Unul dintre primele mele telefoane mobile a fost Nokia 5110. Era produs în Finlanda, avea o construcție solidă și un meniu intuitiv, ușor de înțeles de orice nou utilizator al telefoanelor mobile. E drept că la vremea aceea tehnologia nici nu era atât de avansată precum astăzi: știa apeluri vocale, SMS-uri și, desigur, Snake, unul dintre cele mai populare jocuri pentru telefoane mobile din istorie.
Snake a început să-mi placă și mai mult când am făcut trecerea la Nokia 3310, și asta pentru că telefonul era mai ușor, “scăpase” de antena externă și avea un ecran ceva mai mare. Pe vremea aceea, cam asta era tot ce puteai face cu un telefon mobil. Era o lume mai simplă în care primeai notificări rar și nu aveai nicio metodă să afli pe telefon când a fost ultima oară online o anumită persoană. Pentru asta exista doar Yahoo! Messenger.
Fast forward în 2007, anul în care am pus pentru prima oară mâna pe un smartphone: Nokia E50. Un telefon cumpărat cu economiile rezultate după primele trei salarii primite la primul meu job full-time, E50 m-a introdus în lumea sistemului de operare Symbian.
Nu îl voi uita prea curând. De altfel, îl am și acum undeva prin casă și funcționează aproape la fel de bine ca în prima zi. A fost primul telefon de pe care am intrat pe internet. Internet este însă mult spus, pentru că în afară de puținele site-uri care aveau versiuni mobile în acea perioadă nu puteai să faci prea multe în browser-ul WAP. Dar îmi aduc și acum aminte satisfacția pe care am avut-o când am scris pe blogul personal de pe E50.
Începând din 2011, pentru Nokia a urmat experimentul Microsoft. Producătorul sistemului de operare Windows și a suitei Office a cumpărat divizia de dispozitive mobile Nokia și a introdus pe acestea sistemul său de operare Windows Phone. De-a lungul timpului am avut ocazia să mă joc cu telefoane precum Nokia Lumia 930 sau Nokia Lumia 630, care au continuat să mă impresioneze la capitolul design și fiabilitate datorită hardware-ului excelent.
Platforma software dezvoltată de Microsoft pentru smartphone-uri nu a fost însă la înălțimea așteptărilor, iar fanii își doreau altceva de la telefoanele lor.
HMD Global: o nouă viziune pentru Nokia
În 2016, mai mulți foști directori executivi din cadrul Nokia au fondat compania finlandeză independentă HMD Global, care a obținut drepturile pentru utilizarea brandului Nokia pentru dispozitive mobile.
Pe baza acestui parteneriat, HMD Global deține în prezent licența exclusivă a brandului Nokia pentru telefoane, tablete și accesorii. Compania a devenit astfel producătorul telefoanelor Nokia și este responsabilă de gama de smartphone-uri și telefoane clasice Nokia, care include un portofoliu tot mai extins de servicii creative.
HMD Global a păstrat rețeta succesului din trecut, astfel că telefoanele Nokia sunt concepute pentru a fi rezistente. Pentru asta, producătorul finlandez realizează o serie de teste riguroase, iar unul dintre ele este ca telefonul să suporte masa unui copil cu vârsta de 10 ani.
De altfel, un studiu realizat de compania de cercetare Counterpoint Research la sfârșitul anului trecut arată că Nokia efectuează teste mai dure decât media industriei de telefoane mobile, în special în privința impactului la scăparea telefonului din mână.
În acest context, oficialii HMD Global afirmă că telefoanele pe care le produc sunt proiectate să fie utilizate la parametri optimi timp de cel puțin 3 ani, cu un an mai mult decât media europeană de doi ani. Iar acest lucru nu contribuie doar la scăderea sumelor de bani plătite de clienți pe telefoane pe termen lung, ci și la reducerea poluării generate de producția terminalelor și a cantității de deșeuri generate.
De exemplu, potrivit unui studiu realizat de Biroul European pentru Mediu, dacă toate persoanele din Europa ar păstra smartphone-urile, laptopurile sau mașinile de spălat un an în plus, atunci amprenta de carbon s-ar reduce anual cu 4 milioane de tone de dioxid de carbon până în 2030. Ce înseamnă asta mai concret? Ei bine, este ca și cum 2 milioane de mașini ar dispărea anual din trafic. În acest calcul este inclus consumul de energie electrică necesară pentru producția și distribuția noilor produse, dar și retragerea de pe piață a vechilor produse aflate la finalul ciclului de viață.
De asemenea, HMD Global a implementat recent o serie de decizii care să permită reducerea suplimentară a amprentei de carbon în procesul de producție. Astfel, cele mai recente modele ale producătorului finlandez beneficiază de o carcasă 100% biodegrabilă prin compost. Pe de o parte, acest tip de carcasă poate fi asimilară ușor de sol, dar în același timp oferă și o protecție mai bună atunci când scapi telefonul din mână. Prin urmare, acesta este un alt mod prin care durata de viață a telefoanelor Nokia este prelungită.
Nu în ultimul rând, Nokia a decis să nu mai includă încărcătoare și căști în cutiile celor mai recente telefoane, cu scopul de a reduce cantitatea de 12.000 de tone de deșeuri electronice generate în Uniunea Europeană de încărcătoarele de telefoane.
