Cupra Terramar VZ 2.0 TSI 4Drive: care-i treaba cu mașina asta?
Recunosc, am fost și eu puțin surprins de acest model. Stai puțin și te scarpini cu mâna stângă la urechea dreaptă când vezi în gama unui producător trei SUV-uri compacte construite pe aceeași platformă. Și îți aduci aminte că nu cu mult timp în urmă testai Seat Tarraco, un SUV care juca, oarecum, pe aceeași poziție. Trecând peste niște nedumeriri mai mult sau mai puțin întemeiate, Cupra Terramar reprezintă un schimb firesc de generații. Pentru nostalgici, Cupra va păstra în gamă și Ateca până în 2026. Și sunt șanse să aibă galeria lui fidelă dacă luăm în calcul că poate fi echipat cu 300 CP și tracțiune integrală.

De ce se lansează acum?
Cupra este într-un proces amplu și sănătos de definire clară a propriei identități. Încă de la debut această marcă a oferit versiuni mai potente ale modelelor Seat, dar cu o excepție: Formentor. Acum, alături de Tavascan și viitorul Raval, Terramar reprezintă noua identitate Cupra.
Lucruri de reținut față de generația anterioară/modelul dinainte de facelift?
Aș putea spune că vine în locul lui Ateca, dar Terramar este cu 133 mm mai lung și are un ampatament mai mare cu 51 mm. Dacă forțez puțin lucrurile și privesc spre fostul Seat Tarraco, aici descopăr că acesta era mai lung cu 216 mm, ampatamentul era mai mare cu 109 mm, fără a menționa că putea fi comandat și cu 7 locuri.
Cupra Terramar este un model nou în gama Cupra și este disponibil și în versiune plug-in hybrid. Cupra susține că este un model care reflectă, prin ținuta de drum, mult mai bine imaginea mărcii.

Cu ce alte modele împarte platforma tehnică și de ce iese în evidență Cupra Terramar VZ 2.0 TSI 4Drive în familie?
Este construit pe platforma MQB EVO, în familia Cupra fiind frate cu Formentor. Dar pentru a fi sigur că livrez și mai multe informații la acest capitol al testului, vă informez că Terramar este produs la fabrica Audi din Györ (Ungaria) alături de Audi Q3 și Q3 Sportback.
Și cred nu greșesc cu nimic când spun că Terramar este frate și cu noul Volkswagen Tiguan. Aici asemănările merg până la nivel de milimetru.

Care sunt ceilalți rivali direcți de pe piață?
Din grupul Volkswagen mă voi opri la sus amintitul Volkswagen Tiguan. Modelul german are un preț de pornire în România de 34.303 euro. De banii aceștia primești un model în echiparea Base, motorizare mild-hybrid de 1.5 litri cu 130 CP, cutie automată cu 7 trepte DSG și tracțiune față. Tiguan are în ofertă și motorizări diesel. Ca să închei cu fratele german, un Tiguan 2.0 TSI DSG 4Motion în echiparea R-Line are un preț de bază de 52.121 euro.
MINI Countryman este disponibil în toate declinările, de la BEV la versiune cu motorizare diesel. Prețul de bază este de 36.474 euro. Vorbim despre un model cu motorizare pe benzină de 170 CP și cutie automată cu dublu ambreiaj în echiparea Essential Trim. Pe Countryman îl găsim, din punct de vedere al motorizărilor, între cei 265 CP ai versiunii Terramar testate. Un MINI Countryman S All4 cu 218 CP sub capotă pleacă de la 42.721 euro, în timp ce un Countruman JCW All4 cu 300 CP sub capotă are un preț de pornire de 52.420 euro în echiparea John Cooper Works.
Pentru că în ciuda sportivității, modelul iberic mi-a lăsat o puternică impresie că ar fi o mașină de familie apreciată, am ales să nominalizez pe lista rivalilor și un Mercedes-Benz GLB. Cel mai ieftin model GLB este un 180d care are un preț de bază de 45.559 euro. Un GLB 250 4Matic pleacă de la 56.120 euro și propune 224 CP. Dacă vrei, poți privi spre un Mercedes-AMG GLB 35 4Matic care costă de la 66.340 euro.
Dacă vrei latinitate, poți lua în calcul și un Alfa Romeo Tonale al cărui preț de bază este de 34.900 euro. Chiar îți poți permite luxul de a alege între un 1.6 diesel de 130 CP, cutie automată și tracțiune față sau un 1.5 MHEV tot de 130 CP. Un model apropiat ca putere de Terramar găsim în persoana lui Tonale Veloce 1.3 PHEV Q4 cu transmisie automată și 280 CP. Aici discuția începe de la 56.000 euro.
Deci opțiuni ar fi dintre cele mai pestrițe.
Cât costă? Cum stă la preț versus principalii concurenți?
Cupra Terramar are un preț de bază, în țara noastră, de 36.160 euro. Primești un SUV cu tracțiune față, motorizare mild-hybrid de 150 CP. Versiunea testată, Terramar VZ 2.0 TSI 4Drive are un preț de bază de 48.703 euro. Cu toate opționalele prețul mașinii a ajuns la 58.423 euro. Dacă vrei să investești și mai mult în acest model poți opta pentru versiunea plug-in hybrid care pleacă de la 51.069 euro.
În comparație cu Tiguan, Cupra Terramar este o opțiune care iartă bugetul, dar îți aduce un plus la imagine.
Ce motorizare ai testat și ce versiune îmi recomanzi?
Sub capotă am avut un 2.0 TSI care dezvoltă 265 CP și 400 Nm. Puterea ajunge la sistemul 4Drive via o cutie automată cu dublu ambreiaj și 7 rapoarte. O motorizare care nu se laudă cu vreun gram de electrificare, fapt care are plusuri și minusuri.
Lipsa electrificări reduce momentele de ”suprimare” a motorului termic în trafic. Practic motorul și cutia lucrează mai tot timpul, așa că atunci când ai nevoie de ele, le găsești pregătite de acțiune. Iar acest detaliu este extrem de plăcut în utilizarea cotidiană, mai ales în traficul urban.
Toate interacțiunile mele din trecut cu soluția 1.5 au avut darul de a mai albi câteva fire de păr. Foarte multe goluri de putere și lipsă de sincronizare între cutie și motor. Recenta evoluție 1.5 eTSI aduce puțină coerență în funcționare, dar păstrează o parte din lipsa de fluiditate. Și ăsta e unul dintre motive pentru care voi recomanda motorizarea de 2 litri. Un 2.0 TSI de 204 CP (pentru că există și o astfel de variantă) și tracțiune integrală pleacă de la 40.742 euro, așa că efortul financiar nu este atât de mare. Firesc, va trebui să te aștepți la un consum ușor mai mare.

