Mazda CX-60: care-i treaba cu mașina asta?
Este primul pas ferm și articulat produs de constructorul nipon pentru a bate la ușa segmentului premium. Acest lucru s-a întâmplat în 2022. Dacă au reușit, într-o bună măsură, ce și-au propus, asta ar trebui să aflăm de la clienții de CX-60. În altă ordine de idei nu pot nega, modelul este vizibil în trafic, deci am avea subiecți pentru un studiu. Și utilizând ceva ce poate semăna cu deducția, pot spune că ceva i-a convins pe acești clienți să opteze pentru Mazda CX-60.

De ce se lansează acum?
Mazda are două politici de a menține proaspătă atenția asupra modelelor sale. Pe de o parte, vorbim despre clasicul facelift, dar acesta apare la mijlocul duratei de viață a generației existente pe piață. Dar în funcție de model, Mazda mai are obiceiul de a opera mici update-uri sub acronimul MY – model year. În acest caz, nu știu cum să interpretez demersul asupra lui CX-60. Modelul a consumat deja suficient timp în showroom-uri pentru a justifica un facelift, dar modificările aduse sunt atât de discrete încât le-aș trece, mai degrabă, la capitolul upgrade de tip MY. Sau oare CX-60 este un model atât de competent din fașă încât nu are nevoie de un facelift amplu? Rămâne să aflăm.

Lucruri de reținut față de generația anterioară/modelul dinainte de facelift?
Vei recunoaște că este un CX-60 MY 2025 dacă proprietarul a optat pentru noua culoare introdusă în gamă – Zircon Sand. Alte evoluții estetice la nivel exterior nu pot raporta. Chiar am făcut-o pe detectivul și am pus două imagini cu un CX-60 din 2022 și unul din 2025, același unghi, aceiași culoare: n-am remarcat nicio noutate.
În configurator au apărut două noi versiuni de echipare – Takumi Plus și Homura Plus. Este o simplificare a muncii de configurare pentru că aceste două versiuni includ în echiparea standard tot ce era până acum pachet opțional. Mai sunt niște evoluții la nivelul șasiului, dar le voi detalia mai jos.
Cu ce alte modele împarte platforma tehnică și de ce iese în evidență Mazda CX-60 în familie?
Pentru a-și pava cât mai ferm aleea de acces spre zona premium, Mazda avea nevoie de o platformă care să ofere detalii specifice urmărite de clienții din această zonă – un anumit nivel de rafinament din partea suspensiei, posibilitatea de a adopta propulsoare cu o configurație mai nobilă, propulsie. Toate acestea le oferă noua platformă, una care găzduiește și modelul CX-80, dar și declinările de peste Ocean: CX-70 și CX-90.

