Lansarea celei de-a treia generații Jeep Compass a fost anunțată recent prin câteva ilustrații teaser. Chiar dacă nu ne arată imaginea completă a mașinii, ce ne spun acestea? Că seria Jeep Compass și-a găsit calea către o identitate modernă și o substanțială atractivitate. Drumul parcurs până aici nu a fost drept și nici comod – în fond, vorbim despre Jeep.
Reprezentantul unui viitor divergent
Pe când mai toată lumea era încă optimistă în privința viitorului pentru grupul DaimlerChrysler, Jeep Compass Concept, unul dintre conceptele marcante pentru intențiile creative ale părții americane a fost văzut pentru prima oară de ochii publicului în 2002. Uau! Cum să nu te fure peisajul când vezi așa ceva? Câteva elemente de stil tradiționale ale mărcii (preluate de la Jeep-urile militare și Wrangler) fuseseră excelent integrate într-o formă futuristă de SUV. Din fondul tradițional nu lipsea roata de rezervă atașată la spate în exteriorul mașinii, în timp ce stilul de avangardă era susținut prin silueta cu caracter hot-hatch și interiorul tratat într-o manieră tehno-minimalistă.
De asemenea, numele „Compass” era purtătorul unei bune inspirații: dacă Jeep Compass Concept se dorea a fi „busola” după care avea să se orienteze marca americană pentru crearea unor noi modele de serie, atunci viitorul se arăta promițător și radical diferit de ceea ce promovau majoritatea mărcilor interesate de SUV-uri. După cum bine știm astăzi, lucrurile nu au mers pe calea sugerată de Jeep Compass Concept.

Strategia care a derutat pe toată lumea
Umor militar: când, în cursul unor exerciții, cineva dă rasol pe teren și survine fireasca întrebare „de ce au acționat astfel?” – adică prost, răspunsul ironic inevitabil susține că manevra „a fost pentru derutarea inamicului”. Revenind la cazul Jeep Compass, lansarea în 2006 a primei generații și-a văzut elanul știrbit de compromisurile de design care căscau o prăpastie între concept și SUV-ul de serie. Configurația structurală a caroseriei de serie nu a permis integrarea aripilor din față ca la concept, rezultând o consolă față nefericit de masivă și o pereche de semnalizatoare cu forme parcă neterminate. Tot din cauza redefinirii aripilor, umflăturile care porneau de la forma farurilor și se prelungeau pe capotă aveau un aspect forțat, bulbucat.
La spate, din toată sportivitatea conceptului, versiunea Jeep Compass de serie s-a ales numai cu un montant deosebit de masiv, în timp ce integrarea clanțelor de la portierele posterioare în stâlpul caroseriei aproape spunea pe șleau că suntem mințiți că mașina ar avea numai două uși, decât să ajute la obținere unei siluete mai fine.




Colac peste pupăză: pe aceeași platformă tehnică a fost lansată cam în același timp seria Jeep Patriot. Chiar dacă acesta nu avea vreo pretenție de a inova pe latura designului, înfățișarea sa convențional cazonă și mai reușita integrare a designului părții frontale îl făceau preferabil. Așadar, inspirația numelui se regăsea la Compass, dar buna armonizare stilistică îi revenea lu Patriot. Ca să fie clar că pe acolo, pe la conducerea DaimlerChrysler, cu greu se înțelegea om cu persoană, grupul germano-american s-a destrămat chiar în 2007, practic primul an de carieră al seriei Jeep Compass.
Concluzie: trecerea de la concept la modelul de serie Jeep Compass a fost una dintre cele mai dezamăgitoare din istoria designului auto. În plus, lansarea în paralel a seriei Patriot a deturnat atenția celor potențial interesați. Cu retur la apropoul din deschiderea acestui pasaj de text: evident, manevrele făcute atunci de strategii de la Jeep și superiorii lor în segmentul SUV compact au reușit să deruteze nu numai concurența (inamicul), ci pe mai toată lumea.
Schimbarea direcției, o dovadă că trebuia făcut altfel de la început
De obicei, când intervine un facelift în cariera unei generații de automobile, figura mașinii rămâne lesne de recunoscut și producătorul trebuie să povestească într-un comunicat cuprinzător care sunt toate detaliile noi, altfel persistând riscul ca o parte dintre acestea să nu fie observate. Nu a fost cazul restilizării operate asupra lui Jeep Compass în 2011. Aceasta a fost atât de amplă, încât unii au avut nevoie să li se spună că nu e altă serie de modele, ci tot Jeep Compass, acum modernizat.