Cum ți se pare designul exterior?
Cred că am o slăbiciune pentru combinația cromatică de gri și arămiu. În acest caz vorbim despre Graphene Grey (culoare opțională) și nuanța de arămiu prezentă pe sigla față, numele mărcii prezent pe hayon și accentele de pe jantele Vortex de 20 inch, de asemenea dotare opțională.
Elementele estetice care definesc noile modele ale mărcii sunt prezente – aici mă refer la desenul farurilor (și în special la desenul interior al acestora) și la lămpile spate unite de o bandă luminoasă care include și sigla mărci, de asemenea luminată.



Un mic artificiu de design, și aici mă refer la linia înaltă a geamurilor laterale, atenuează din parfumul de SUV. În imagini, dacă nu ai un reper care să-ți permită percepția dimensiunilor, poți trăi cu impresia că Terramar este un combi, un break. Cred că acest artificiu aduce un plus de dinamism caroseriei, detaliu în ton cu valorile din ADN-ul Cupra.
Cât consumă pe bune?
Iarnă, temperaturi scăzute, urban, drumuri scurte: în acest scenariu am de raportat un consum mediu de 14,8 litri. Dacă îți propui niște sute de kilometri, pe drumuri naționale, poți coborî ușor sub 8 litri, adică poți miza pe o autonomie de aproximativ 800 km. Rezervorul are 60 de litri capacitate. Ce-i drept, consumul mediu înregistrat în computerul mașinii pentru distanța totală rulată era de 10,8 litri. Ceva mai mult decât cei 8,6 litri comunicați de Cupra, dar o valoare corectă pentru acest nivel de performanță.
Cum sunt materialele și calitatea asamblării la interior?
Categoric un produs care calcă pe urmele lui Tavascan atât din perspectiva creativității investite la interior, cât și a calității acestuia. Scaunele sunt superbe, iar tapițeria Dinamica le completează excelent. Același cocktail de texturi și nuanțe întâlnit în Tavascan, și care construiesc frumos profilul 3D al panourilor portierelor. Dacă în cazul lui Formentor se vede faptul că s-a integrat pe cât posibil noua identitate, Terramar nu afișează nicio incongruență estetică.
Da, o notă bună pentru interior. Rămâi cu o plăcută senzație de calitate.

Spațiu interior: câți pasageri încap pe bune în mașină și cum stă la spațiile de depozitare?
Aș porni de la poziția la volan. Două detalii aș dori să punctez. Primul este că Terramar este ușor egoist cu restul ocupanților, îl alintă doar pe cel care îl strunește. Ornamentul de pe tunelul median din partea pasagerului mi-a sugerat un elev care își acoperă lucrarea să nu o vadă colegul de bancă dornic de o inspirație. Ușor pe după colț, din cauza acestui ornament, accesul pasagerului din dreapta la sloturile USB-C.
Al doilea detaliu pe care doresc să-l punctez este selectorul cutiei de viteze. El se află montat în spatele volanului, este similar cu cel găsit într-un VW ID.7, și aș putea spune că este, poate, singura scăpare din punct de vedere al originalității.
Pasagerul din dreapta are spațiu, eventual se poate plânge de stilul de condus al celui de la volan.