Care sunt ceilalți rivali direcți de pe piață?
Iar am testat un exemplar care „se ceartă” cu jumătate dintre modelele disponibile pe piață. Totuși, misiunea îmi este ușurată de faptul că posibilitatea de a opta pentru un diesel nu mai este atât de generoasă.
Pentru că Mazda pune accentul pe valori regăsite și la un anume constructor bavarez, încep enumerarea cu BMW X3. Un model cu o lungime de 4.755 mm și un ampatament de 2.865 mm. În țara noastră, modelul are un preț de bază de 57.061 euro. În versiunea diesel cu motor de 2 litri și 197 CP discuția pleacă de la 59.900 euro. Pentru propulsorul de 3 litri diesel care oferă 303 CP prețul crește la 66.581 euro.
Continuăm cu alți reprezentanți ai tripletei germane. Poți lua în calcul și noul Audi Q5, un model cu o lungime de 4.717 mm și un ampatament de 2.823 mm. O idee mai compactă propunerea Audi, lucru valabil și la capitolul motorizare. Un singur diesel este disponibil, unul de 2 litri și 204 CP. Audi Q5 are un preț de bază de 54.899 euro, dar pentru versiunea diesel Q5 40TDI quattro trebuie pregătiți 57.200 euro.
În curte la Mercedes-Benz veți găsi un GLC a cărui lungime este de 4.716 mm și ampatament de 2.888 mm. Prețul de bază este de 58.420 euro, iar în acest caz vorbim despre o motorizare diesel de 2 litri și 197 CP. Pentru un GLC 300 d 4Matic – tot cu motor de 2 litri diesel – trebuie să plătești minim 65.070 euro. Dar primești 269 CP.
Oprim și la scandinavi pentru a vă spune că un Volvo XC60 are o lungime de 4.708 mm și un ampatament de 2.865 mm. În acest caz trebuie să fii atent și la ordinea literelor. Un XC60 B5 AWD cu propulsor diesel de 2 litri care dezvoltă 250 CP are un preț de 58.590 euro, și este și cel mai ieftin XC60 din oferta Volvo.
Și mai aducem puțină latinitate în cadru cu Alfa Romeo Stelvio care are o lungime de 4.687 mm și un ampatament de 2.818 mm. E o idee mai compact și modelul italian, care are un preț de bază de 53.700 euro. Pentru un diesel de 2.2 litri care dezvoltă 190 CP ai de plătit 55.700 euro.
Cât costă? Cum stă la preț versus principalii concurenți?
Mazda CX-60 are un preț de bază în România de 47.290 euro. De acești bani primești nivelul de echipare Prime-Line, iar sub capotă un motor diesel de 3.3 litri, dar într-o versiune mai cuminte, de doar 200 CP. În acest caz, puterea ajunge doar la puntea spate. De la următorul nivel de echipare – Exclusive Line – ai acces la versiunea cu tracțiune integrală și 254 CP. Dar prețul crește la 52.290 euro.
Versiunea Homura Plus, cea din acest test, are un preț de pornire de 61.940 euro. Singura opțiune care mai poate scoate bănuți din portofel este culoarea exterioară. Standard primești mașina în Arctic White, orice altă nuanță pleacă de la 750 euro și se ajunge la 1.050 euro pentru Soul Red Crystal. În versiunea de top, care include și plafon panoramic și sistem audio Bose, prețul este sub cel al tripletei germane, și poate și mai bun decât al celorlalți rivali la nivel similar de echipare/dotări.
Ce motorizare ai testat și ce versiune îmi recomanzi?
Mazda CX-60 Homura Plus 3.3 e-Skyactiv D 254 este un mild-hybrid al cărui pilon principal, îmi permit să-l numesc, este motorul diesel de 3.3 litri. S-a pornit de la propulsorul diesel cu patru cilindri de 2.2 litri și au mai fost adăugați 2 cilindri. Motorul este oferit în două versiuni de putere. Cel de 200 CP și 450 Nm este oferit doar pentru modelele cu propulsie (tracțiune spate, cum se zice), iar cel din test, de 254 CP și 550 Nm, este disponibil doar cu tracțiune integrală. Motorul termic este asistat de un motor electric care dezvoltă 17 CP și 153 Nm. Acest este amplasat între motorul termic și cutia de viteze, este hrănit cu energia recuperată tot de el și găzduită de o baterie cu o capacitate de 0,33 kWh.
Și pentru că am degustat, de-a lungul timpului, toate motorizările disponibile pentru CX-60, spun cu subiect și predicat faptul că aș investi în diesel. Este motorizarea pe care o recomand.

Cum ți se pare designul exterior?
La nivel vizual, Mazda este astăzi ceea ce Ikuo Maeda, omul care conduce departamentul de design Mazda din 2001, și-a imaginat că ar trebui să fie marca niponă. Mașina arată bine, iar mari diferențe vizuale între un entry-level și o echipare de top nu sunt. Nu ai acea senzație că sunt două modele diferite. Deci vorbim despre o imagine unitară, care nu are nevoie de multe apendice estetice pentru a se compune. Un design curat, care în funcție de nuanța exterioară poate fi spectaculos prin modul în care lumina se reflectă când întâlnește caroseria.



