Piata auto în martie 2025: Europa revine pe creștere

Piața auto a crescut cu 8% în România și cu 3% în Europa în luna martie, în timp ce înmatriculările de mașini electrice s-au majorat cu 24% la nivelul continentului.

Luna martie a fost caracterizată de primele semne de revenire ale pieței auto europene, în contextul în care aceasta a devenit prima lună a anului în care înmatriculările de mașini noi au fost în creștere la nivel continental comparativ cu luna similară a anului trecut.

În rest, tendințele observate în primele două luni ale anului în ceea ce privește popularitatea motorizărilor s-au confirmat încă o dată: înmatriculările de mașini electrice cresc simultan cu cele ale mașinilor hibride, pe măsură ce constructorii oferă tot mai multe versiuni hibride pe modele în detrimentul motorizărilor „simple”. 

În schimb, piața auto din România este influențată decisiv de programul Rabla, care va începe în perioada următoare cu bonusuri mai generoase, în special pentru mașinile electrice. De altfel, chiar dacă piața auto din România este în ansamblu în creștere, cota lunară de piață a mașinilor electrice a scăzut la mai puțin de 3% în așteptarea fondurilor alocate pentru Rabla.

BT Leasing te conectează la cele mai relevante informații și date din piața auto, susținând antreprenorii care îndrăznesc să facă lucrurile să se întâmple și contribuie la dezvoltarea economiei României. Indiferent dacă ai nevoie de un autoturism nou, echipamente performante sau soluții verzi de energie pentru afacerea ta, noi îți oferim soluții de leasing adaptate nevoilor și oportunităților pieței locale.

BT Leasing - soluția de finanțare care susține antreprenoriatul românesc.

Piața auto din România în martie 2025

Piața auto din România a înregistrat în martie cea mai bună evoluție procentuală lunară din acest an, cu peste 9.900 de unități înmatriculate, corespunzător unei creșteri cu 8,4% comparativ cu martie 2024. Creșterea procentuală este aproape dublă comparativ cu cea raportată în februarie (4,5%) și vine după un început de an cu o scădere cu 6% în ianuarie.

Datorită rezultatelor din martie, piața auto din România înregistrează o creștere cu 1,4% a înmatriculărilor în primele trei luni ale anului comparativ cu perioada ianuarie-martie 2024. Chiar dacă este mai degrabă firavă, această creștere este importantă în contextul în care ediția din acest an a programului Rabla nu a început încă, în timp ce în 2024 programul Rabla a început în 19 martie. 

În ciuda creșterii pieței cu 8,4%, Dacia a înregistrat în martie prima scădere lunară a înmatriculărilor din acest an. Cele aproape 2.400 de unități înmatriculate reprezintă o scădere cu 2,8% comparativ cu martie 2024 și marchează în același timp cea mai mică cotă de piață a mărcii din ultima perioadă: doar 23,8%, comparativ cu media tradițională de peste 30%.

De altfel, Dacia este singura marcă din top 5 care a raportat scăderi în martie, în condițiile unor creșteri procentuale din două cifre raportate de Toyota (+22,7%), Skoda (+17%), Volkswagen (+46,5%) și Hyundai (+25,1%). De altfel, la fel ca în cazul Kia (+52,5%), Hyundai a raportat pentru prima oară în acest an o creștere a înmatriculărilor lunare. 

În schimb, Renault (-3,8%), Mercedes-Benz (-14,1%) și BMW (-25,1%) sunt singurele mărci din top 10 care au raportat scăderi în luna martie. 

În afara top 10, constructori precum Kia, Mazda, Opel sau Geely au avut în martie cea mai bună lună din acest debut de an, în timp ce la polul opus, Tesla a raportat cea mai slabă lună din 2025, cu numai 39 de unități Model 3 și Model Y înmatriculate. De altfel, înmatriculările Tesla au scăzut cu 75,8% în martie 2025 comparativ cu martie 2024, astfel că marca americană a avut o cotă de piață de numai 0,4%. 

