Cine este și ce vrea Honda Jazz de la noi?
În prezent, Jazz este cel mai mic model din gama Honda. Asta se întâmplă după scoaterea din producție a lui Honda e. Numele și modelul în sine au o carieră de 23 de ani în spate, iar din 2020 până în prezent, Honda vinde cea de-a cincea generație a lui Jazz.
Modelul pe care l-am condus este unul în versiunea Advance Sport, o noutate în gamă, și reprezintă nivelul mijlociu de echipare, între Elegance și Crossstar Advance. Odată cu echiparea aceasta, Honda a făcut mici reglaje și anumite modificări pentru Jazz, menite să-l țină la zi cu cerințele publicului. Cu alte cuvinte, vorbim și despre un facelift.
Trei lucruri noi importante față de modelul dinainte de facelift?
Avem o bară față nouă și jante din aliaj cu alt model, precum și o tapițerie specială pentru echiparea Advance Sport. Bara față, pragurile laterale și bara spate au ornamente inferioare negre, cu finisaj lucios, tot special pentru această variantă.
Schimbările importante, care nu se văd, sunt la suspensie – sub forma unor amortizoare cu reglaj mai ferm pe spate, arcuri modificate față și spate, precum și reglaje la transmisie și motorizare. Cele din urmă promit să asigure un răspuns mai bun la accelerație, dar și mai lin, precum și o experiență de conducere mai antrenantă.
Întâmplarea face ca eu să fi condus în ultimii 15 ani toate variantele de Jazz lansate în România, deci sunteți în locul potrivit. Practic, am picat pe subiect la acest extemporal.
Ce concurenți are pe piața din România?
Jazz este încadrat în ceea ce industria auto numește clasa mică. Această încadrare este dictată în principal de lungimea vehiculului, iar caracteristicile vehiculului și poziționarea sa îl plasează apoi într-un segment anume. Dacă ar fi să mergem pe aceste cutume, Jazz e un monovolum de clasă mică.
Dar în același timp nu-i greșit să-l vezi și ca pe un hatchback de clasă mică. Pentru că poate fi încadrat și acolo. Și ca să ai peisajul complet, Jazz este oferit doar în variantă hibrid, lucru care scade și mai mult aria de căutare a rivalilor.
Așadar, concurența sa este reprezentată de toate hatchback-urile/monovolumele hibride de clasă mică. Cel mai apropiat, la nivel de configurație, este Toyota Yaris Hybrid. Aici includ și spin-off-ul Mazda 2 Hybrid, cât și Renault Clio în variantele E-Tech.
Și totuși, Honda Jazz mizează pe un alt concept față de rivalii pe care i-am amintit mai sus: spațiu interior cât mai bun pentru volumul disponibil și caracter practic.
Honda plusează cu dotări multe incluse în standard și cu un sistem hibrid avansat, dar asta vine și cu un preț care îi va face pe potențialii clienți să se uite la o mașină mai mare, fie ea hatchback compact sau SUV.
Ce motorizare ai testat și ce versiune îmi recomanzi?
Jazz este oferit doar în varianta hibridă de 122 cai-putere. Nu există nimic altceva în materie de motorizări, deci dacă nu ți se pare suficient de puternic, nu ai altă alternativă.
Modelul japonez are un motor electric de 122 de cai-putere și 253 Nm. Alături de el este și un motor termic de 107 cai-putere și 131 Nm, utilizat în majoritatea timpului pe post de generator. Cu toate acestea, există situații când motorul termic intervine și el la punerea în mișcare a roților, nu doar la încărcarea bateriei.
Din punct de vedere tehnic, Jazz este un hibrid serie-paralel și nu îți va oferi niciodată puterea maximă de la ambele motoare, ci doar de la unul dintre ele.
Cât consumă pe bune și ce autonomie are?
Autonomia e ceva relativ. Cu plinul făcut, Jazz îmi afișa o autonomie rămasă de 987 de kilometri în momentul în care l-am preluat de la Honda. Dacă decideam să nu ies deloc din oraș, sunt convins că reușeam să fac peste 900 de kilometri cu un plin. Am parcurs peste 100 de kilometri în oraș în timpul unui weekend, iar consumul urban rezultat a fost de 4.4 litri la sută.
