Dacă ai fi pasionat de astonomie, M96 s-ar traduce pentru tine prin Messier 96, o galaxie spirală care se află la circa 31 de milioane de ani-lumină distanță de Pământ. Dacă ai trăi în Manhattan, M96 n-ar fi decât o linie de autobuz, iar dacă ai fi pasionat de arme și muniții, același acronim te-ar duce imediat cu gândul la semi-automata Robinson M96.
Dar nu despre cele de mai sus o să-ți povestesc, ci despre autostrada M96 din Marea Britanie. De fapt, deși are un număr și un nume, M96 nu-i chiar o autostradă în adevăratul sens al cuvântului.
Autostrada „secretă”
S-a spus că M96 este o autostradă „secretă”. Nu știu ce credeau britanicii că se întâmplă acolo, dar sper că nu și-au imaginat un fel de Area 51 amplasată în mijlocul țării. Unde mai pui că au fost organizate și evenimente de tip porți deschise prin care publicul chiar a putut să vadă autostrada cu pricina.
Ca să nu mai lungesc lucrurile, M96 este o autostradă aflată sub umbrela Colegiului Serviciilor de Pompieri din Moreton-in-Marsh, Gloucestershire. O găsești chiar și pe Google Maps, deci nu-i chiar atât de secretă pe cât credeau unii.
Autostrada care salvează vieți
Care e scopul acestei bucăți de asfalt lungă de 400 de metri care simulează o autostradă publică? În niciun caz nu caută să primească titlul de cea mai scurtă autostradă din lume. Nu de alta, dar cred că dacă ar fi existat o recunoaștere de acest fel, ar fi mers chiar la noi în România: primul metru de autostradă construit lângă Suceava în semn de protest față de autorități.
M96 a fost gândită ca o bază de exerciții pentru forțele de intervenție în caz de urgență: pompieri, poliție, salvare.
Autostrada este amplasată într-o fostă bază militară a Royal Air Force din Al Doilea Război Mondial, iar pe terenul de lângă M96 au fost ridicate tot felul de clădiri în care se antrenează pompierii.
De ce e nevoie de o astfel de autostradă-manechin? Pentru ca toate forțele de intervenție în caz de urgență să poată gestiona cât mai bine situațiile reale. Anual sunt organizate exerciții în care sunt introduse o mulțime de situații din viața reală: de la accidente în lanț cu zeci de mașini implicate -inclusiv camioane și autobuze – la incendii sau alte elemente care se pot dezvolta în cazul unor tragedii de acest fel.
West Mercia Police, Hereford Fire Service, Worcester Fire Service, West Midlands Ambulance Service, West Midlands Police și West Midlands Fire Service sunt doar câteva dintre serviciile care folosesc M96 pentru antrenament.
Ca lucrurile să fie cât mai aproape de realitate, autostrada e echipată cu semne rutiere, benzi de urgență, cabine telefonice de SOS, marcaje rutiere și separatoare. Unul dintre sensuri are trei benzi de rulare, iar pe celălalt sunt șase.
La cele mai importante exerciții, organizatorii aduc toate forțele de intervenție în situații de urgență. În cele mai dificile scenarii, britancii au “lovit” 75 de vehicule, inclusiv autobuze și camioane. Pe unele le-au răsturnat, iar mai apoi au intervenit cu autospeciale de stingere a incendiilor, cu ambulanțe și cu mașini de poliție. De la antrenamente nu lipsesc nici elicopterele de intervenții.
Instruirea în scenarii realiste ne asigură că toți cei implicați sunt încrezători și extrem de bine pregătiți pentru orice ugență viitoare la scară largă.
Nathan Travis, unul dintre ofițerii departamentului de Pompieri despre centrul de antrenament din Moreton-in-Marsh.
Pentru ca totul să fie cât mai aproape de realitate, în cadrul acestor exerciții sunt folosiți actori și voluntari în rol de victime. Mai precis, la exercițiul St Frances din 2017 au existat 120 de “victime”.
Întrucât M96 este construită pentru a reflecta cu precizie realitatea, nu de puține ori autostrada a fost folosită pentru filmarea unor documentare, a unor campanii sau a unor reclame. Poate cea mai importantă serie realizată pe M96 este pseudo-documentarul The Day Britain Stopped produsă de BBC, care prezintă o serie de accidente rutiere majore.
Foto principală: Dreamstime