuințe care vor fi alimentate cu energie electrică provenită de la acest parc fotovoltaic.
Controversele din jurul proiectului
Parcul fotovoltaic Al Dhafra a fost dezvoltat de patru companii. Abu Dhabi National Energy Company (TAQA) este compania națională de energie a emiratului Abu Dhabi și deține 40% din proiect, în timp ce 20% dintre acțiuni aparțin Masdar, compania națională de energii regenerabile a emiratului Abu Dhabi.
În proiect mai este implicată cu 20% dintre acțiuni și compania franceză de energie regenerabilă EDF Renewables, care face parte din EDF, compania națională de energie a Franței.
De asemenea, alte 20% dintre acțiuni aparțin producătorului chinez de panouri fotovoltaice JinkoPower, care este listat pe bursă de la New York și deține unități de producție de panouri fotovoltaice în China, Malaysia, Vietnam și Statele Unite.
Inaugurarea noului parc fotovoltaic de 2 GW din Abu Dhabi nu este însă lipsită de controverse. Anunțul public a fost făcut cu numai câteva zile înainte de startul unei noi ediții a conferinței anuale COP organizată de Națiunile Unite începând din 1992 cu scopul ca guvernele din întreaga lume să stabilească măsuri pentru limitarea creșterii temperaturii medii globale.
Ediția din acest an se numește COP28 și este găzduită chiar de emiratul Abu Dhabi, iar președintele COP28 este Sultan Al Jaber, directorul executiv al Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), compania națională petrolieră din Abu Dhabi. ADNOC este al 12-lea producător mondial de petrol, are o capacitate de producție de 4 milioane de barili pe zi și își propune să crească producția cu 25% la 5 milioane de barili pe zi până în 2030.
Cu alte cuvinte, este un conflict de interese ca directorul executiv al unei companii petroliere să fie președintele unei conferințe în care se discută despre măsuri pentru combaterea încălzirii globale. Și, ca și cum acest aspect nu era suficient, publicația The Guardian a relatat în primăvara acestui an că ADNOC a avut acces la serviciul de email al biroului de presă al conferinței COP28.
Este scandalos. O companie petrolieră a găsit o metodă de a ajunge în inima organizației care coordonează renunțarea la petrol. Este ca și cum un producător de tutun supervizează munca Organizației Mondiale a Sănătății.
Europarlamentarul francez Manon Aubry.
Cele mai mari parcuri fotovoltaice din Europa
Chiar și cu aceste controverse prin care Abu Dhabi ar putea influența amploarea măsurilor pentru reducerea efectului de încălzire globală, un lucru este cert: Al Dhafra rămâne de departe cel mai mare parc fotovoltaic din lume.
Prin acest proiect, puterea instalată a panourilor fotovoltaice din Emiratele Arabe Unite a crescut de la 1,2 GW la 3,2 GW, iar statul și-a propus să ajungă la 14 GW până în 2030. Ca parte a acestor planuri de expansiune, compania de utilități Emirates Water and Electricity Company (EWEC), o subsidiară a Abu Dhabi Power Corporation, a propus în luna septembrie dezvoltarea unui nou parc fotovoltaic de 1,5 GW în regiunea Al Khazna din emiratul Abu Dhabi.
Aceste proiecte pălesc însă în fața unui proiect ambițios anunțat de China în anul 2022. Statul asiatic își propune să dezvolte în Deșertul Gobi un proiect mixt cu panouri fotovoltaice și turbine eoliene care să aibă o putere de 450 GW. Totuși, chinezii nu au anunțat încă alte detalii concrete despre acest proiect, când vor începe lucrările și cu atât mai puțin anul în care acestea vor fi finalizate.
Spre comparație, cel mai mare parc fotovoltaic din Europa este în prezent Francisco Pizarro, care se află în regiunea Extremadura din Spania, are o putere de 590 MW și a fost inaugurat în august 2022 de compania de electricitate Iberdrola.
Pe de altă parte, europenii au la rândul lor planuri pentru parcuri fotovoltaice de peste 1 GW, inclusiv în România.
De exemplu, Iberdrola și Prosolia Energy au început recent în Portugalia construcția unui parc fotovoltaic de 1,2 GW care va fi inaugurat în 2025 și va asigura energie electrică pentru 430.000 de locuințe, în timp ce francezii au lansat de asemenea planurile pentru un proiect de 1 GW care să includă și baterii pentru stocarea energiei electrice, dar și o uzină de hidrogen.
Astfel de proiecte au început să apară și în România. Companiile Rezolv Energy și Monsson au început construcția unui parc fotovoltaic de 1,04 GW la Arad, care va deveni practic cel mai mare parc fotovoltaic din România la inaugurarea planificată în 2025.
Între timp, la începutul lunii octombrie, compania națională Hidroelectrica a lansat o licitație pentru realizarea unui studiu pentru un proiect de panouri fotovoltaice pe o suprafață de teren de 22.000 de metri pătrați aflată în proprietatea Agenției Domeniilor Statului din zona Piscul Sadovei – Dăbuleni din județul Dolj. Proiectul prevede construirea unui parc fotovoltaic cu putere de 1,5 GW capabil să producă până la 1,75 TWh de energie electrică pe an la care se adaugă o instalație de stocare de 300 MW.
Cu toate acestea, la jumătatea lunii noiembrie, Hidroelectrica a anunțat că anulează licitația din cauza unor “abateri grave de la procedurile legislative”, fără să ofere detalii concrete.
Dacă acest proiect s-ar realiza, parcul fotovoltaic de la Dabuleni ar deveni nu doar cel mai mare din România, ci și cel mai mare din Europa.
Cu sau fără parcul fotovoltaic de la Dabuleni, specialiștii anticipează o creștere rapidă a capacității pentru noi parcuri fotovoltaice. Astfel, potrivit aceluiași raport Global Market Outlook For Solar Power 2023 – 2027, specialiștii anticipează că vor fi date în folosință parcuri fotovoltaice cu puteri de 400 GW în 2024 și de 617 GW în 2027. În acest fel, parcurile fotovoltaice ar urma să aibă în total puteri de 3,5 TW până la sfârșitul anului 2027 la nivel global.