Întreaga parte frontală a lui Jeep Compass a fost remodelată. Adoptarea unui design care prelua tema claselor superioare din gama Jeep (mai precis, Jeep Grand Cherokee) s-a dovedit a fi reușită, chiar dacă astfel s-a renunțat la factorul inedit și la perpetuarea unor detalii originale de la vehiculele militare Jeep.
Putem adăuga că faceliftul primei generații Jeep Compass a fost primul pas spre europenizare. Nu s-a vorbit prea des, însă la designul primelor modele Jeep Grand Cherokee a contribuit și maestrul Giorgetto Giugiaro – moment de „aha!” – astfel se explică proporțiile perfecte, plus expresivitatea deopotrivă nobilă și voluntară a acelei generații de Jeep-uri.


În cazul lui Jeep Compass, efectul adoptării setului de elemente stilistice Cherokee a fost cât se poate de favorabil. Armonia integrării părții frontale cu restul mașinii nu fusese nici pe departe atât de fină în momentul lansării, apoi adăugarea unei tușe premium pe fondul unei tehnici și finisări cu caracter mai degrabă mainstream a ridicat imaginea mașinii. Nu s-a întâmplat nimic cu montantul masiv din spate, însă detaliile incitante pentru privire au fost mutate cu succes către alte părți ale mașinii.
Încă un fapt, indirect legat de europenizarea (deocamdată pală) lui Jeep Compass: în 2012 (un an după lansarea faceliftului) a fost semnată constituirea grupului Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Molto bene.
Generația a doua: iată un adevărat mini-Grand Cherokee fin elaborat, gătit inclusiv în Italia
Ca să ironizăm un pic situația, vom spune că filmul lui Jeep Compass a trecut de la genul western-hollywoodian la cel western-spaghetti – nu că am vedea ceva realmente problematic aici (una peste alta, Giuliano Gemma a avut apariții de cowboy pistolar comparabile cu ale lui, să zicem, Clint Eastwood). Fabricația celei de-a doua generații Jeep Compass a fost preluată de uzine din trei țări de cultură latină: Italia, Mexic și Brazilia (semn că se și aștepta o receptivitate ridicată a clientelei de pe acolo pentru mașină). Alte țări în care a fost demarată asamblarea au fost piețele mari ale orientului: India și China. Exemplarele destinate Americii de Nord și Europei proveneau din uzina italiană de la Melfi.

De obicei, generațiile următoare din mai toate seriile de automobile sunt mai mari ca dimensiuni în comparație cu cele precedente (artificiu de marketing deja clasic), dar cea de-a doua generație Jeep Compass (lungime de 4394 mm) este un pic mai mică decât prima (lungime de 4405 mm). Platforma generației a doua este similară tehnic cu aceea a modelului de clasă mică Jeep Renegade, dar a fost un pic lungită pentru a-l plasa pe Compass în zona entry-level a clasei compacte. În privința ampatamentului, prima și a doua generație sunt aproape identice (2635 mm, respectiv 2636 mm).


Așadar, mesajul celei de-a doua generații Jeep Compass a mizat sincer pe „mai bun” în locul obișnuitului și visceralului „mai mult”. Designul celei de-a doua generații Jeep Compass se prezintă ireproșabil, constituind un pas mare în direcția trasată de faceliftul modelului predecesor. În continuare, la partea frontală regăsim tema Jeep-urilor mari adaptată la proporțiile și dimensinile lui Compass. Inspirația după „cei mari” și-a găsit materializare și în formele părții din spate. Din fericire, a dispărut montantul spate masiv având conturul „întors pe dos” în zona celui de-al treilea geam lateral.

Stilul și calitatea finisării interioare, ca posibilitățile de dotare, au marcat un salt apreciabil față de prima generație. La bordul său aproape că au devenit invizibile compromisurile de aspect și finețe a materialelor care vorbeau despre „cost cutting” la fosta generație.
Încotro arată busola celei de-a treia generații?
Din câte am putut observa privind la imaginile-teaser cu cea de-a treia generație Jeep Compass, factorul high-tech va avea o amprentă pronunțată asupra designului său. Cu atât mai interesant. Schimbările de anvergură ale designului care au marcat până în 2025 cariera lui Jeep Compass au o mare calitate: nu fac din acest model prizonierul unei tratări stilistice anume.

Pe de altă parte, o evoluție bună pe o direcție deja cunoscută îndeamnă la evitarea abordărilor riscante. Dacă au avut vreodată de gând cei de la Jeep să ne facă să așteptăm cu nerăbdare lansarea următoarei generații de SUV-uri compacte, ei bine, de data aceasta au reușit.