Cât consumă pe bune (și ce autonomie are)?
Un traseu mixt, care a inclus urban, autostradă și ceva mai mult drum virajat de munte. Acesta a fost decorul în care am evoluat cu Mazda CX-60. Cât timp m-am comportat civilizat pe drumurile publice, consumul mediu a fost sub 6 litri pentru 100 km rulați. Ultima valoare pe care mi-o amintesc era de 5,7 litri. Pe secțiunile virajate de munte am vrut să-mi fac o idee și despre acea legătură dintre cal și călăreț, cât de mult se pot transforma ei într-o singură ființă. Acest demers s-a soldat cu un consum mediu de 8,5 litri. Cu un rezervor de 58 litri, luând drept reper consumul din manifestarea mea civilizată în spatele volanului, ai perspectiva unei autonomii de 1.000 km, ceea ce este bine. Mazda comunică o valoare medie de 5.5 litri/ 100 km rulați.
Cum sunt materialele și calitatea asamblării la interior?
Singurul regret este că nu am apucat până în acest moment să mă intersectez cu un CX-60 în echiparea de bază. De la versiunile Homura și Takumi în sus totul este în zona premium. Homura are un aer mai sobru, mai teuton la interior. În mod cert a fost gândit pentru a-i face pe anumiți clienți să se simtă ca acasă. Personal, prefer ambianța dintr-un Takumi, mai caldă, cu materiale mai fin și atent asociate. Calitatea asamblării și a fabricației este foarte bună.

Spațiu interior: câți pasageri încap pe bune în mașină și cum stă la spațiile de depozitare?
Privind spre secțiunea cu rivali, se vede că CX-60 este undeva în zona superioară a dimensiunilor în segmentul în care joacă. Această poziționare a modelelor a devenit un fel de tradiție pentru Mazda, iar gimmick-ul le oferă astfel o șansă de a „fura” clienți și din segmentul superior. Spațiul nu este o problemă în această mașină. Și locurile spate oferă spațiu suficient. De apreciat că Mazda a ales să dimensioneze generos detaliile la interior.

Masivitatea lor îți induce un parfum burghez, de lucru trainic. Ocupanții locurilor față sunt plăcut îmbrăcați de planșa de bord, tunelul median și desenul panourilor interioare ale portierelor. În mod clasic, cel care va sta pe locul din mijloc de pe bancheta spate va avea mici inconveniente generate de tunelul median și de desenul spătarului, care include și cotiera. Pentru drumuri de 200-250 km puteți urca 5 persoane în mașină, pentru călătorii mai lungi, urcați patru în mașină. Pentru a găzdui 5 sau 6 persoane la drum lung priviți spre CX-80.
La capitolul spații de depozitare, lucrurile sunt într-o zonă a decenței. Ai unde să ascunzi lucruri dacă stai în față, dar nu prea ai unde să depozitezi chestiile mai măricele, desenul tunelului median nefiind prea amabil cu astfel de obiecte. Portbagajul are un volum de 570 litri și poate ajunge la 1.726 litri prin rabatarea banchetei spate.

