Piața auto în februarie 2025: România pe plus, Europa în scădere

Piața auto a crescut cu 5% în România în luna februarie concomitent cu o scădere cu 3% în Europa, în timp ce Dacia Sandero este de departe cea mai înmatriculată mașină pe continent. 

A doua lună a anului a avut evoluții diametral opuse în România și Europa, atât din punct de vedere al înmatriculărilor generale, cât mai ales din perspectiva înmatriculărilor de mașini electrice. 

Totuși, există un numitor comun în privința preferințelor pentru motorizări, cu o creștere pentru versiunile hibride și o scădere a versiunilor cu motoare pe benzină fără sisteme hibride. Tendința a fost anticipată anterior de introducerea unei noi limite de emisii de 93,6 grame de dioxid de carbon pe kilometru, calculată pe baza standardului WLTP ca medie pentru fiecare mașină vândută. 

Ca noutate comparativ cu luna ianuarie, constructorii auto au obținut între timp o mică concesie de la Uniunea Europeană, în sensul că această limită se va calcula ca medie pentru perioada 2025-2027, nu individual pentru fiecare an în parte, ceea ce înseamnă în practică amânarea sau chiar evitarea amenzilor care urmau să fie plătite pentru emisiile anului 2025. 

BT Leasing te conectează la cele mai relevante informații și date din piața auto, susținând antreprenorii care îndrăznesc să facă lucrurile să se întâmple și contribuie la dezvoltarea economiei României. Indiferent dacă ai nevoie de un autoturism nou, echipamente performante sau soluții verzi de energie pentru afacerea ta, noi îți oferim soluții de leasing adaptate nevoilor și oportunităților pieței locale.

BT Leasing - soluția de finanțare care susține antreprenoriatul românesc.

Piața auto din România în februarie 2025

După o scădere cu 6% raportată pentru luna ianuarie, piața auto din România a înregistrat o creștere cu 4,5% în luna februarie, la aproape 11.900 de unități și foarte aproape și de nivelul raportat pentru prima lună a anului. 

În acest context, la nivelul primelor două luni ale anului, piața auto din România a ajuns la aproape 23.800 de unități înmatriculate, ceea ce reprezintă o scădere cu 1,3% comparativ cu perioada similară a anului trecut. 

9 dintre mărcile din top 10 au raportat înmatriculări în creștere atât pentru luna februarie, cât și pentru primele două luni ale anului. Singura excepție de la această regulă este Hyundai, care a înregistrat o scădere cu aproape 19% în februarie și cu aproape 20% la nivelul primelor două luni ale anului. 

Conform așteptărilor, Dacia este în continuare liderul incontestabil al pieței auto, cu peste 3.500 de unități înmatriculate în februarie și peste 7.500 de unități în primele două luni ale anului. Toyota și-a consolidat a doua poziție după o creștere cu aproape 20% raportată pentru luna februarie, în timp ce Volkswagen a raportat o creștere cu 37%, însă acest lucru nu a fost suficient pentru a depăși Skoda, care completează podiumul în România.

Și Renault a avut o evoluție bună în februarie, cu o creștere cu 33%, însă marca franceză este doar pe locul 5 în clasamentul mărcilor. 

În rândul mărcilor de volum, cea mai mare scădere în luna februarie a fost raportată de Tesla. Doar 56 de unități Model Y și Model 3 au fost înmatriculate în a doua lună a anului, ceea ce reprezintă o scădere cu 81% comparativ cu perioada similară a anului trecut și o cotă de piață de numai 0,5%. În plus, cifrele sunt cu 55% sub cele raportate pentru luna ianuarie.

Interesant este că Leapmotor, marcă din China deținută în proporție de 51% de Grupul Stellantis și intrată recent pe piața locală, a raportat 52 de unități înmatriculate în luna februarie, adică cu numai 4 unități mai puține decât Tesla.

La nivelul primelor două luni ale anului, Tesla a totalizat 181 de unități, corespunzător unei cote de piață de 1,4%. 

O scădere semificativă a fost raportată și de Kia: -34% pentru luna februarie (196 de unități) și -47% pentru primele două luni ale anului (408 unități). Astfel, debutul de an marchează scăderi importante pentru ambele mărci ale Grupului Hyundai. 

Mărcile din Germania sunt în continuare cele mai populare în România după marca națională Dacia (cotă de piață de 17%), iar acestea sunt urmate de cele din Japonia (14%), procente valabile atât pentru luna februarie, cât și pentru primele două luni ale anului. 