În schimb, constructorul chinez Leapmotor a înmatriculat 36 de unități în martie și a depășit constructori precum Honda, Fiat și chiar Nissan, care a raportat de asemenea cea mai slabă lună a anului cu numai 32 de unități înmatriculate. 

Între timp, marca MG deținută de constructorul chinez SAIC continuă să-și consolideze poziția pe piață cu aproape 200 de unități înmatriculate și locul 14 în clasamentul pe mărci al lunii martie. Astfel, MG a depășit numeroase mărci tradiționale europene, inclusiv Citroen și Opel. 

La nivelul primelor trei luni ale anului, Dacia este în continuare lider detașat cu peste 9.900 de unități înmatriculate și o cotă de piață de aproape 30%, în timp ce următoarele locuri sunt similare cu cele din clasamentul lunii martie: Toyota, Skoda și Volkswagen. Renault ocupă locul 5 cu circa 2.000 de unități și este urmată de Hyundai, Ford, Mercedes-Benz și BMW. 

Dacia Duster a fost modelul cu cele mai multe înmatriculări în România în luna martie și a devansat astfel Dacia Logan, în timp ce Skoda Octavia este în continuare cel mai popular model de import. 

Principala noutate comparativ cu primele două luni ale anului este că Dacia Spring nu a mai prins un loc în top 5, iar această poziție i-a revenit lui Toyota RAV4, care a surclasat Ford Kuga, Toyota Corolla și Hyundai Tucson.

La nivelul primelor trei luni ale anului, Dacia Duster și Dacia Logan sunt despărțite de numai câteva zeci de unități, în timp ce Dacia Sandero completează podiumul în fața modelelor Skoda Octavia și Dacia Spring.  

Chiar dacă Dacia a înregistrat o cotă de piață mai mică de 24% în martie, la nivelul primelor trei luni ale anului aceasta ajunge la 29,4%, pe baza performanțelor din primele două luni ale anului. 

Între timp, mărcile din Germania și Japonia au profitat cel mai mult de această scădere. Astfel, mărcile din Germania au avut cote de piață de 19% în martie și 17,8% pentru primele trei luni, în timp ce mărcile japoneze au ajuns la cote de piață de 16,1% și, respectiv, 14,7%. 

De asemenea, martie 2025 a devenit prima lună în care mărcile auto din China au avut o cotă de piață de cel puțin 3% pe piața auto din România. Mai exact, 314 dintre cele 9.922 unități înmatriculate aparțin unor mărci din China, adică 3,2%. Performanța se datorează în special mărcilor MG (196 unități), Geely (44 unități), Leapmotor (36 unități) și DFSK (18 unități), însă în România au fost înmatriculate mașini de la alte 10 mărci din China. 

Perspectivele pentru următoarele luni sunt și mai bune pentru mărcile din China, mai ales că BYD se pregătește de lansarea vânzărilor pe piața locală. Pentru moment, cel mai important constructor din China a înmatriculat în România în acest an 3 exemplare ale SUV-ului plug-in hybrid Seal U DM-i, cel mai probabil pentru viitorii săi dealeri.

În ceea ce privește motorizările preferate de români, luna martie a marcat și o premieră pentru piața auto locală: peste jumătate dintre mașinile noi înmatriculate sunt echipate cu sisteme hibride, de la banalul MHEV până la PHEV. 

În același timp, în așteptarea debutului programului Rabla 2025, înmatriculările de mașini electrice au scăzut cu 59%, la mai puțin de 300 de unități, ceea ce reprezintă o cotă de piață de numai 2,8%, comparativ cu cota de piață de 7,2% din martie 2024. 

La nivelul primelor trei luni ale anului, aproape 47% dintre mașinile înmatriculate au un sistem hibrid de orice fel, în timp ce cota de piață a motorizărilor pe benzină fără niciun fel de sisteme hibride a coborât la 25%. 