Rezervorul are o capacitate de 40 de litri, deci calculul e destul de simplu aici: 900 de kilometri autonomie. Give or take.
La un regim mixt, ajungi să consumi ceva mai mult, mai ales dacă nu ai multe ocazii de încetinit – când mașina face frânare regenerativă și mai încarcă bateria sistemului hibrid. Rezultatul? 5.5 litri la sută consum mixt.
Rularea doar pe autostradă este modul în care Jazz consumă cel mai mult – exact ca la orice altă mașină. În cazul de față, 5.9 litri la sută la rularea constantă cu 130 km/h pe autostradă.
Ca de obicei, aerul condiționat, farurile și sistemul audio au funcționat în permanență. Nu facem rabat la confort sau siguranță și vrem rezultate relevante pentru toată lumea. Ca idee, nu ar fi rezultat mare economie nici dacă le opreai, deoarece aceste accesorii sunt foarte eficiente la o mașină modernă, iar impactul utilizării prelungite nu este perceptibil asupra autonomiei.
Cum se simte la drum lung? Dar în oraș?
Jazz este relaxant și ușor de condus indiferent că mergi cu el în oraș sau la drum întins. E de apreciat silențiozitatea sa, chiar și atunci când pornește motorul cu ardere internă. Antifonarea este bună până la viteze de autostradă, când începi să auzi sunetul de vânt, însă e în limite normale – cam la fel se simte și la unele modele premium care sunt de două ori mai scumpe.
Mașina are trei moduri de rulare: ECON, Normal și Sport. Pe primul am rulat cel mai mult și am avut cele mai bune rezultate la consum, iar volanul mi s-a părut cel mai natural în feedback pe acest mod. Secretul unui consum bun cu mașina asta este rularea în modul B cât mai mult, deoarece aici ai frânarea regenerativă cea mai puternică.
La trecerea pe modul Sport, spre exemplu, am remarcat că necesita mai mult efort ca să îl manevrez, dar nu mi-a dat cu mult mai multă încredere în mașină, ci doar acea ușoară senzație de force-feedback a unui volan de gaming de Playstation. Pe modul Normal, reacțiile volanului sunt și ele naturale și se simt aproape la fel ca pe ECON, dacă nu fix la fel.
Personal, aș trece pe modul Sport cât mai rar și m-aș adapta la cum ”îi place mașinii” să mergi cu ea. Fără să o bruschezi, lin, elegant, frumos. Nu e mașină sport, nu pentru asta e făcută.
Am simțit, însă, aportul suspensiei reconfigurate. Jazz stă bine pe viraje și îți dă încredere la drum, indiferent că ieși puțin din oraș sau pleci la sute de kilometri distanță. Face față fără probleme la rularea pe autostradă și poate chiar să ducă secțiuni virajate abordate cu ceva mai mult aplomb decât ai aștepta de la șoferul unei hibride de clasă mică.
Jazz este previzibil în reacții și rulează stabil și confortabil. Dacă mergi cu ea doar în Sport și ești nemulțumit de ce face sau de ce nu face, ai ales greșit.
În oraș, Jazz e fix la el acasă și se descurcă bine cu tot ce îi pui în față. Are consumul cel mai mic în acest mediu și e ușor de manevrat și de parcat. Dacă petreci majoritatea timpului tău la volan în oraș și pe lângă orașul în care locuiești, Jazz e soluția dacă vrei să renunți la diesel și să treci la hibrid. Autonomia e comparabilă cu cea unui diesel.
Cum ți se pare designul exterior?
În comparație cu varianta predecentă, o îmbunătățire clară. A trecut de la fața cu ”gura cusută stil Matrix” (Salut, Tesla Model 3 pre-facelift) la parte frontală de autoturism modern. Arată aproape agresiv pe alocuri, nu mai lasă impresia unui obiect inofensiv. Pentru unii, ăsta era farmecul vechiului Jazz. Încă arată prietenos, dar mai mult ”a mașină” în sensul convențional al expresiei, dacă îmi permiteți o licență poetică.