Sistemul multimedia și infotainment: lucruri bune, lucruri proaste?
Planșa de bord încorporează două display-uri de 12.3 inch. Informațiile de pe tabloul de bord sunt clar afișate, iar tema clasică cu ceasuri rotunde are o eleganță aparte. Displayul sistemului infotainment este dezvoltat mai mult pe orizontală. Apreciez că este atât de plat, nu intră în cadrul celui de la volan, nu obturează câmpul vizual. Grafica interfeței grafice poate să pară simplă sau prea ternă prin lipsa de culoare, dar vei descoperi că la drum lung este odihnitoare, fără a menționa că este extrem de intuitivă navigarea prin meniu.
Aș vrea să punctez la acest capitol faptul că sistemul audio a fost revizuit. Chiar dacă CX-60 are niște ani de la debut, niponii nu s-au oprit din dezvoltarea sistemului audio. Iar acum, la debutul acestei versiuni revizuite au instalat noul sistem despre care spun că este gata după 6 ani de dezvoltare.
Cum se simte la drum lung? Dar în oraș?
Deși Mazda insistă cu Jinba Ittai (ce ziceam mai sus despre cal și călăreț), CX-60 nu este la nivelul unui MX-5. El a fost gândit să te ducă la destinație cât mai relaxat. Așa că vreau să raportez o insonorizare bună și o lipsă a vibrațiilor – chiar dacă avem un diesel sub capotă. Apropo de cei șase cilindri în linie, extrem de discret la nivel sonor motorul, iar dacă reușești să-i percepi sunetul, acesta are muzicalitatea specifică configurației menționate.
Pentru versiunea 2025, cei de la Mazda au privit mai mult pe sub caroserie pentru a efectua modificări. Suspensia are un nou setup, și tot aici aș vrea să raportez și eliminarea barei anti ruliu de pe puntea spate. Noua calibrare a șasiului aduce un plus de liniște la interior, călătoria nu mai este atât de agitată ca la debutul acestui model. Să nu vă imaginați că ambianța interioară ar fi fost ca într-un club de muzică house, dar în trecut – în special suspensia spate – avea obiceiul să mai scuture la trecerea peste denivelări. Acum și puntea spate lasă impresia că este mai maleabilă, că știe să se muleze mai bine pe denivelări.

Ca mesaj general, aș raporta o detașare de 5 spre 10% din implicarea în procesul de conducere, procente care migrează spre confort. La limită se resimte un plus de ruliu pe viraje. Plăcut este că acesta se instalează progresiv, este frumos controlat de suspensie, în special la limită – nu apar acele oscilații pe verticală. La debut, CX-60 avea un caracter mai predominat de propulsie, acum acesta este puțin anesteziat, nu vei sesiza vreo nervozitate a punții spate nici dacă ești mai agresiv cu mașina.
Direcția este la limita dintre feedback și anestezie, dar precisă și intuitiv de dozat. Frânele nu mi-au alertat niciun instinct de conservare, dar totuși există o mică neconcordanță între cât folosești din cursa pedalei și ce capacitate de frânare resimți. Ai nevoie de o mică perioadă de acomodare cu dozarea.






