Test Drive: Ford Capri Extended Range AWD

Încărcat de

Ford a căutat prin sertare și a scos de acolo un nume cu o rezonanță aparte. Capri a fost un model emblematic pentru Ford în Europa între 1968 și 1986. Astăzi, numele revine pe un SUV coupé electric.

Ford Capri: care-i treaba cu mașina asta?

Ford vrea să atragă pasionați ai automobilului către lumea electrică și pentru asta a scos din sertarul cu denumiri importante încă un nume sonor. Capri, un nume cu o rezonanță aparte în special pentru clienții Ford din Europa, care în trecut a ornat partea din spate a unui fastback elegant (un soi de Mustang european, dacă vreți). Fabricat între 1968 și 1986, Ford Capri avea să intre în istoria diviziei Ford of Europe ca un simbol al anilor ’70, dar numele avea să fie retras după oprirea producției din 1986. Și pus bine la păstrare. Până acum.

După lansarea modelului Mustang Mach-E, Ford și-a reinventat gama de modele electrice prin adoptarea platformei MEB, în urma unui acord de colaborare cu Grupul Volkswagen. Avem deja două modele cu nume sonore dezvoltate pe această platformă: Explorer EV și mai sus-numitul Capri. La bază, cele două modele electrice Ford merg pe linia SUV-urilor Volkswagen ID.4 și ID.5. Dar nu vorbim despre simple clone cu sigle schimbate.

Ford a investit (suflet și sudoare, ca s-o zic într-un mod metaforic) în a declina platforma MEB în două mașini potrivite siglei pe care o poartă. S-a lucrat în special la setarea suspensiei, care este reglată ca la orice alt model al mărcii, mizându-se pe acel mix specific dintre confort și sportivitate.

Am simțit acest lucru de când am mers cu noul Ford Explorer EV, iar acum, Ford Capri mi-a reconfirmat că inginerii mărcii se pricep foarte bine să facă o suspensie excelentă. Apoi, Ford a mai operat ceva modificări specifice și la nivelul sistemului de propulsie (motoare plus baterii). Și designul a fost schimbat: chiar dacă silueta de SUV coupé a fost păstrată pentru Capri, în rest, privit de afară, nimic nu trădează o înrudire cu ID.5.

De ce se lansează acum?

Pentru că Ford avea și are nevoie de un vector care să stârnească dorințe în zona mașinilor electrice. A mizat pe acest lucru încă de la lansarea lui Mustang Mach-E, o mișcare îndrăzneață de a pune un nume legendar pe un automobil electric. Acum, Ford duce această tendință la nivelul următor cu Explorer EV și Capri. Iar dacă Explorer EV mizează pe latura practică și pe un design futurist, Capri vrea să atingă și latura sensibilă a pasionaților mărcii.

Ford Capri este dedicat celor care vor un SUV coupé electric cool care are potențial să întoarcă ceva priviri pe stradă. Și credeți-mă, în configurația mașinii de test, echipare Premium cu jante de 21 inchi și culoarea Vivid Yellow a atras suficiente. 

Lucruri de reținut față de generația anterioară/modelul dinainte de facelift?

Generația anterioară ar fi modelul din 1968. Dacă e s-o luăm pe lucruri palpabile. Vorbesc despre un model de succes în Europa anilor ’70, Ford reușind la acea vreme să pună pe străzi peste 1,9 milioane de exemplare. Noul model nu are nimic în comun cu Capri-ul original la nivel tehnic. Modelul original era un fastback cu două portiere propulsat de motoare pe benzină, iar acum avem un SUV-coupe cu unul sau două motoare electrice.

Noul Capri poate fi configurat cu un singur motor electric pe puntea spate alături de baterii de 52 sau 77 kWh, și cu două motoare electrice (și implicit tracțiune integrală) și baterie de 79 kWh, ca în cazul exemplarului de test.

Cu ce alte modele împarte platforma tehnică și de ce iese în evidență Ford Capri în familie?

Noul Ford Capri este direct înrudit cu Ford Explorer EV. În plus, dat fiind faptul că platforma utilizată provine de la Grupul Volkswagen, Capri este vărul modelului Volkswagen ID.5. 

Însă, Capri iese în evidență prin designul specific în care oamenii de la Ford au integrat o serie de elemente subtile ce fac trimitere la modelul original: de la blocurile optice ce stilizează farurile duble rotunde ale fastback-ului din anii 70, la elementul metalic perforat ce ține loc de a treia spiță a volanului (o trimitere directă la volanul clasic cu brațe perforate pe care îl regăseam pe Capri-ul original).

Care sunt ceilalți rivali direcți de pe piață?

Rivalii direcți sunt chiar frații săi de platformă. În primul rând, Ford are un rival chiar în propria ogradă: Explorer EV fiind practic identic din punct de vedere tehnic, dar cu o caroserie diferită și un design mai futurist.