Mărcile din China au avut o cotă de piață de 2,7%, în special datorită producătorului MG, cu peste 200 de unități în februarie și peste 400 de unități la nivelul primelor două luni ale anului, mai ales datorită popularității modelului termic MG ZS.

În următoarele luni este posibil ca această cotă de piață a mărcilor chineze să crească, întrucât BYD urmează să anunțe primii dealeri pe piața locală până la finalul lunii martie, cu modele precum Atto 2, Seal U DM-i, Sealion 7 și, ceva mai târziu, Dolphin Surf ca rival pentru Dacia Spring.

Din perspectiva motorizărilor, tendința observată în luna ianuarie continuă. Astfel, ponderea mașinilor cu sisteme hibride de orice fel, de la banalul MHEV până la PHEV, a depășit 46% în luna februarie, concomitent cu o scădere la 25% a ponderii pentru mașinile cu motoare pe benzină fără sisteme hibride. Între timp, motorizările diesel au avut o cotă de piață de 10% în a doua lună a anului. 

În așteptarea programului Rabla 2025, înmatriculările de mașini electrice au continuat să scadă. Astfel, în luna februarie au fost înmatriculate puțin peste 700 de unități, în scădere cu aproape 35% comparativ cu februarie 2024. În același timp, înmatriculările de mașini cu sisteme alternative, preponderent GPL, au crescut cu 42%, peste pragul de 1.300 de unități, și au depășit astfel ponderea de mașini electrice. 

La acest capitol, tendința este una foarte asemănătoare cu cea din luna ianuarie, motiv pentru care procentele motorizărilor sunt în mare parte similare și dacă analizăm datele pentru primele două luni ale anului. 

Astfel, înmatriculările de mașini electrice au scăzut cu 31% comparativ cu primele două luni ale anului trecut, iar cota de piață a fost de 7,9%, în scădere de la 11,4%. 

Piața auto europeană în februarie 2025

Spre deosebire de piața din România, piața auto europeană a raportat scădere și pentru luna februarie. Astfel, europenii au înmatriculat peste 963.000 de unități, în scădere cu 3,1% comparativ cu februarie 2024. Datele sunt valabile pentru înmatriculările cumulate din cele 27 state membre ale Uniunii Europene la care se adaugă Marea Britanie (a doua piață auto europeană) și cele trei state din regiunea economică EFTA (Islanda, Norvegia și Elveția).

Dintre mărcile din top 10, Renault a avut de departe cea mai bună evoluție în luna februarie, cu o creștere a înmatriculărilor cu aproape 19%, în timp ce Volkswagen și-a consolidat prima poziție cu o creștere cu peste 7%. 

O creștere mai mică a raportat și Dacia, care a înmatriculat aproape 48.000 de unități (+1,6%) și a ocupat locul 7 într-un clasament al mărcilor pe luna februarie, cu o cotă de piață de 4,9%, în creștere ușoară de la 4,7% în februarie 2024. 

La nivelul primelor două luni ale anului, Volkswagen și Toyota își păstrează primele două locuri, în timp ce locul trei revine mărcii premium BMW, cu un avans de circa 1.000 de unități în fața Skoda. 

Dacia este pe poziția a șaptea și la nivelul primelor două luni ale anului, cu aproape 97.000 de unități înmatriculate și o scădere cu 2%, însă cu aceeași cotă de piață ca în primele două luni ale anului trecut: 4,9%. 

În rândul mărcilor de volum din afara top 10 se remarcă, la fel ca în luna ianuarie, scăderea semnificativă a înmatriculărilor Tesla. De data aceasta, Tesla a înmatriculat aproape 17.000 de unități, în scădere cu 40%, corespunzător unei cote de piață de 1,8%. Pentru primele două luni ale anului, cota de piață a mărcii a coborât la 1,4%, comparativ cu 2,3% în perioada similară a anului trecut. 

Pe de altă parte, datele arată și o scădere surprinzătoare pentru mărcile Grupului Hyundai. Hyundai și Kia au înregistrat în februarie scăderi cu peste 7%, ceea ce a condus și la o micșorare a cotelor de piață sub pragul de 4%. 