Urban, într-un Madrid matinal (pentru că testul internațional a avut loc în Spania) nu am avut nicio problemă cauzată de dimensiuni, vizibilitate sau modul de răspuns al mașinii la comenzi. Și când ești ușor crispat de un urban necunoscut, faptul că ești la volanul unui model care te ajută, devine un detaliu pe care-l ții minte și-l apreciezi.
Despre cutia de viteze nimic? Fiind o unitate fără convertizor de cuplu, au mai fost voci care au raportat șocuri la schimbarea treptelor. Am urmărit să descopăr acest comportament și l-am descoperit atunci când eram în zona imediat următoare după agresiv la volan. Când tratam CX-60 ca pe un MPS. Am fost agresiv și acum pentru a vedea dacă lucrurile au evoluat, și prima impresie este că da. O singură dată am resimțit un șoc discret, dar nu diferit de cel al unei cutii automate normale care cuplează o treaptă superioară în timp ce pedala din dreapta este lipită de podea.
Cât de sigură este? A testat-o Euro NCAP?
Mazda CX-60 a fost testată la debutul din 2022. Atunci a primit 5 stele.
Pentru protecția ocupanților adulților în caz de impact mașina a primit 33,8 puncte din 38 posibile. Mașina a fost depunctată ușor pentru că în cazul impactului frontal cu o barieră deformabilă genunchiul șoferului este parțial acoperit de protecția oferită de airbag-ul pentru genunchi. O notă de 88% pentru acest capitol.
Pentru protecția ocupanților minori notăm un scor de 91%. Din 49 de puncte mașina a primit 45 de puncte. A fost depunctată pentru lipsa unor sisteme de ancorare a scaunelor pentru copii la nivelul scaunului dreapta față și mijloc spate. Dar la impact nu s-a înregistrat niciun risc de leziune pentru minori.
Un scor foarte bun a fost obținut și pentru protecția participanților la trafic vulnerabili – pietoni, bicicliști sau motocicliști. 89%, adică 48,2 puncte din 54. Euro NCAP a punctat protecția bună oferită de bara față și capotă în cazul impactului cu un pieton.
Pentru sistemele de asistență și modul în care acestea își îndeplinesc misiunea au fost oferite 12,2 puncte din 16 posibile. Aici notăm un scor de 76%.
Sisteme, pachete tehnologice sau soluții inteligente care ți-au rămas în minte după test?
În primul rând calibrarea sistemului mild-hybrid. Da, poate cuvântul diesel nu are cea mai fericită muzicalitate pentru anumite urechi, dar nu poți rămâne indiferent la un consum de 5,7 litri în regim mixt de exploatare când vorbim despre un SUV cu tracțiune integrală permanentă, o masă de 1.959 kg și un șase în linie de 3.3 litri. Modul în care Mazda și-a făcut temele la acest capitol impresionează. Altceva? Nu pot spune că mașina are vreun detaliu sau capitol mai strident decât restul. Și dacă s-ar întâmpla așa, probabil ar ieși din specificul culturii nipone.
Aș mai putea continua cu sistemul care îți permite o ajustare automată a poziției la volan, dacă introduci datele privind înălțimea șoferului, dar aici niponii mai au de lucru.
Ce-i lipsește?
În cazul versiunii testate nu pot spune că am simțit acut nevoia a ceva. Sunt toate prezente, în proporții specifice culturii nipone, așa că a nu fi după chipul și asemănarea mea nu trec la lipsuri. Totuși, un șase în linie alimentat cu benzină cred că ar completa fericit gama CX-60, mai ales că Mazda oferă pe piața nord-americană un astfel de motor.
Un lucru care face ca mașina asta să fie unică și să iasă în evidență?
În CX-60 găsești discreția oferită de siglă, dar la interior te poți bucura de o ambianță premium. Fără a menționa cilindreea de 3.3 litri, o valoare mare pentru zilele în care trăim, și consumul similar unui ostaș trimis în examen de supraviețuire în deșert.
Liber la criticat: ai mână liberă să îmbunătățești un lucru. Ce schimbi?
Aș verifica puțin desenul tunelului median și l-aș face mai amabil cu nevoile firești din utilizarea cotidiană. Aș încerca să răspund la nevoia: unde îmi pun telefonul mobil fără a risca să-mi zboare la un viraj?
Completează spațiile punctate: cumpără-ți mașina asta dacă…
… vrei o exprimare a formelor și spațiului într-un limbaj elegant, subtil și rafinat. Și ar mai fi ceva: faptul că Mazda a reușit să păstreze un limbaj de design preț de 15 ani (un lucru rar în industrie). Kodo Design a debutat ca poveste în 2010 cu prezentarea lui Shinari, iar astăzi, noile modele Mazda se înscriu în aceeași poveste. Doar și pentru această statornicie vizuală merită acest CX-60.
Completează spațiile punctate: nu-ți cumpăra mașina asta dacă…
…vrei de la un astfel de SUV și ceva mai multe grade de libertate în off-road. Mazda CX-60 este mai mult un SUV de oraș și drum lung.
Completează spațiile punctate: mașina asta va fi un succes dacă…
… punem stop și reformulăm. Ținând cont de dimensiunea producătorului Mazda, de faptul că pe tărâm european acesta este primul model care se dorește o alternativă la clasicii jucători din segmentul premium, de gradul de adopție din partea clienților, aș spune că este deja un succes.
Peste 10 ani vom vorbi despre mașina asta ca despre modelul care…
… a reprezentat primul pas coerent făcut de Mazda în acest segment. Încercări au mai fost făcute de niponi, dar poate mariajele vremelnice cu unii sau alții nu le-au oferit libertatea creativă de care dau dovadă acum.
La final, descrie-mi mașina asta în maximum 10 cuvinte.
Un loc plăcut în care să fii la drum lung.
Fișa tehnică a mașinii









