Nu sunt foarte sigur de acele praguri laterale negre, însă, parcă sunt totuși prea sportive pentru ce poate să facă mașina. Dar îmi place mai mult ca înainte.
Cum sunt materialele la interior?
Se simte un nivel bun de calitate, comparabil cu un model de premium. Majoritatea suprafețelor se simt foarte îngrijite la atingere și lasă impresia de calitate. Cred că singura piesă care nu se simte din același peisaj ar fi capacul de plastic al prizei de 12V de lângă porturile USB. De asemenea, aș fi fost mai încântat dacă era mai groasă căptușeala utilizată la nivelul fețelor de uși și a cotierei.
Dă-i o notă de la 1 la 10 pentru spațiile de depozitare.
Pentru integrarea suporturilor de pahar la nivelul planșei de bord și a celor două torpedouri, fără să mai iau în calcul spațiile din uși și cele de pe consola centrală, răspunsul ar fi simplu: 10.
Totuși, lipsa unei cotiere pe bancheta spate și a unui suport de pahar pentru pasagerii de acolo mă fac să dau 9.5 – totul depinde de cât de important e acest ultim aspect pentru tine și familia ta.
Câți pasageri încap pe bune în mașina asta?
Cinci adulți intră fără probleme în Honda Jazz. E impresionant spațiul pentru cap și genunchi, mai ales în spate. Dar nici în față nu mi-e rușine. Problema e ce bagaje își iau acești pasageri. Am ocupat mai mult decât mi-aș fi dorit din portbagaj doar cu un căruț de copil. Mai era loc de un geamantan standard de cabină de aeronavă și aș fi putut pune deasupra câteva sacoșe sau ghiozdane medii.
Cât de sigură este? A testat-o Euro NCAP?
EuroNCAP a testat Honda Jazz în 2020 și i-a dat cinci stele. A luat 87% din punctele disponibile pentru protecția adulților și peste 80% la toate celelalte categoriile. Are în dotare cam toate sistemele de siguranță pe care le-am văzut pe modelele recente de la Honda, iar asta fără să trebuiască să bifezi o dotare suplimentară sau să alegi un pachet anume.
Grupul de sisteme de siguranță a fost reunit sub numele Honda Sensing. Are și face de toate. Cruise adaptiv cu funcție de frânare, monitorizare a unghiului mort cu avertizare și martor în oglindă, avertizare de impact frontal, recunoașterea semnelor de circulație, avertizare la părăsirea benzii de circulație și asistență în păstrarea acesteia și suita deja obligatorie de ABS, controlul tracțiunii și al stabilității, printre altele.
Sisteme, pachete tehnologice sau soluții inteligente care ți-au rămas în minte după test?
Mi-a rămas în minte eficiența sistemului hibrid e:HEV. Asta e clar. Acea autonomie de aproape 1.000 de kilometri cu plinul făcut chiar mi-a rămas în minte.
De apreciat, în continuare, spațiul oferit de bancheta spate, precum și sistemul Magic Seats. Nu l-am folosit să car nimic, dar mi-a plăcut gândul că aș fi putut să transport obiecte voluminoase fără să mă chinui. Mi-aș fi dorit așa ceva și la mașina mea de câteva ori, de ce să mint?
Ai simțit că-i lipsește ceva?
Am verificat de două ori dacă spațiul din consola centrală, fix de sub porturile USB, are încărcare inductivă. Nu are, dar nu pot spune 100% că am fost deranjat profund de asta.
Ce nivel de echipare să aleg și cât mă costă toată afacerea?
Advance Sport, cea testată de mine, pare să fie o îmbinare foarte bună între dotări și preț. Este între Elegance și Crosstar Advance, dar mai aproape de cea din urmă la preț. În timp ce intrarea în gamă se face cu 26.940 de euro cu TVA pentru Elegance, modelul Sport Advance are un preț recomandat de 29.440 de euro cu TVA.