În datele ACEA sunt raportate înmatriculările unui singur producător chinez, și anume SAIC, cu aproape 40.000 de unități comercializate în primele două luni ale anului, în creștere cu 21%. Totuși, compania germană de analize de date Dataforce a realizat un raport care include și înmatriculările celorlalte mărci din China. Astfel, pe lângă SAIC, Dataforce a luat în calcul și 13.500 de unități înmatriculate de BYD (+187%) sau cele aproape 5.000 de unități Polestar (+100%). 

Potrivit datelor centralizate de Dataforce, Dacia Sandero a fost și în luna februarie cea mai vândută mașină din Europa cu aproape 21.000 de unități, în creștere cu 3,5% comparativ cu februarie 2024. Marea surpriză a lunii a venit din partea lui Citroen C3, care a ocupat locul al doilea, cu 18.000 de unități și a surclasat astfel Renault Clio. 

România este prezentă în top 10 și prin Dacia Duster, care a înregistrat vânzări de peste 15.000 de unități, în creștere cu 14% comparativ cu luna similară a anului trecut. 

La nivelul primelor două luni ale anului, Sandero și-a consolidat prima poziție în top cu aproape 43.000 de unități, cu aproape 5% mai mici decât în primele două luni ale anului trecut. Pe podium mai sunt prezente Citroen C3 și Volkswagen Golf, ambele cu aproape 34.000 de unități, în timp ce Dacia Duster este pe locul al optulea cu aproape 31.000 de unități, și o creștere cu peste 15%. 

Între timp, SUV-ul subcompact Ford Puma produs la uzina de la Craiova a înregistrat peste 9.000 de unități vândute în februarie și aproape 20.000 de unități la nivelul primelor două luni, astfel că modelul ocupă locul 21 în Europa în perioada ianuarie-februarie. 

Pe baza datelor furnizate de ACEA și Dataforce, mărcile germane au o cotă de piață de aproximativ 30%, dublu comparativ cu cotele de piață raportate de mărcile din Franța (15,5%) sau Japonia (13,8%). 

La fel ca în luna ianuarie, scăderea generală a pieței europene cu 3% din luna februarie a fost generată inclusiv de faptul că patru dintre cele mai mari cinci piețe auto de pe continent au raportat mai puține înmatriculări. 

În cele mai mari cinci piețe europene, cea mai mare scădere din luna februarie a fost raportată de Italia (-6%), în timp ce Germania a înregistrat o scădere cu 4,6%, iar Franța cu 3,3%. Marea Britanie a înregistrat un declin cu 1%, în timp ce Spania este excepția de la regulă, cu o creștere cu 8,4%. 

În schimb, Germania s-a remarcat printr-o creștere cu aproape 31% a înmatriculărilor de mașini electrice, la aproape 36.000 de unități. Franța a raportat o scădere cu aproape 2%, însă ocupă locul 2 cu peste 25.000 de electrice. Între timp, cu peste 21.000 de unități, Marea Britanie a fost a doua piață europeană pentru electrice, cu o creștere cu 42%. În Belgia, peste 32% dintre mașinile noi înmatriculate în februarie au fost electrice, cu un total de 13.000 de unități și o creștere cu aproape 39%. 

La fel ca în luna ianuarie, mașinile hibride fără încărcare la priză (MHEV și HEV) continuă să crească în preferințele clienților ca urmare a modului în care constructorii auto își structurează gamele de modele. 

Astfel, datele ACEA indică o creștere cu 18,3% a acestui segment, la peste 340.000 de unități și o cotă de piață de 35%, concomitent cu o reducere cu 24% a înmatriculărilor pentru mașinile cu motoare pe benzină fără sisteme hibride, care au ajuns astfel la o cotă de piață de sub 29%. 

Pe de altă parte, înmatriculările de mașini electrice au crescut la nivelul continentului cu 26% la aproape 165.000 de unități, ceea ce reprezintă o cotă de piață de aproape 17%, aproape dublă comparativ cu cota de piață de 8,8% a mașinilor diesel. 

Procentele pentru motorizări sunt foarte asemănătoare și dacă analizăm datele pentru primele două luni ale anului. 

Pentru piața auto europeană, a doua lună a anului a avut o evoluție foarte apropiată cu ianuarie, cu o scădere ușoară a înmatriculărilor în ansamblu și creșteri puternice pe segmentul mașinilor electrice. Acest trend ar putea continua în acest an mai ales dacă discuțiile despre implementarea unui program european de subvenții pentru achiziționarea de mașini electrice va fi în cele din urmă oficializat.

Foto principală: Dreamstime.