Chiar dacă această strategie poate fi interpretată ca o măsură de a genera venituri suplimentare din vânzarea separată a încărcătoarelor și caștilor, HMD Global menționează că sumele colectate din comercializarea încărcătoarelor vor fi donate organizației caritabile Clear Rivers, care luptă pentru eliminarea deșeurilor de plastic din canalele navigabile internaționale.
Nokia 8.3 5G: telefon cu performanțe de top
Pe parcursul ultimilor ani am avut ocazia să iau contact periodic cu noile telefoane Nokia produse de HMD Global, printre care și modele din seriile Nokia 6 și Nokia 8. Deloc surprinzător, astfel de modele au păstrat tradiția Nokia printr-un hardware de bună calitate și un design simplu și eficient.
Unul dintre cele mai performante și recente modele Nokia apărute pe piață este Nokia 8.3 5G.
La lansare, acesta a fost primul telefon echipat cu chipsetul Qualcomm Snapdragon 765G 5G, care comprimă mai mult de 40 de frecvențe radio într-un singur modul integrat. Acest lucru contribuie la obținerea unor performanțe de top inclusiv în aplicații și jocuri solicitante.
De altfel, Nokia 8.3 5G a deschis drumul pentru majoritatea noilor benzi de radio 5G, astfel că este compatibil cu rețele 5G non-standalone (dezvoltate pe baza actualei tehnologii 4G), rețele 5G standalone (rețele 5G de sine-stătătoare), dar și rețele 5G aflate în prezent în curs de implementare.
Ecranul este un alt punct forte al lui Nokia 8.3 5G, în special datorită tehnologiei proprietare PureDisplay asistată de procesorul vizual Pixelworks. Această combinație asigură o dinamică excelentă și o reproducere fidelă a culorilor, inclusiv pentru jocuri și streaming video. Display-ul are o diagonală generoasă de 6.81 inch, un format 20:9 și oferă o rezoluție de 1800×2400 pixeli, corespunzătoare unei densități de 386 de pixeli per inch.
Lansat inițial cu Android 10, Nokia 8.3 5G a fost primul smartphone dezvoltat de HMD Global care a primit update la Android 11, cea mai recentă versiune a sistemului de operare oferit de Google. De altfel, unul dintre angajamentele ferme asumate de HMD Global este să ofere actualizări ale sistemului de operare timp de doi ani de la lansare, în timp ce actualizările lunare de securitate sunt disponibile timp de trei ani. În acest fel, utilizatorii pot utiliza un smartphone Nokia cu cele mai recente funcții software disponibile timp de cel puțin 3 ani, adică exact perioada recomandată de HMD Global pentru înlocuirea terminalului.
Prin această strategie, Nokia este în prezent unul dintre cei numai doi producători de telefoane din lume care oferă actualizări la cea mai recentă versiune de Android pentru întreaga gamă de modele, potrivit studiului realizat de Counterpoint Research. Și asta chiar dacă gama este formată din 20 de modele comercializate la nivel global.
De asemenea, în același studiu realizat de Counterpoint Research, Nokia este singurul producător din lume care oferă în fiecare lună actualizări de securitate pentru toate modelele lansate cu cel mult 3 ani în urmă.
Un avantaj important pentru Nokia 8.3 5G, dar și pentru întreaga gamă de smartphone-uri Nokia, este că sistemul de operare Android 11 este unul “curat”, fără funcții și aplicații inutile cum sunt cele preinstalate de alți producători pe telefoanele lor. Acest lucru contribuie implicit la o gestionare mai bună a resurselor hardware pentru a furniza performanțe de top. În plus, clienții Nokia 8.3 5G beneficiază de un abonament gratuit la serviciul de stocare în cloud Google One pentru o perioadă de 6 luni, pe lângă cei 128 GB de stocare internă oferiți pe telefon.
Fotografii turistice cu Nokia 8.3 5G
În cadrul road trip-ului Cars & Roads, în care vom testa 7 SUV-uri cu ajutorul a 18 jurnaliști de profil, vom avea alături de noi fotografi profesioniști, care vor realiza imagini spectaculoase de pe traseu. Cu toate acestea, atunci când plecăm într-un roadtrip, cei mai mulți dintre noi fac poze cu telefoanele mobile, nu cu aparate foto profesionale.
Tocmai de aceea, în perioada următoare vom utiliza telefoanele Nokia 8.3 5G în cadrul evenimentului, pentru o perspectivă cât mai personală a locurilor pe care le vom vizita pe parcurs.
Nokia 8.3 5G este echipat cu o cameră cvadruplă PureView performantă cu optică Zeiss. Senzorul principal are 64 MP și este acompaniat de un senzor ultrawide de 12 MP. De asemenea, pe spate sunt amplasate și un senzor macro pentru fotografii de detaliu de la mică distanță și un senzor de adâncime, ambii de 2 MP.
Utilizarea unui sistem de operare Android 11 “curat” își face simțită prezența și în privința camerei foto. Asta pentru că aplicația pentru cameră este intuitivă și permite o adaptare rapidă la configurația meniului și opțiunile de fotografiere, chiar dacă numărul de funcții suplimentare este destul de ridicat.
Rămâi alături de noi pe parcursul evenimentului Cars & Roads pentru a vedea cum se descurcă Nokia 8.3 5G într-un test real al camerei foto în cadrul unui roadtrip prin întreaga țară.