Apoi, verii de la Volkswagen: ID.4 și ID5. În cazul exemplarului testat, ținta se oprește pe Volkswagen ID.5 GTX, versiune ce folosește același setup cu două motoare electrice și 340 CP. În trecut, în famila grupului Volkswagen exista și Skoda Enyaq RS, dar aceasta nu mai apare în oferta constructorului ceh după faceliftul operat modelului electric. 

Dacă lărgim spectrul și privim și la restul concurenței mai găsim rivali în forma lui Hyundai Ioniq 5, Mini Countryman SE sau Peugeot e-3008.

Cât costă? Cum stă la preț versus principalii concurenți?

Mai întâi să povestim despre prețul modelului nostru. Ford practică un sistem de promoții permanente pentru modelele sale electrice. Din prețul de listă afișat, Ford asigură un discount minim de 5100 euro, care poate să crească în funcție de modelul și nivelul de echipare alese. Și asta înainte de a scădea și viitorul tichet Rabla 2025. La momentul redactării acestui text, programul Rabla 2025 n-a intrat în vigoare, dar noutățile anunțate de ministrul Mediului spun că ecotichetul va fi de 7.500 de euro.

Astfel, noul Ford Capri are un preț de listă de pornire de 44.000 de euro. Valabil pentru nivelul de echipare Select alături de un singur motor electric de 170 CP și o baterie de 52 kWh. Prețul de vânzare cu promoția permanentă este de 36.300 de euro.

Exemplarul testat, prezent în echiparea de top Premium Long Range AWD cu două motoare electrice, 340 CP și baterie de 79 kWh, costă 58.000 de euro, preț de listă, iar cu promoția permanentă prețul ajunge la 48.550 de euro (fără tichet Rabla).

Modelul de test avea și o serie de echipări opționale bifate: jante din aliaj de 21 inchi Absolute Black (600 de euro ) pachet asistență șofer (1300 de euro) pachet scaune față cu certificare AGR (200 de euro) plafon panoramic fix (950 de euro) și pompă de căldură (1050 de euro). Iar toate acestea duc prețul de listă la 62.100 de euro (52.342 de euro cu promoția Ford) .

Dacă ne uităm și rivalii direcți, un Volkswagen ID.5 are un preț de pornire de 50.825 de euro pentru versiunea Pro și de 57.398 de euro pentru versiunea GTX cu 340 CP. Un exemplar configurat similar cu Ford-ul testat costă aproximativ 68.000 de euro. Vorbim aici de prețuri de listă, fără promoții și Rabla.

Un Hyundai Ioniq 5 costă de la 44.863 de euro și ajunge până la 52.479 de pentru versiunea N Line cu 325 CP. Iar un Mini Countryman electric are un preț de pornire de 40.817 de euro și poate ajunge până la 46.767 de euro.

Ce motorizare ai testat și ce versiune îmi recomanzi?

Am testat versiunea de top în ceea ce privește puterea și echiparea. Evident, le-o recomand celor care vor pachetul complet: ai și o autonomie de peste 550 km și performanțe de top. Pentru un uz axat mai mult pe eficiență, varianta Extended Range cu un singur motor electric de 286 CP și baterie de 77 kWh este mai potrivită, autonomia comunicată fiind de aproape 600 de kilometri.

În ceea ce privește nivelul de echipare, Ford pune la dispoziție două variante: Select și Premium. Pe lista de dotări standard regăsim următoarele: faruri/ stopuri cu tehnologie LED, scaun șofer cu memorie și masaj, pilot automat adaptiv cu Stop & Go, sistem de asistență pre-coliziune, aer conditionat automat pe 2 zone, sistem de infotainment cu ecran central de 14,6 inchi, sistem audio cu 7 incinte plus soundbar și Apple CarPlay /Android Auto wireless.

Nivelul Premium mai adaugă hayonul electric, farurile Matrix LED, sistemul audio B&O cu 10 boxe și soundbar. Jantele de 21 inchi, pachetul de asistență (head-up display, parcare automată, menținerea benzii de rulare, asistență la schimbarea benzii, camere 360 grade), pompa de căldură, scaunele ergonomice AGR, plafonul fix din sticlă și cârligul remorcare retractabil sunt toate echipări opționale.

Cum ți se pare designul exterior?

Mulți au ridicat o sprânceană când au auzit că denumirea Capri va fi reînviată pe o mașină electrică. Pe deasupra și SUV coupé. Aceleași sprâncene care s-au ridicat, probabil, și când Ford a pus numele Mustang pe altă electrică. Puriștii nu vor aproba, probabil, niciodată această strategie de marketing.