Pasagerii spate au acces bun în mașină, portierele spate au o decupare generoasă. Șezutul banchetei este suficient de înalt pentru a favoriza accesul și a elibera indirect spațiul la nivelul picioarelor. Pot sta trei persoane pe bancheta spate, chiar dacă cel din mijloc va fi ușor incomodat de tunelul median.
Personal, tot patru persoane văd la bord în cazul unei călătorii lungi. Dacă sunteți o persoană înaltă, în familie sunt persoane înalte, de analizat cu atenție dacă doriți cu adevărat plafonul panoramic. Acesta mai răpește puțin din spațiul la nivelul capului. De reținut faptul că bancheta spate poate culisa 15 cm, iar spătarul se poate înclina.
Portbagajul are 508 litri, iar valoarea poate ajunge la 602 litri dacă bancheta spate este împinsă spre față.
Sistemul multimedia și infotainment: lucruri bune, lucruri proaste?
Este un model de pluton, un model care nu-și asumă riscuri gratuite. Grupul Volkswagen vrea să joace sigur cu acest model. O interfață grafică personalizată, fie că vorbim de tabloul de bord sau tableta de 12.9 inch. Sistemul audio poartă semnătura celor de la Sennheiser. Nu aș putea spune că este la același nivel cu cel din Tavascan, dar oferă o experiență audio bună. Probabil marele minus rămâne acea bandă de la baza display-ului central care include comenzi sensibile la atingere, iar controlul volumului este ușor imprecis. Totodată, acea zonă nu permite efectuarea a două comenzi simultan.

Cum se simte la drum lung? Dar în oraș?
Una din calitățile acestei mașini este modul plăcut în care se conduce. Și o bună parte din ”vină„ aparține modului în care motorul face echipă cu unitatea DSG. Este o mașină plăcută din spatele volanului, una care implică șoferul. Dacă este să privesc comparativ acest model, modul în care este setat, cu alte SUV-uri din grupul VAG construite pe aceeași platformă, categoric votul meu se duce spre Terramar.
Nu voi susține că Terramar este un model sport. Voi rămâne la prima și puternica impresie că este o mașină de familie extrem de competentă. Dar mașina mai are și această valență sportivă, are un parfum de Gran Tourer.
Categoric se adresează unei clientele care nu este deranjată de o setare ceva mai sportivă a suspensiei, dar nu pot spune că intrăm în zona de rigiditate a unui model sport get-beget.
Cât de sigură este? A testat-o Euro NCAP?
Cupra Terramar nu a fost testată de Euro NCAP. VW Tiguan a fost testat în mai 2024. Modelul german a obținut 5 stele, cu note bune la toate capitolele. Pentru moment putem doar privi spre fratele de platformă pentru a ne zugrăvi o idee asupra siguranței oferite de acest model. Motive de îngrijorare nu sunt.
Sisteme, pachete tehnologice sau soluții inteligente care ți-au rămas în minte după test?
Deși poate să pară puerilă remarca, aș vrea să punctez un detaliu practic. Faptul că bancheta spate poate culisa. Terramar are un interior cu 7 cm mai lung decât cel al lui Formentor, și tot cu atâția centimetri mai înalt. Iar acest spațiu suplimentar alintă preponderent ocupanții locurilor spate.
Ce-i lipsește?
Mai multe butoane. Și se pare că este ceva ce au înțeles, într-un final, și cei din grupul Volkswagen.
Un lucru care face ca mașina asta să fie unică și să iasă în evidență?
Chiar dacă este o Cupra, nu pot spune că are exuberanța estetică afișată de Formentor sau Tavascan. Dar nu poți avea doar Feți-Frumoși în gamă, cineva mai trebuie să meargă și după pâine.
Liber la criticat: ai mână liberă să îmbunătățești un lucru. Ce schimbi?
Chiar dacă o să par o moară stricată, aș reduce dimensiunea unor display-uri, în acest caz cel al sistemului infotainment. Prea multă lumină la interior în cazul condusului pe timp de noapte. Și evident aș renunța la comenzile tactile pentru climatizare și controlul volumului.
Completează spațiile punctate: cumpără-ți mașina asta dacă…
… vrei un model surprinzător de matur. Privind retrospectiv nu identific multe motive de frondă.
Completează spațiile punctate: nu-ți cumpăra mașina asta dacă…
…nu ești fan al grupului VAG, și poate mai important, nu ești de acord cu prețul.
Completează spațiile punctate: mașina asta va fi un succes dacă…
… nu ar fi deja a patra sau a cincea declinare în grupul german a ideii de SUV compact construit pe platforma MQB EVO.
Peste 10 ani vom vorbi despre mașina asta ca despre modelul care…
… a fost un stâlp important în dezvoltarea mărcii. Nu-i găsesc neapărat vreo calitate similară cu vreun moment de revelație, dar este un model care îi poate înrola atât pe cei care caută un SUV clasic, dacă prin asta definim versiunile cu motoare termice, dar și pe cei care vor mai mult decât un full-hybrid.
La final, descrie-mi mașina asta în maximum 10 cuvinte.
O fundație sănătoasă pentru viitorul mărcii Cupra.
Fișa tehnică a mașinii

