Felul în care și-a gândit Honda gama și echipările nu lasă loc de bifat echipamente opționale sau alte asemenea care îți cresc prețul mașinii până la cer. Alegi echiparea, culoarea și gata. Asta-i tot. Pentru echiparea Advance Sport sunt doar trei culori oferite, iar singura comună la toate echipările este Premium Crystal Red Metallic. Mașina din fotografii este Urban Grey Pearl, în caz că vă întrebați, iar jantele cu finisaj diamond cut vin cu o dimensiune specifică de anvelope doar pentru această echipare.
Aș lua varianta asta de echipare pentru cum arată și cum se simte mașina în raport cu varianta Elegance pe care o testasem în urmă cu patru ani. Îmi place că are mai multă atitudine în această configurație.
Un lucru pentru care merită cumpărată mașina asta?
Spațiul interior pentru pasagerii din spate. Sau consumul mic obținut fără efort. E singura din clasă care le oferă pe amândouă deodată.
Cea mai mare critică pe care i-o poți aduce?
Trecând peste preț, pe care să zicem că nu-l notăm la acest capitol, ar fi capacitatea portbagajului. Are 304 litri, ordonați mai mult pe verticală. Este mai mare decât la Mazda 2 Hybrid – vă spun asta ca să vă scutesc de o căutare, dar mai mic decât la Volkswagen Polo. Este doar puțin mai mic decât al unei Dacia Sandero.
O critică mai mică este mai mult un element de finețe, pe care unii s-ar putea să nu îl perceapă. Îl vezi la accelerarea cu pedala la fund, ce se lasă cu un ”mârâit” de motor similar cu cel făcut de hibridele ”pe rit vechi”, cu CVT, deși are reprize mult mai bune decât acelea. Nu e la fel de rău și e normal să fie turat motorul când calci accelerația la podea, dar parcă voiam să sune mai bine.
Ai mână liberă să îmbunătățești un element al mașinii. Ce faci?
Aș fi pus o căptușeală mai groasă pe fețele de uși și la cotieră, pentru un plus de confort. Un milimetru de spumă suplimentar și ar fi fost perfect. Cred.
Sau fac sistemul de avertizare la părăsirea benzii de rulare, respectiv cel de avertizare a unui posibil impact frontal să nu fie la fel de ușor de speriat. Parcă prea se ”emoționează” rapid.
Completează spațiile punctate: cumpără-ți mașina asta dacă…
…vrei un consum urban cât mai mic de la un hibrid spațios fără să îți bați capul cu încărcare la priză, moduri de rulare sau orice altceva. Consumul e de diesel, fără costurile de întreținere sau potențialele probleme, iar spațiul pentru pasageri e mai apropiat de clasa compactă, în timp ce dimensiunile mașinii sunt de subcompactă.
Practic, dacă vrei cea mai mare mașină mică, asta e.
Completează spațiile punctate: nu-ți cumpăra mașina asta dacă…
…spațiul oferit de portbagaj nu te satisface și nu vrei să îți cumperi sau să închiriezi o cutie de transport pentru plafon pentru momentele alea când chiar ai multe bagaje. Sau dacă nu îți ajunge puterea oferită de sistemul hibrid.
Tu ți-ai cumpăra-o?
Mi-a plăcut destul de mult și aproape că aș zice da, însă prețul mă face să ezit pentru un răspuns ferm astăzi. Dacă am întreba-o pe soția mea, răspunsul ar fi ”Da, clar”.
Clientul perfect al mașinii?
Cineva care rulează mult prin oraș și în afara orașului, în principal drumuri scurte și medii, fără să aibă unde să încarce o mașină electrică/plug-in hybrid. Practic, cineva care vrea o mașină care să consume cât mai puțin, să fie cât mai simplu de condus și să aibă cât mai mult loc la interior, fără să aibă în parcare un model de dimensiuni mari. Bifează multe lucruri și pentru tine, nu?
La final, descrie-mi mașina asta în maximum 10 cuvinte.
Cea mai mare mașină mică pe care o poți cumpăra.