Între timp, cotele de piață pentru diesel și electric au scăzut semnificativ comparativ cu anul trecut, la 9% și, respectiv, 6%, concomitent cu o creștere a sistemelor alternative de tip GPL până la aproape 12% din piață. 

Astfel, în perioada ianuarie – martie 2025, s-au înmatriculat aproape 4.000 de mașini cu GPL, în creștere cu 42% comparativ cu perioada similară a anului trecut. 

Piața auto europeană în primele trei luni ale anului

Între timp, piața auto europeană a raportat prima creștere lunară a înmatriculărilor din acest an.  Astfel, europenii au înmatriculat în martie peste 1,42 milioane de unități, în creștere cu 2,8% comparativ cu martie 2024. Datele sunt valabile pentru înmatriculările cumulate din cele 27 state membre ale Uniunii Europene la care se adaugă Marea Britanie (a doua piață auto europeană) și cele trei state din regiunea economică EFTA (Islanda, Norvegia și Elveția).

Chiar și așa, creșterea din martie nu a putut compensa integral scăderile raportate în primele două luni. Astfel, în primele trei luni ale anului, europenii au înmatriculat aproape 3,39 milioane de mașini, în scădere cu 0,4% comparativ cu perioada similară a anului trecut. 

Dintre mărcile din top 10 se remarcă în special creșterile raportate de mărcile europene. Volkswagen și-a consolidat poziția de lider cu o creștere cu aproape 13% a înmatriculărilor la aproape 147.000 de unități, în timp ce înmatriculările Renault au crescut într-un ritm și mai accelerat, cu aproape 17%, la peste 82.000 de unități. 

Între timp, Dacia a raportat peste 57.000 de unități înmatriculate, corespunzător unei creșteri cu 7,3%, și ocupă locul 10 în Europa în topul mărcilor. 

La nivelul primelor trei luni ale anului, Volkswagen a ajuns la aproape 365.000 de unități înmatriculate, în creștere cu 12,6%, comparativ cu o scădere cu 6% pentru Toyota la circa 227.000 de unități și o stagnare pentru BMW la circa 196.000 de unități. 

În afara mărcilor din top 10, Tesla s-a remarcat în sens negativ printr-o nouă scădere accentuată a înmatriculărilor. De data aceasta, marca americană a raportat 28.500 de unități pentru luna martie, în scădere cu 28%, astfel că la nivelul primelor trei luni ale anului scăderea este cu 37%, la puțin peste 54.000 de unități. 

Între timp, Kia a reușit să revină pe creștere (+2,1%, la peste 60.000 de unități), însă rămâne pe scădere (-3,3%) la nivelul primelor trei luni ale anului, în timp ce declinul colegilor de grup de la Hyundai s-a accentuat acum la aproape 6% în martie (50.000 de unități) și aproape 5% la nivelul primelor trei luni. 

Ca de obicei, ACEA publică explicit datele pentru un singur constructo chinez. SAIC se remarcă printr-o creștere cu 48% în luna martie, la 39.000 de unități, și ajunge astfel la peste 78.000 de unități în primele trei luni (+33,5%). 

Totuși, compania germană de analize de date Dataforce susține că mărcile din China au înmatriculat în total 148.000 de mașini în Europa în primele trei luni ale anului, în creștere cu 78% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, în special datorită versiunilor hibride. De altfel, creșterea pe segmentul electric al mărcilor chineze a fost mai mică, cu 29%. 

Astfel, pe lângă SAIC, DataForce a luat în calcul și 13.500 de unități înmatriculate de BYD (+487%).

Datele DataForce arată că în luna martie cea mai înmatriculată mașină a fost Peugeot 208 cu circa 24.000 de unități, cu aproximativ 1.000 mai multe comparativ cu Dacia Sandero. Surpriza lunii a venit însă din partea lui Nissan Qashqai, care a ocupat poziția a treia în topul modelelor cu 22.000 de unități, peste Renault Clio și tripleta Volkswagen formată din T-Roc, Golf și Tiguan. 