Personal, am apreciat trimiterile subtile către modelul original care au fost implementate pe electricul Capri. Blocurile optice, volanul cu spiță perforată, stopurile stilizate, emblema Capri, dar și culoarea vie, un galben cum nu prea mai vezi azi pe mașinile noi.

Cât consumă pe bune (și ce autonomie are)?

Consumul oficial al modelului Ford Capri Premium Extended Range AWD este de 15,8 kWh/100 km. 

Pe traseul nostru de test, Fordul Capri a înregistrat un consum urban de 18,3 kWh/100 km. Pentru un automobil cu o masă totală de peste două tone, două motoare electrice și 340 CP, cifra este foarte bună. Bateria de 79 kWh oferă o autonomie teoretică de 540 de kilometri atunci când este complet încărcată, iar în condițiile experimentate de mine, autonomia a trecut de 400 de kilometri.

Cât de repede se încarcă la stațiile AC și DC?

Cifrele variază în funcție de configurația aleasă pentru motor și baterie. În cazul modelului testat, sistemul suportă încărcări rapide DC la maxim 185 kW. Acest lucru se traduce printr-un timp de încărcare de la 10 la 80 % de 26 minute.

Încărcările AC se fac cu maxim 11 kW.

Cum sunt materialele și calitatea asamblării la interior?

În cea mai mare parte, materialele cu care intri în contact sunt de bună calitate și plăcute la atingere. Pe echiparea Premium, scaunele sunt tapițate parția cu piele artificială Sensico. Volanul este și el îmbrăcat în același tip de piele. Pe consola centrală avem și zone cu plastic negru lucios, iar fețele de ușă și elemente ale bordului sunt realizate dintr-un plastic deschis la culoare, în nuanța Space Grey. Cotiera este îmbrăcată în piele, iar elementul care permite glisarea ecranului central este din metal solid.

Spațiu interior: câți pasageri încap pe bune în mașină și cum stă la spațiile de depozitare?

Capri excelează la ambele capitole. Pot călători cinci pasageri, spațiul din spate fiind suficient, iar lipsa unui tunel central eliberează mult spațiu la picioare pentru cel care va sta pe locul din mijloc al banchetei. Spațiile de depozitare sunt vaste în Ford Capri. De la consola centrală cu 17 litri (extrem de adâncă) la spații dedicate telefoanelor mobile, de la zona din spatele ecranului culisabil la buzunarele ample din portiere. Ai loc din belșug să-ți depozitezi chestiile cotidiene. Portbagajul cu podea dublă are 567 de litri.

Sistemul multimedia și infotainment: lucruri bune, lucruri proaste?

Sistemul multimedia Ford Sync este ușor de folosit, are meniuri configurabile, iar interacțiunea a fost gândită să fie similară cu cea pe care o avem cu un telefon mobil. Impresionează afișarea Waze sau Google Maps pe tot ecranul de 14,6 inchi, integrarea cu Apple CarPlay fiind excelentă. Grafica proprie se simte un pic învechită, iar butoanele din partea de sus a ecranului care trimit către meniul principal, Apple Car Play, modurile de condus sau către principalele sisteme de asistență sunt relativ mici și necesită luarea privirii de la drum pentru a le localiza și a le acționa în mers. Un mare plus este ecranul culisabil, pe care îl poți regla pentru o vizibilitate perfectă. De asemenea, trec aici și sistemul audio B&O, care oferă numeroase reglaje pentru audiofili. 

Cum se simte la drum lung? Dar în oraș?

Pentru a construi modelul Capri, Ford a apelat la o platformă care și-a dovedit deja calitățile. Și chiar dacă împarte majoritatea elementelor tehnice cu cele două SUV-uri Volkswagen despre care am amintit, personalitatea este complet diferită.

Ford și-a pus amprenta, în special, asupra suspensiei. Modelele Ford sunt cunoscute pentru ținuta de drum asigurată de suspensia reglată exemplar. Iar Capri nu face excepție. La drum, Capri se simte diferit față de un VW ID.5. Asta ca să încheiem paralele între cele două. Chiar și cu roțile opționale de 21 inchi, Ford Capri este spectaculos de confortabil. Suspensia reușește să filtreze excelent toate denivelările și să mențină un habitaclu seren. Direcția este fermă și comunicativă cu cel din spatele volanului și contribuie la plăcerea de a conduce.

Capri excelează și la capitolul dinamic, pentru că nu duce lipsă de putere și te poate îngropa, metaforic, rapid în scaune la o apăsare mai sănătoasă a pedalei de accelerație, dar și prin comportamentul suspensiei. Mașina îți dă încredere să abordezi un ritm rapid pe viraje, în ciuda masei semnificative.