Cu aproape 19.000 de unități (+1%), Ford Puma, model produs la uzina de la Craiova, a ocupat locul 9 în topul european, în timp ce Dacia Duster a fost pe locul 15 cu 16.000 de unități (+14%). 

Chiar dacă înmatriculările sale sunt în ușoară scădere (-5%), Sandero este cea mai înmatriculată mașină la nivelul primelor trei luni ale anului, cu peste 66.500 de unități, cu un avans de circa 9.000 de unități în fața lui Peugeot 208. Podiumul trimestrial este completat de Volkswagen Golf, in timp ce Dacia Duster este pe locul 8 cu peste 47.000 de unități. 

Ca de obicei, mărcile care provind din Germania au o cotă de piață de aproximativ 30% la nivelul continentului, mai mult decât mărcile din Franța și Japonia împreună, în timp ce România are o cotă de piață de 4% prin intermediul mărcii Dacia. 

Creșterea generală a pieței auto din luna martie a venit în ciuda faptului că cea mai mare piață auto a Europei este în continuare în declin. Germania a raportat 253.000 de unități, în scădere cu aproape 4%, în timp ce Franța a înregistrat o scădere cu 14,5%, la aproape 154.000 de unități. 

De altfel, datorită unei creșteri cu 12%, Marea Britanie a devenit în martie cea mai mare piață auto europeană, cu 357.000 de unități. Pe de altă parte, Spania s-a remarcat printr-o creștere cu 23%, la aproape 117.000 de unități, iar creștere a înregistrat și Italia, acolo unde s-au înmatriculat 172.000 de unități (+8%). 

Motorizările hibride fără încărcare la priză au ajuns în luna martie la o cotă de piață de 37%, în special în detrimentul motorizărilor pe benzină fără sisteme hibride. 

Pe de altă parte, mașinile electrice au înregistrat o creștere cu 24% și au avut o cotă de piață de 17,1% în luna martie, în creștere cu aproape trei puncte procentuale comparativ cu luna similară a anului trecut. Astfel, cota de piață a mașinilor electrice a fost de peste două ori mai mare decât cota de piață a mașinilor diesel (7,4%).

De asemenea, merită remarcat că s-au înmatriculat mai multe mașini plug-in hybrid decât mașini diesel, o consecință a faptului că producătorii au lansat numeroase versiuni PHEV în ultima perioadă și au redus oferta de motorizări diesel.

Situația din luna martie reflectă în mare măsură datele de la nivelul primelor trei luni ale anului, semn că există o anumită stabilitate în preferințele medii ale cumpărătorilor europeni. Cu peste 1,2 milioane de unități, motorizările hibride fără încărcare la priză au o cotă de piață de aproape 36%, peste cea de 28% a motorizărilor pe benzină. 

Și în acest caz se observă cota de piață de 17% pentru mașinile electrice, cu trei puncte procentuale peste cea din perioada similară a anului trecut. Pe de altă parte, în ciuda unei creșteri a gamei de modele disponibile, mașinile plug-in hybrid și-au majorat doar marginal cota de piață de la 7,5% la 7,9%, însă se apropie de mașinile diesel, care au o cotă de piață de doar 8,2%. 

Luna martie a adus prima creștere lunară a înmatriculărilor în Europa, ceea ce a permis pieței auto de pe continent să recupereze o mare parte din scăderile din primele două luni ale anului. 

Cu toate acestea, evoluția pentru următoarele nouă luni ale anului poate fi catalogată mai degrabă ca imprevizibilă, mai ales în contextul incertitudinilor de natură geopolitică și economică ce ar putea influența înmatriculările într-o direcție sau alta.

Foto principală: Dreamstime.