Ai și moduri de condus la dispoziție: Eco, pentru eficiență maximă, dar cu ritm anesteziat, Normal, pentru zi de zi, și Sport, unde răspunsul accelerației este mai ascuțit. Mai există și un mod personalizabil. Pentru recuperarea energiei la decelerare, transmisia are și un mod B în care mașina începe să reducă viteza, deloc intruziv, atunci când iei piciorul de accelerație. Acesta a fost și modul în care am rulat 90% din timp. 

Și încă ceva, raza de bracaj. Pentru o mașină de dimensiunile lui Capri este incredibil de ușor să o întorci.

Cât de sigură este? A testat-o Euro NCAP?

Este cât se poate de sigură, lucru certificat și de Euro NCAP, acolo unde un Ford Explorer EV nou-nouț a fost dat de toți pereții pentru un scor maxim de cinci stele. Dat fiind că cele două mașini sunt identice din punct de vedere tehnic, Euro NCAP a echivalat rezultatele și pentru Capri. Defalcat, s-au obținut următoarele scoruri: 89% pentru protecția pasagerilor, 86% pentru protecția pasagerilor copii, 80% pentru protejarea utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor și 72% pentru sistemele active de siguranță.

Sisteme, pachete tehnologice sau soluții inteligente care ți-au rămas în minte după test?

Nu poți să nu remarci, încă de la prima instalare la volan, ecranul uriaș amplasat central. Acesta face parte din sistemul multimedia Sync Move și are o diagonală de 14,6 inchi. Este amplasat în mod portret și, spre deosebire de Mustang Mach-E, este integrat în consolă și nu plutește ca o tabletă. Mai mult, acest ecran poate culisa de la o poziție verticală la una înclinată. În spatele lui avem un spațiu generos de depozitare, iar toată construcția este extrem de solidă și emană calitate. 

Ce-i lipsește?

O grafică mai modernă pentru sistemul multimedia, un potențiometru rotativ pentru volumul audio și mai puține butoane tactile. În rest, are de toate.

Un lucru care face ca mașina asta să fie unică și să iasă în evidență?

Am două: designul aparte și eficiența.

Liber la criticat: ai mână liberă să îmbunătățești un lucru. Ce schimbi?

Comenzile pentru geamuri electrice. Moștenite de la Volkswagen, acestea folosesc doar două butoane plus un al treilea buton tactil pentru a selecta închiderea geamurilor față sau spate. Sistemul complică inutil o comandă simplă, doar pentru a elimina două butoane fizice. Dacă nu ești atent vei deschide, fără să vrei, geamul din spate.

Completează spațiile punctate: cumpără-ți mașina asta dacă…

…vrei un SUV electric extrem de capabil, dar care arată și foarte bine.

Completează spațiile punctate: nu-ți cumpăra mașina asta dacă…

…crezi că denumirea Capri este legată exclusiv de motorul termic.

Completează spațiile punctate: mașina asta va fi un succes dacă…

…va convinge clienții de mașini electrice că elementul cool pe care îl are este suficient.

Peste 10 ani vom vorbi despre mașina asta ca despre modelul care…

…a atras spre Ford pasionații de mașini electrice.

La final, descrie-mi mașina asta în maximum 10 cuvinte.

Un SUV coupé electric cu factor cool dezvoltat.

Fișa tehnică a mașinii

Logo Ford

Ford Capri

BEV 84KWH PREMIUM 340PS EXTENDED AWD

de la 58.000 €
Sistem de propulsie
Tip sistem de propulsie
Electric (BEV)
Sursă principală energie
Electric
Sursă secundară energie
Putere maximă sistem
340 CP
Cuplu maxim sistem
545 Nm
Transmisie
Tip transmisie
automata
Număr trepte
1
Tracțiune
4×4
Motor termic
Configurație / nr cilindri
Capacitate cilindrică
Putere maximă
Cuplu maxim
Nr. sisteme supraalimentare
Motor electric
Număr motoare electrice
2
Putere maximă electric
340 CP
Cuplu maxim electric
545 Nm
Baterie
Capacitate brută
84.00 kWh
Putere maximă încărcare AC
11.0 kW
Performanțe
Accelerație 0-100 km/h
5.3 s
Viteză maximă
180 km/h
Consum Oficial
Consum carburant (NEDC) Mixt
Consum carburant (WLTP) Mixt
Consum energie electrică (WLTP) Mixt
16,3 kWh/100 km
Autonomie mod electric (NEDC) Mixt
Autonomie mod electric (WLTP) Mixt
560 km
Dimensiuni și mase
Lungime
4734 mm
Lățime (fără / cu oglinzi laterale)
1872 mm
Înălțime
1626 mm
Ampatament
2767 mm
Volum portbagaj
567 litri
Volum portbagaj cu rând 2 rabatat
1505 litri
Masa proprie
2191 kg
Siguranță
Rezultat
5 stele
Preț
Preț de pornire model
58.000
Preț mașină testată
52.342 €